AZI, ACASĂ ȘI-N DEPLASARE
La mulți ani, Tom Waits! Cu ocazia zilei sale de naștere, în această lună încununată de sărbători și crenguțe de brad, pomenesc poate singura lui piesă care aduce cât de cât a colind, dar aleg totuși să nu-i traducem titlul: „Christmas Card from a Hooker in Minneapolis”.
Americanii sărbătoresc, astăzi, Ziua Națională a Vatei de Zahăr. Mai jos, tragedia, într-un act, a unui raton care a încercat să își spele vata de zahăr, înainte să o mănânce.
ASTRE ROZ-ALBASTRE
Leii se împacă, astăzi, cu gândul că nu vor apuca să termine tot ce și-au propus pentru anul 2022. Motivul, exact ca anul trecut: n-au cu cine.
Azi, Fecioarele au o zi plină de neajunsuri. În special, nu le ajunge răbdarea.
Astrele ar dori să le ceară scuze Balanțelor pentru faptul că, de vreo patru zile, nu le-au mai dat greutăți care să le testeze caracterul. Vor primi azi toate restanțele.
ȘTIRILE CARE FENTEAZĂ
„Elon Musk a dotat sediul Twitter cu dormitoare pentru angajaţi”. Ironic, asta după ce, acum câteva săptămâni, a dat afară angajații care dormeau în post. Este neclar când vor fi instalate sălile de mese și vorbitorul, unde angajații să poată să-și revadă familiile și avocatul.
„Un fost angajat al unei bănci din Timișoara a luat un credit în numele verișorului său”. E cumva inversul nepotismului. Din lipsă de bani și putere, le faci un rău rudelor.
„Cuba permite femeilor să boxeze, după decenii de interdicţie”. Luptătoarele din mai multe țări protestează - cubanezele sunt mai odihnite cu câteva decenii.
„Ca în fiecare an, peste 1.000 de persoane din 15 țări au reconstituit bătălia de la Austerlitz, una dintre marile victorii ale lui Napoleon”. Ca în fiecare an, cel mai scund participant este ales să-l „joace” pe Napoleon.
„Agenția ucraineană de presă: Rusia nu mai utilizează drone iraniene, deoarece acestea nu rezistă la îngheț”. E clar, dronele sunt făcute din piese reciclate de Dacia 1300.
„CNAS vrea să limiteze decontările la un singur serviciu medical pe zi pentru aceeași persoană”. Vă operăm pe asigurare, dar vă coasem pe caiet.
„Studiu cu rezultat surprinzător: în România, galbenul ajută cel mai mult la vânzarea unei mașini second hand”. Probabil pentru că este o culoare cu vizibilitate mare, lucru dorit într-o țară cu un iluminat stradal bazat pe noroc. Studiul a mai descoperit că, la două mașini galbene, românii iau și un bolid roșu.
„O ieșeancă a primit 10.000 de euro, pentru că i-a fost fracturată mâna în urma unei frâne bruşte în autobuz. Asiguratorul a făcut apel, considerând suma prea mare”. Normal că asiguratorul a făcut apel, din punctul lor de vedere, 10.000 de euro ar costa o mână și-un picior.
„Colindătorii <<cu boxa>> vor fi amendați în Brașov. Brașovenii și turiștii spun că nu sunt deloc încântați de spectacolul grotesc”. Tradițiile românești au trecut de la „Steaua sus răsare” la „boxă la plimbare”.
„Fără beculețe de sărbători, în Cluj, între orele 00:00 și 04:00 dimineața”. Din reflex, proprietarii au crescut chiriile.
„Momentul uluitor în care cinci maşini de lux sunt furate în mai puţin de 60 de secunde. Valoarea totală a autovehiculelor e de 800.000 de euro”. Prejudiciul a fost dublat de faptul că toate mașinile aveau plinul făcut.
„Cum își mai rezervă românii locurile de parcare: cu o saltea, anvelope și cărămizi”. Aștept iminentul articol „cu ce-ți rezervi locul de parcare, în funcție de zodie”.
„Indonezia. Legea care interzice sexul în afara căsătoriei a fost aprobată”. De azi, relațiile indoneziene trebuie să includă cel puțin o persoană căsătorită.
„Alarmă falsă: Plicurile suspecte, găsite la ambasada Ucrainei din Bucureşti, nu conţin exploziv”. Conțineau, totuși, ceva incredibil de periculos: o factură la curent.
„<<Biblia>> muzicală Rolling Stone a realizat topul celor mai bune melodii ale acestui an.“ Tzancă Uraganu, prezent doar în topul shaormeriilor din Sectorul 1.
„Dacă România nu este bună în Schengen, atunci de ce este bună să fie chemată să schieze pe munţii Austriei?” De dragul transparenței, mulți români preferă sejur în Austria pentru că nu-și permit Poiana Brașov.
„Polițiștii din Cluj amenință că părăsesc un grup de WhatsApp în semn de protest”. Scriu umor de câțiva ani, dar realitatea se arată, mereu, mai bună.
„Cum deblochezi un iPad dacă i-ai uitat parola”. Sau dacă l-ai cumpărat de la dubioșii de prin zona Big Berceni.
„Sony susţine că deţine tehnologia pentru a produce roboţi umanoizi. Ce-l oprește pe gigantul japonez”. Sunt deranjați că prototipul s-a răzvrătit, a evadat și a fondat Facebook.
„Revin trenurile Intercity, mai lente decât trenurile InterRegio, dar cu biletele mai scumpe cu 15-20%”. Practic, CFR este prima companie de transport în care călătoriile sunt taxate la minut.
A FOST ODATĂ LA ACEASTĂ DATĂ
1787: Delaware devine primul stat care a ratificat Constituția Statelor Unite ale Americii. În funcție de cine primește al doilea mandat la Casa Albă, sunt șanse să marcăm aici și ultimele zile ale Constituției SUA.
1881: A fost întemeiată „Societatea Politehnică din România”. Prima ședință de pe agenda de lucru: cine are dreptul să își treacă „Ing.” pe plăcuța de pe ușa apartamentului.
1923: Edwin Hubble demonstrează existența corpurilor cerești care sunt în afara Căii Lactee. El dovedește și că nu sunt incredibil de mici, doar foarte departe.
1932: Statele Unite îi acordă viză americană fizicianului Albert Einstein. Geniile americane se plâng de imigranții care vin să le ia joburile.
1963: A avut loc prima reluare dintr-un eveniment sportiv televizat, în timpul unui meci de fotbal american. Reluarea nu a fost transmisă cu „slow motion” și mulți telespectatori au crezut că a fost un al doilea eseu, foarte asemănător cu primul.
1941: Marina Imperială a Japoniei a lansat atacul de la Pearl Harbour. Cea mai dezastruoasă consecință: o drama romantică, în care joacă Ben Affleck.
1972: Echipajul misiunii Apollo 17 realizează faimoasa fotografie a Pământului, poreclită „The Blue Marble”. Au capturat până și firicelul de fum care se ridica de la grătarele încinse de români cu ocazia Sfântului Nicolae.