De vorbă cu Mario Joy: „Transform orice trăire, fie și negativă, în muzică, ține de faptul că eu mă inspir din viață”

Piesele sale cumulează mai mult de 300 milioane de vizualizări pe YouTube.

Mario Joy este un artist cunoscut atât în țară cât și la nivel internațional, datorită mai multor hituri pe care le-a lansat de-a lungul carierei.

El a făcut senzație în industria muzicală în 2016, când a devenit recunoscut la nivel mondial datorită hitului „California”. Au urmat alte piese de succes, precum „Gold Digger”, „Tocalame”  sau „Can’t get you “, iar piesele sale cumulează mai mult de 300 milioane de vizualizări pe YouTube.

„California” a fost în fruntea topurilor muzicale din Europa și s-a poziționat pe locul 73 în topul Shazam World, cu peste 2.6 milioane shazams. Are în palmares o sumedenie de premii, precum Best Uprising International Artist la Golden Panther Awards 2019 din New York sau En Moda Magazine Awards 2018 și 2019 din Cipru.

La nivel local, artistul a colaborat de-a lungul timpului cu nume precum Jukebox, Lavinia, Nick Kamarera, Anda Adam, Dorian Popa, Otilia Bilionera, Puya și mulți alții.


Povestește-ne cum a început aventura ta cu muzica?

Pentru asta trebuie să mă întorc puțin în timp. Toată nebunia asta cu muzica a început încă din clasa a VII-a. Am fost cooptat în corul școlii de către profersorul meu de muzică, într-un mod amuzant. Profesorul m-a amenințat că mă lasă corigent dacă refuz să merg. Am decis să mă implic și astfel prima mea apariție pe o scenă a fost la serbarea anuală a școlii, de Crăciun, unde am cântat piesa „Fata din vis a trupei”, a trupei Compact, live, cu band. 

De ce crezi că au avut piesele tale un așa de mare succes și în afară?

Wow! Bună întrebare. Poate pentru că până să am succes am compus câteva sute de cântece, care nu au văzut lumina zilei, pentru că nu erau ceea ce trebuie. Cum spun americanii, practice makes perfect.

Dorința, munca și ambiția de a mă ridica la nivelul artiștilor de afară cred că m-au adus în acest punct în care muzica mea este ascultată și apreciată și peste granițe. De-a lungul timpului mi-am dezvoltat un sound al meu, după ani buni de încercări și eșecuri.


Ce așteptări ai de la industria muzicală din România?

Ai atins un punct sensibil cu această întrebare... O să fiu cât se poate de sincer cu răspunsul, așa cum sunt de obicei. Consider că nu avem încă o industrie în adevăratul sens al cuvântului, una bine conturată. Este o industrie mică, dar care a evoluat foarte mult și a dat multe hituri internaționale. Mi-aș dori totuși să fie mai multă diversitate în privința muzicii, atât la radio, cât și la TV.

Avem oameni foarte talentați care fac muzică și lucruri mișto, dar din păcate nu sunt băgați cum ar trebui în seamă de cei din media. Îmi place să cred că este loc pentru toată lumea și cu siguranță România are artiști foarte buni care vor scoate capul mereu în lume. Cu fiecare an ne dezvoltăm tot mai mult pe partea asta și apar tot soiul de oameni talentați și muncitori în industrie.


Ai dezvăluit de curând că ai dus o luptă cu diabetul, iar asta te-a inspirat în procesul creativ. Cum funcționează treaba asta? Cum găsești puterea de a transforma o experiență traumatizantă într-un creativă?

Așa este, anul trecut, în noiembrie, am aflat că am diabet. A fost greu la început, dar apoi am zis că o să fac tot ceea ce ține de mine pentru a mă face bine. Așa a ieșit piesa „Time”, am scris versurile în perioada aceea și mi-am dat seama că trebuie să avem mai multă grijă de noi, de sufletul și corpul nostru deopotrivă. Să ne bucurăm de lucrurile simple și să apreciem tot ceea ce avem.

De obicei piesele bune ies atunci când vorbești din propria experiență și sunt șanse mari ca oamenii să se regăsească și să rezoneze cu tine. Pentru că trăirile, sentimentele sunt universale, ele ne fac să fim oameni. Cât despre faptul că transform orice trăire în muzică, fie și negativă, ține de faptul că eu mă inspir din viață, așa cum este ea, cu bune și rele.

În plus, încerc ca în fiecare situație să văd partea plină a paharului. În acest caz, am ales să mă inspir din ceea ce trăiesc și să transpun totul în muzică. O altă parte bună a acestei experiențe cu boala este faptul că mi-am schimbat stilul de viață în bine, de la dietă, mișcare și până la odihnă.


Pe cine admiri cel mai mult şi de ce?

Depinde, dacă vorbim de planul profesional, admir foarte mulți oameni, este o listă întreagă de muzicieni. Pe plan personal îmi admir părinții, pentru valorile după care își conduc viața. Cei din familia mea mă fac să merg mai departe, să lupt să ajung cât mai sus, să îi fac fericiți și mândri de mine.

Ce-ţi reproşezi cel mai des?

Pentru că sunt perfecționist, tot timpul îmi reproșez că nu am ajuns și mai bine în carieră, desi cred că am dat totul. În fiecare zi îmi propun să devin cea mai buna variantă a mea, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Ce-ai fi făcut la fel de bine profesional dacă n-ai fi urmat actuala carieră?

Când eram mai mic voiam să devin procuror, chiar am fost la Facultatea de Drept, dar m-am retras în primul an. Am zis că dacă vreau să fac ceva cu muzica, trebuie să mă dedic sută la sută. De asemenea, mă atrage sportul și cred că m-aș fi descurcat și ca fotbalist.


Cum ți-ai plănuit anul 2022, știu că pandemia ți-a dat peste cap planurile de însurătoare, de exemplu?

În perioada aceasta am învățat să nu îmi mai fac planuri pe termen lung, pentru că trăim vremuri nesigure. Încerc să îmi fac planuri pe termen mediu. Anul acesta avem planificată cununia religioasă și petrecerea de nuntă, după 2 ani de amânări și așteptări. Sper ca totul să decurgă ok.

Pe plan profesional ce urmează pentru Mario Joy?

Tocmai ce am lansat Time, primul single de pe viitorul meu album, pe care vă invit să îl ascultați. Mi-am propus ca în acest an să lansez în fiecare lună câte o piesă de pe acest album. Sper să mă mențin inspirat și cu forță de muncă, astfel încât să mă țin de acest plan. În rest îmi doresc să revină lucrurile la o oarecare normalitate și să înceapă concertele, pentru că le simt lipsa. În toată această perioadă mi-a lipsit mult scena.


Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.