Care e legătura dintre orașul Constanța și împăratul Constantin cel Mare

Constanța este unul dintre cele mai vechi orașe atestate de pe teritoriul României.

Prima atestare documentară a orașului Constanța datează din 657 î.Hr., când pe locul actualei peninsule (în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă numită Tomis.  

Așezarea a apărut în urma colonizării grecești a bazinului Mării Negre de către coloniști milezieni în secolele VII-V î.Hr., iar numele de Tomis provenea din cuvântul grecesc τομή (tomí), însemnând tăietură, despicătură.

Tomis a devenit o parte a Imperiului Roman în anul 46, iar Publius Ovidius Naso, poetul roman, a fost exilat aici între anii 8–17 e.n., petrecându-și în Tomis ultimii opt ani din viață.

Abia după împărțirea Imperiului Roman, Tomis, împreună cu întreaga Sciție Mică, a revenit Imperiului Roman de Răsărit și a fost redenumită Constantiana, după sora împăratului Constantin cel Mare

Numele împăratului roman Constantin cel Mare (306-337) este unul de mare însemnătate pentru creștinism, pentru că el se identifică cu faimosul Edict de Milan, emis în anul 313, prin care se punea capăt persecuțiilor asupra creștinilor.

În epoca bizantină, care începe cu Constantin cel Mare, orașul Tomis se afla în epoca lui de dezvoltare și atunci a apărut un nou cartier. Acesta a fost botezat Constantiana, după numele unei surori a Împăratului Constantin cel Mare.

in acel moment istoricii încep să menționeze în lucrările lor cele două oraşe (sec. X-lea), adică două cartiere alăturate: Tomis şi Constantiana. Acestea ar fi fost împărțite în şase cartiere, după numele celor şase triburi mileziane conlocuitoare, având organizaţie religioasă, ba poate chiar şi administrativă autonomă. 

Așa a ajuns Constantin cel Mare patronul spiritual şi protectorul Constanţei, orașul sărbătorindu-şi ziua chiar pe 21 mai, de praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena

În 2017, moaştele Sfântului Constantin cel Mare au fost aduse în Constanța de la o mănăstire din Grecia.

Despre Constantin cel Mare și legătura sa cu orașul Constanța poți să afli mai multe din piesa de teatru „Scene din viața lui Constantin cel Mare”, care se va juca în cadrul evenimentului dedicat Zilei Constanței din acest an. 


Ziua Constanței va fi sărbătorită în weekendul 20-22 mai printr-un maraton de evenimente de toate tipurile, de la piese de teatru, la concerte, evenimente sportive sau multimedia. 

Vineri și sâmbătă seara are loc Piesa de teatru „Scene din viața lui Constantin cel Mare” - 20:00, la situl arheologic de pe strada Arhiepiscopiei. 

„Scene din viața lui Constantin cel Mare“ reprezintă o valoroasă și emoționantă întoarcere la istorie, dar și la credință, o poveste cu mesaj existențial, un omagiu adus patronilor spirituali și ocrotitorilor orașului Constanța, la ceas aniversar, întru cinstire. Din distribuție fac parte actorii: Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Liliana Hodorogea, Tomi Cristin, Silviu Mircescu și alții.

Adaptarea este făcută după Cristina Tamaș. 


Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.