Ți-ai făcut planurile pentru 2022? Sfaturi și idei despre cum să te ții de ele

De fiecare dată când începe un nou an, visăm la un nou început și pare că viața o ia iar din loc. Ne facem liste și planuri și avem certitudinea că „de data asta” chiar ne vom ține de ele.

Ei bine, oamenii de știință susțin că vom eșua la acest capitol în primele trei luni, deoarece viața își urmează cursul, iar dacă vrem să mutăm munții prea repede, șansele sunt să nu reușim. Avem nevoie de voință și determinare, așa că am ales pentru tine câteva sfaturi și idei care te pot ajuta să-ți duci la îndeplinire scopurile pentru 2022. 

Notează totul!

Primul pas este să-ți notezi toate visele și planurile pe care le ai pentru anul în curs. Așa vei putea să te întorci mereu la ele pentru a le vizualiza, mai ales dacă le scrii pe bilețele pe care le lipești prin toată casa.

Seteaza un deadline

Cercetătorii sunt de părere că deadline-urile sunt utile și te ajută să-ți aduci mai bine aminte de ceea ce ai de făcut. Nu e de ajuns să-ți spui că vei medita de 5 ori pe săptămână, spre exemplu, este important să-ți notezi în calendar și momentele din zi în care vei face asta.


Pași mici, unul după altul

Nu-ți seta din start așteptări mărețe, ci ia lucrurile pas cu pas. Spre exemplu, nu-ți propune să alergi maratoane în primele două săptămâni de alergat, ci începe prin a-ți propune să alergi cel puțin 5 minute pe zi. Odată ce ai realizat acea mică promisiune față de tine, impactul ei va fi măreț asupra psihicului tău, iar șansele să o faci și a doua zi sunt mult mai mari.

Nu uita să te distrezi

Mulți dintre noi încercăm să fim eficienți atunci când vine vorba de îndeplinirea obiectivelor noastre, însă oamenii de știință sunt de părere că dacă te axezi doar pe reușite, este foarte posibil să te simți secat de energie, deoarece vei neglija cea mai importantă parte din ecuație - dacă-ți face plăcere să urmărești scopul propus. Cercetările au demonstrat că dacă faci ceva cu plăcere, șansele să te ții de acel lucru sunt mult mai mari. 


Idei utile care-ți vor face viața mai bună

Așa cum povesteam mai sus, lucrurile mici pot face diferența, așa că dacă n-ai planuri ultra mărețe, poți începe de aici:

Începe ziua cu o dimineață lentă

Știi cât de mult contează să nu te trezești cu sufletul la gură și să ieși în doi pași și trei mișcări din casă? Poți să-ți pui alarma cu 30 de minute mai devreme (poate reușești și să adormi la o oră rezonabilă pentru asta) și te poți bucura de primele ore ale zilei - poți face o mică plimbare în jurul blocului, poți asculta muzica preferată, în timp ce-ți bei cafeaua sau poți chiar să-ți scrii în jurnal sau să faci yoga. Timpul petrecut cu tine te va ajuta să ai o zi mult mai calmă și organizată.

Nu-ți mai verifica telefonul de cum te trezești

Toată viața noastră se petrece pe telefon, ce-ar fi dacă am mai lua și o pauză din când în când? Dacă atunci când deschidem ochii, primul lucru pe care-l facem, stăm pe telefon, ne vom rata șansa de a fi mai creativi și determinați de-a lungul zilei. Nu o zicem noi, ci oamenii de știință. Plus de asta, dacă rezolvi treburi pentru muncă înainte de somn, șansele să te odihnești nu vor fi prea mari.


Lasă-ți timp zilnic pentru hobby-ul preferat

În 2009, asistenta Bronnie Ware a scris un post pe blogul personal în care a detaliat top cinci regrete ale oamenilor care se aflau pe moarte. Articolul a fost preluat la nivel global, apoi transformat într-o carte, dar a inspirat și un TED talk. Care era primul punct de pe listă? „Aș fi vrut să am mai mult curaj să fiu sincer cu mine, și să nu duc viața pe care o așteptau alții de la mine.” Mulți sunt cei care renunță la hobby-uri creative pentru că nu le aduc bani și au sentimentul că pierd timpul dacă le practică. Ei bine, realitatea este alta și începutul lui 2022 poate fi perfect pentru a-ți pune pe listă măcar 10 minute pe zi pentru activitatea ta preferată.

Comportă-te cu tine așa cum vrei să o facă și cei din jur

Poate e cea mai ușor de înțeles lecție, dar și cel mai greu de aplicat. Nu trebuie să fii perfect, nu trebuie să reușești de fiecare dată și să te pui la colț atunci când nu o faci. Gândește-te așa - dacă un prieten și-ar propune să țină o dietă și într-o zi ar mânca o prăjitură, ce i-ai spune? L-ai certa sau i-ai transmite că și mâine este o zi în care-și poate relua planul? Cam același lucru ar fi de preferat să-l faci și cu propria persoană? Mai multă bândențe și iubire de sine!


PS: Cei de la NPR au pus cap la cap o listă de podcasturi pe subiectul planurilor pentru tine. Preferatul nostru: „Cum te poate ajuta bunătatea să trăiești mai mult”? Să le dăm play, nu?

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.