Thomas Houseago este un sculptor britanic faimos, stabilit în State, care, în urmă cu câțiva ani, a încetat să mai creeze. În ajutor i-au venit doi prieteni, Nick Cave și Brad Pitt; primul l-a încurajat să picteze, iar cel din urmă i-a făcut suporturi de lumânări, deoarece artistului îi era frică de întuneric. „Brad mi-a făcut aceste lumânări, mi-a spus să le aprind și așa el va fi cu mine noaptea. A fost cel mai bun și iubitor gest. Mi-a oferit protecție simbolică”, a spus Thomas.
Prietenia dintre ei a rezultat și într-o expoziție inedită din Tampere, Finlanda, în cadrul muzeului de artă contemporană - Sara Hildén. Cei din cadrul muzeului au încercat ani la rând să-i aducă lucrările sculptorului la ei, iar în cele din urmă au reușit. Managerul expozției, Sarianne Soikkonen, a spus că artistul a fost impresionat de spațiul muzeului, situat în natură, între două lacuri.
Pe lângă arta lui Houseago, surprinzător este și faptul că Nick Cave și Brad Pitt și-au expus pentru prima oară lucrările public. Muzicianul și actorul au venit în mare secret la deschiderea expoziției și au fost extrem de emoționați în fața celor prezenți. Cave a spus că un concert important este nimic pe lângă inițiativa de a-ți arăta arta personală pentru prima oară: „Este extrem de emoționant. La concerte, am controlul asupra a ceea ce se întâmplă. La expoziție, oamenii stau în fața statuetelor și au propriile opinii.”
Niciunul dintre cei trei nu a fost ferit de greutățile vieții - Houseago vine dintr-o familie violentă și traumatică, iar după moartea tatălui său, în urmă cu doi ani, a dezvoltat PTSD (sindromul stresului post-traumatic), și deși arta lui s-a vândut cu milioane de euro, nu a mai fost capabil să creeze. Pitt a trecut prin două divorțuri extrem de mediatizate (Jennifer Aniston și Angelina Jolie) și criticate, iar Cave și-a pierdut copilul din cauza unui accident.
În ceea ce-l privește pe actor, el povestește cum arta l-a ajutat să vadă unde a greșit în relațiile sale. „M-am analizat profund și m-am gândit la momentele în care i-am rănit pe cei din jur și unde am greșit”, a spus el.
Expoziția din Tampere celebrează ieșirea din izolare (cauzată de pandemie) și recuperarea personală. Potrivit lui Houseago, toți au experimentat un anumit tip de traumă pe care încearcă să o ascundă. Arta este o unealtă de eliberare a traumei, iar recuperarea și speranța stau la baza acestei expoziții.
Nick Cave a spus că ei fac parte dintr-un grup de 6-7 prieteni care se întâlnesc des, mănâncă împreună și vorbesc liber despre orice. Thomas i-a încurajat să sculpteze, așa că încrederea nu a dezvăluit doar prietenia lor, ci și artă nouă. Treptat, de fapt, s-au ajutat reciproc. În clipa în care Houseago nu mai putea să creeze, Cave a făcut un pact cu el - i-a spus că va scrie un cântec, dacă el va picta o floare; așa a apărut piesa „White Elephant”. Pe lângă sculpturile sale au început să apară și picturi mari, ca parte din procesul de recuperare.
În ceea ce-l privește pe muzician, el a lansat o serie de figurine din ceramică, sculptate și pictate de el, numite „The Devil – A Life”, care prezintă viața Diavolului în 17 scene; potrivit artistului, seria este despre iertare.
Pitt, pe de altă parte, a expus diferite sculpturi, printre care unele în forme de case, făcute din silicon, unde a tras cu diferite pistoale și unde se poate vedea traiectoria glonțului. Așa cum descrie actorul, arta lui arată cum „durerea și violența pot exista chiar și într-o casă frumoasă.”