Sfârșitul lui 2021 a sosit la pachet cu un film despre sfârșitul lumii, unul despre care se vorbește peste tot și care a împărțit internetul în două.
Este vorba, bineînțeles, despre „Don't Look Up”, producția Netflix cu o distribuție de milioane la propriu: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawerence, Tyler Perry, Ariana Grande, Jonah Hill, Meryl Streep, Cate Blanchett, Timothée Chalamet etc.
Pe foarte scurt, filmul este despre doi oameni de știință care descoperă că o cometă va lovi Pământul în 6 luni de zile. Dacă acest lucru nu este evitat, omenirea va fi stearsă de pe fața planetei.
Cei doi sunt ignorați de politicienii care conduc America și sunt băgați în seamă abia când, prin intermediul presei și al rețelelor de socializare, reușesc să creeze panică și neliniște în rândul populație.
Chiar și atunci, guvernul american alege să exploateze politic această situație și permite unui miliardar să încerce să-și pună în aplicare planul prin care dorește să extragă minereuri prețioase de pe cometă, chiar și cu riscul eșecului și anihilării rasei umane. De fiecare dată avertizările oamenilor de știință sunt fie ridiculizate, fie ignorate.
Din diverse motive, reacțiile publicului au fost destul de puternice la acestă satiră: fie au ridicat-o în slăvi, fie au terfelit-o, spunând că este o prostie.
În oricare tabără te-ai afla, iată câteva lucruri cu adevărat interesante despre „Don't Look Up”.
1. „Don’t Look Up” nu este despre o cometă care amenință Pământul, nu este deloc despre o amenințare care vine din spațiu, ci este despre încălzirea globală și schimbările climatice care deja își fac simțită prezența peste tot în lume.
Ele deja cauzează mici Apocalipse prin diverse părți ale lumii, dar cu toate acestea există multe guverne care încă ignoră avertizările oamenilor de știință, pentru că, dacă ar dori să combată încălzirea globală ar trebui să ia măsuri nepopulare, care i-ar costa voturi.
Cert este că pe măsură ce încălzirea globală avansează, Pământul va ajunge să arate ca și când pe aici a trecut o cometă.
2. Scenariul filmului a fost scris înainte de pandemia de COVID și trebuia lansat în prima jumătate a lui 2020. Filmările au fost amânate din cauza pandemiei, iar filmul a ajuns să fie amânat pentru 2021.
Cu toate acestea, sunt foarte multe voci care susțin că filmul este o satiră la adresa felului catastrofal în care autoritățile au gestionat pandemia, mai ales la începutul acesteia în Statele Unite.
Este doar parțial adevărat, pentru că filmul este în primul rând despre ignoranța, lăcomia și prostia politicienilor care nu țin cont sau se văd amenințați de adevăruri științifice.
3. Personajul lui Meryl Streep, președintele Janie Orlean nu o parodiază pe Hillary Clinton, ci chiar pe Donald Trump.
Ca și Trump, Orlean este o fostă vedetă de reality show. Și nu este singura asemănare, Orlean a ajuns președinte al Americii cu un discurs anti-intelectual și anti-știință. Să ne amintim că anul trecut, Trump a afirmat că prerea lui este că „Pământul va începe să se răcească”, referindu-se la încălzirea globală.
Când i-a fost atrasă atenția că oamenii de știință nu sunt deloc de acord cu acest lucru, Trump a adăugat: „Ei bine, nu cred că știința le știe pe toate.”
4. NASA are un program prin care încearcă să descopere orice amenințare care vine din spațiu și care ar putea pune viața de pe Pământ în pericol, se numește Planetary Defense Coordination Office (PDCO).
De asemenea, oamenii de știință de aici s-au angajat să lucreze împreună cu guvernul american pentru a dezvolta strategii prin care să răspundă corespunzător în fața oricărei amenințări spațiale, chiar și în cazul unei comete.
Astfel, situația prezentată în film este absurdă, pentru că o cometă de o asemenea dimensiune (5-9km în diametru) ar putea fi descoperită cu zeci de ani înainte de a amenința Pământul, în niciun caz cu doar 6 luni.
5. În același timp, în film avem și un miliardar și om de afaceri/știință care vine cu „geniala” idee de a exploata cometa, de a o goli de resursele prețioase în valoare de trilioane de dolari, înainte de a o distruge.
Acest scenariu nu mai este atât de absurd, pentru că avem și noi în lumea reală miliardari care deja își extind afacerile în spațiu, iar Elon Musk și-a exprimat deja visul și planul de a extrage metale prețioase de pe asteroizi, iar pentru acest lucru va colabora cu NASA.
6. „Don't Look Up” are ca sursă de inspirație nu doar realitatea în care trăim, dar și câteva alte filme pe care, dacă nu le-ai văzut până acum, trebuie să le pui în playlist: „Melancolia” (Lars von Trier), „Armageddon” (Michael Bay), „Mars Attacks!” (Tim Burton), „Salvation” (un serial care seamănă izbitor de mult și îl găsești pe Netflix) și „Idiocracy” (Mike Judge). În plus, e neapărat de văzut și „Greenland” (îl găsești tot pe Netflix), care este tot despre o cometă care va distruge Pământul.
7. Leonardo DiCaprio încearcă să salveze lumea nu doar în filmul „Don't Look Up”, dar și în viața reală. De ani buni de zile el s-a transformat într-un ambasador pentru lupta împotriva încălzirii globale.
El a produs deja mai multe filme care vorbesc despre pericolul încălzirii globale, cel mai cunoscut și de impact fiind „Before the Flood”. De asemenea, el a vorbit și în cadrul conferinței pe tema încălzirii globale COP26, susținută de Națiunile Unite în luna noiembrie; dar a luat cuvântul și în anul 2014, când a fost numit de ONU Mesager al Păcii pentru Climă.
8. Un alt actor din viața reală care e aspru criticat în film este presa, care nu mai pune accentul pe adevăr, ci doar pe rating, pe cifre, pe ceea ce vinde. Astfel că, în film reprezentanții presei sunt mult mai preocupați în a prezenta despărțirea unei vedete cu zeci de milioane de followeri pe social media, decât faptul că o cometă va distruge Pământul în 6 luni de zile.
9. Ceea ce ne aduce la Ariana Grande și la rolul ei în acest film, unul care este cât se poate de autoironic, pentru că artista își joacă propriul rol, cu mica diferență că aici o cheamă Riley.
În rest, despărțirile ei au fost de fiecare dată în atenția presei, așa că ea știe foarte bine cum funcționează totul în acest sens și cum media exploatează aceste momente din viața unui artist.
Ar mai fi de menționat și că Ariana Grande are în „Don't Look Up” o piesă compusă special pentru acestă producție, o colaborare cu Kid Cudi, și care sună destul de bine. Aceasta se cheamă „Just Look Up”.
10. Titlul filmului nu se referă neapărat la a nu te uita sus, pe cer, așa cum spune sloganul președintei Orlean, pentru a distrage atenția alegătorilor de la adevărul evident și iminent, ci la a nu te uita în sus, spre conducători, atunci când ai nevoie de salvare.
Atât filmul, cât și realitatea ne arată că, de cele mai multe, politicienii care ne conduc nu ne pot salva în situații de criză, dimpotrivă, ne încurcă mai mult în încercarea lor de a profita chiar și de sfârșitul lumii.
Așa că lecția din „Don't Look Up” ar fi să începem să ne uităm mai mult în jur și la oamenii care chiar se pricep atunci când avem de gestionat situații de criză.