Marele circ cu Elon Musk a fost încă un moment în care unii români s-au întrecut care minte mai mult

Pogorârea lui Elon Musk n-a mai fost. Apoi, au apărut cei care oricum știau că nu va veni nici el, nici Angelina Jolie. Știi ceva? Dacă erau băieţi ziceau în weekend, nu acum când e evident.

În arzătorul weekend 29–30 octombrie, România s-a topit de nerăbdare. Tema a fost „Aşteptându-l pe Elon”, în timp ce tot curgeau veștile despre ce fac cei din presupusul lui anturaj. Uite-l pe Peter Thiel, fost coleg de business cu Elon Musk, cum mănâncă în Brașov. Uite-o pe Julia Sandstrom cum pune stories din elicopter ca să facă în ciudă poporului. Uite cum se înghesuie experți în turism – pardon de expresie – să vorbească despre cum câștigă România din venirea vedetelor.

PUBLICITATE

Marele așteptat n-a mai venit însă. Am și zis-o în articolul cu glumele românilor: „Ce era improbabil la început a devenit chiar imposibil spre ora petrecerii: Elon Musk în România.” Cele mai multe publicații, de la MediaFlux, care s-a lăudat cu exclusivitatea, și Cancan, care a obținut niște liste cu invitați până la Euronews care încă se alintă că face calitate, s-au tot legat de ce-a zis el pe Twitter: „Fresh baked bread & pastries are some of the great joys of life.” Altfel spus, noi, românii, le-am dat rușinea la francezii patiseri cu sărățelele noastre și cu pâinea în țest. 

Dacă tot am zis de Euronews, nu puteam omite acest extraordinar rateu înregistrat de Dragoș Anastasiu, fondatorul Eurolines, antreprenor și ocazional expert în HoReCa și turism. De data asta el a dat-o cu certitudine: „Știu că este Elon Musk în România, știu că este cazat și aseară și o seară înainte, mai mult nu pot să vă spun. Sunt multe hoteluri și cel despre care știu cu siguranță este pregătit să primească oaspeți importanți.” Ei bine, replica asta n-a îmbătrânit deloc bine.

Să fi fost mințit Anastasiu despre chestiune sau și-a calculat prost șansele de eșec în cazul în care e informată vizita? Acum, csz, e absolut evident deznodământul. În aburii fierbinți ai zilei de 30 octombrie nu era chiar așa. Și asta e situația: înainte de Halloween nimeni nu știa cu certitudine dacă Elon Musk o să vină sau nu.

PUBLICITATE

Pe 31 octombrie, Libertatea a citat „pe surse” oficiali din Ministerul Afacerilor Interne care au spus că Elon Musk și Angelina Jolie n-au intrat în România. Același MAI pe sub vigilența căruia în august 2021 a trecut un avion cu țigări de contrabandă, dar să zicem că acum ar ști mai bine. Publicația a încheiat articolul cu scuze „[...] pentru că s-a hazardat publicând sâmbătă anticiparea potrivit căreia Elon Musk ar urma să sosească duminică seara în țară.”

În caz că n-ai uitat, românii au tot fost sfătuiți în 2020 spre 2021 să se informeze numai din surse oficiale, așa că uite ce zice o sursă oficială (pardon de expresie): „Personal, nu pot să zic acum că i-am văzut pe Elon Musk sau Angelina Jolie, nici nu pot să spun că nu i-am văzut pentru că cei prezenți aveau măști pe față, erau pictați, nu pot să știu.” Sunt cuvintele lui Cosmin Feroiu, primarul localității Bran. A. Fost. La. Petrecere – și tot o lasă în deja celebra formulare „nu-s din localitate, o fi așa, dacă tu zici”.

Momentul a fost un joc al șanselor: atât la sută să vină, atât să nu vină – cam cum se întâmplă când te scoate Real Madrid la pauză. Urmărirea avionului lui, de exemplu, era o idee, dar chiar oferea cea mai mare certitudine că nu vine? Miliardele nu pot cumpăra bilet de rată între SUA și Bran? Așteptându-l pe Elon Musk, ca în povestea lui Godot, e descrierea perfectă.

PUBLICITATE

Există o singură certitudine: minte oricine zice că știa că Elon Musk nu vine în România

Singurul motiv pentru care unele entități media n-au ieșit pe subiectul ăsta ca Prunea la centrarea aia e că au făcut un calcul: ce pierd dacă se bagă în malaxor, ce câștigă. 

Pentru unele chiar era o pierdere, în timp ce altele fac treaba să meargă tocmai din astfel de subiecte mondene. Nu-i nimic mai mult, nu-i vreo mașinărie infernală de dezinformat poporul. Și în niciun caz nu e doar o deprindere a presei românești. Dau americanii, britanicii și toți ceilalți europeni în subiecte de-astea de n-au aer, dar atunci când pică ei pe subiect, nu când le vine din alte părți. În cazul de-acum a fost super subiect.

Elon Musk e un om aparte, din multe puncte de vedere: certăreț, încăpățânat, mincinos, miliardar, oportunist, țepar, lăudăros – cum a zis-o și Uzzi: „Sunt toate la un loc, sunt cum vreau sau vrei.” E greu să-l caracterizezi doar într-un fel, de unde era și posibilitatea ca în 2022 chiar să vină la Bran să facă o petrecere de Halloween la castel.

Ca fun fact, că tot se discută acum, e omul care s-a lăudat că va cumpăra Twitter, a dat înapoi, a fost dat în judecată și acum a trebuit să cumpere firma asta cu care habar n-are ce să facă în afară de circ. E același om care a setat prețul unei acțiuni Tesla la 420 de dolari pentru că aflase ce-i cu cifrele astea în cultura fumatului de iarbă.

PUBLICITATE

E și cum a zis-o Uzzi: „Sunt un laş, am curaj, un bărbat, un băieţel / Sunt un spărgător de bănci sau ciorditor de cartier / Fenomenal, profesional, mortal, mercenar adevărat şi fără egal.”

Sunt deja 20 de ani de când Elon Musk, fără îndoială, e un fenomen. E omul care face să crească acțiuni și să pice criptomonede cu un tweet. E același om care petrece pe iacht în Mykonos – iată, fff aproape de România – și a fost astfel caracterizat cât de cât bine de The New York Times (vezi, am și referințe de presă quality, nu doar BUG Mafia): „Elon Musk are cel mai ciudat calendar social din lume”, apoi a menționat câteva nume din anturajul lui, unele deloc imaculate. Uite și articolul, dar vezi că-i cu bani. 

În tot contextul ăsta, da, Elon Musk e extravagant. Putea să vină în România cum la fel de bine putea să medieze situația dintre China și Taiwan. A, stai, pe ultima a încercat-o deja, tot în octombrie 2022. Cine zice că știa sigur că nu vine la Bran cel mai probabil minte. Știi ceva? Dacă erau băieţi ziceau în weekend, nu acum când e evident pentru toată lumea, poate chiar și pentru Elon Musk.

Altfel, publicațiile din România au abordat subiectul pe tiparul lor. Unele au fost în extrema „vine sută-n mie păi cum să nu a vorbit deja cu oamenii ăia vine soto uite meniul și trei fete care au pus chestii pe Insta”. Altele au rămas în extrema ignorării subiectului (mult mai puține, ce-i drept). La mijloc au fost toate celelalte care n-au zis nici într-o parte, nici în alta cu adevărat. Dacă tot sunt aici, la mijloc au fost și toate brandurile care s-au suit în trenul ăsta cu aceeași miză: călărești subiectul de dracii îl ia. Cum au făcut și Anastasiu, și primarul din Bran, și-o mulțime de alți oameni.

PUBLICITATE

Din toată treaba asta, cu miliardarii lumii, cu tot felul de nume aruncate, cu dezmăț la castel, cel mai amuzant cred c-a fost că vine și cofondatorul Serghei Brin. Poate ai ratat, dar în vara lui 2022 The Wall Street Journal (iată, calitate!) a dat cu adevărat exclusivitatea mondială: soția lui Brin ar fi avut o aventură cu șeful Tesla ceea ce-a dus la divorțul celor doi – cei doi subiecți ai infidelității au negat. La o petrecere, Elon s-a pus în genunchi și i-a cerut scuze lui Serghei. Apoi, Elon Musk a zis că ar trebui ca ea să dea în judecată WSJ, că are șanse să câștige. 

În fine, mondenități, dar de ce s-a apucat bartai publicația de business, de economie, de treburi grele, să scrie despre asta? Pentru că avea subiectul! Și de-acolo toți ceilalți. Oare puteam spera, ca popor, la reîmprietenirea lui Musk cu Brin chiar la castel? Puteam, da, dar acum e încă un vis spulberat.

Petrecerea chiar a fost, doar că nu la fel de ofertantă

Subiectul petrecerii n-a fost fals. Ea a existat. În afară de Peter Thiel, un personaj în sine și îți recomand profilul ăsta pentru când ai timp, alte nume grele au lipsit. Și, implicit, a lipsit cel mai greu nume. Ce-ar fi câștigat România din prezența lui aici poate am fi văzut într-un an sau doi pe filieră turistică. Sau poate nu, că fanilor lui le pasă doar de crypto, șuste cu acțiuni și laudă, nu castele vechi și România.

PUBLICITATE

Mai e un lucru important de spus: pare, așa, că presa românească e praștie și pune botul la minciuni. Nu e însă o trăsătură doar a ei, e general valabilă oriunde e presă liberă și care ar trebui să se auto-susțină. Sigur, există feluri diferite de-a face același lucru, dar esența e acolo.

N-au însă nicio scuză cei care au mințit, de la presă și branduri la cântăreți, politicieni, experți în turism, analiști și dătători cu părerea. Știau că mint, dar au dat-o în continuare. Asta n-ar trebui să te mire însă prea mult, pogorârea miliardarului tocmai a devenit pentru unii ce-a fost balena albastră pentru alții, la vremea ei.

Încheiam articolul și uitam să menționez bucuria enormă că știrea cu Elon Musk la Bran nu a prins la publicul care, în ultimii ani, a tot fost învățat cum să se informeze cu ajutorul campaniilor anti-dezinformare finanțate prin granturi și burse și derulate de jurnaliști care au știut cum să predea lecția. Sau, mă rog, asta era așteptarea, că realitatea ne-a surprins iar.

Ce să mai, pentru unii dintre români a fost de stat cu sufletul la gură, în timp ce pentru mulți alții au fost doar alte zile în care nici n-au aflat că Elon Musk s-a născut vreodată. La final rămâne tot așa: un weekend nebun în care iar nu s-au rezolvat de la sine problemele.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.