AZI, ACASĂ ȘI-N DEPLASARE
„Au frânt inima Africii! Francezii vor înfrunta Argentina lui Messi în finala Mondialului, după ce au trecut cu emoții de Maroc”. Marocanii au pierdut aseară cu 2-0, dar s-au consolat cu replica din filmul „Casablanca”: „Vom avea întotdeauna Parisul!”.
ASTRE ROZ-ALBASTRE
Vărsătorii își prind urechile în responsabilitățile casnice pe care le-au tot ignorat. Nu lăsa panica să câștige, așa ajungi să bagi veselă în mașina de spălat rufe!
Peștii lucrează la bunăstarea emoțională. Măcar pe aia nu le-o impozitează nimeni.
Berbecii au mici dileme și își măsoară opțiunile, în special ca să afle care-i răul cel mai mic.
ȘTIRILE CARE FENTEAZĂ
„Ivana Knoll, iubita Cupei Mondiale, nu s-a putut abține să critice Argentina lui Lionel Messi”. Mai mulți internauți, supărați că Ivana și-a arătat doar dezamăgirea.
„Iohannis declară: România nu va ataca la CJUE decizia pe Schengen”. Până să intre în Schengen, România a intrat deja într-un paradox. Un bărbat dislexic din Cluj și-a ars, în semn de protest, colecția de bumeranguri.
„Lionel Messi spune că finala Campionatului Mondial va fi ultima pentru el la naţionala Argentinei”. Ronaldo spune că Messi îl copiază din nou pe el, care s-a retras de la CM, cu toată echipa, încă de sâmbătă. Singurii argentinieni care nu au suspinat la auzul veștii - federația argentiniană de șah, care de abia-l așteaptă pe fotbalist.
„Trenurile Intercity ale CFR oferă acces gratuit la Wi-Fi 4G”. Dacă și internetul are viteza trenurilor, mai bine iei la tine niște cărți, de joc sau nu.
„Prima noapte geroasă a sezonului în Harghita. La Miercurea-Ciuc s-au înregistrat minus 12,3 grade Celsius”. O temperatură de-ți zboară în țările calde și pinguinii.
„Proiect în Congresul SUA pentru interzicerea platformei de socializare Tik Tok, pe fondul temerilor că aplicaţia ar putea fi folosită pentru a spiona americani şi a cenzura conţinutul”. Aplicația e folosită în special de adolescenți, grupa de vârstă care respectă cel mai strict când li se interzice ceva.
„Un sunet nou înregistrat pe Marte a uimit oamenii de știință”. Reprezentant NASA: „Nu suntem siguri, dar credem că sunt români care fac un grătar”.
„CM Natație în bazin scurt: laudele specialiștilor după un nou record mondial stabilit de David Popovici la juniori”. Torpila de producție românescă, o spaimă mondială.
„Blogger rus amendat pentru că a povestit pe internet că l-a visat pe Zelenski”. Nu cred că Putin a avut vreo noapte fără o aparițe specială a președintelui ucrainean. În 2022, Rusia dă o amendă demnă de 1984. Romanul.
„O maimuță din Brazilia, surprinsă în timp ce spăla vase și ascuțea mai multe cuțite”. Sigur nu a alunecat un deget pe tastatură și ați scris Brazilia în loc de Brăila?
A FOST ODATĂ LA ACEASTĂ DATĂ
687: Sf. Sergiu I devine Papă. Cum să te cheme Sergiu și să fii Papă?! Papa Sergiu, de la Roma.
1832: S-a născut inginerul și arhitectul francez Gustave Eiffel, care și-a lăsat amprenta geniului său pe mai multe țări. Inginerii români l-au învățat, totuși o lecție pe care s-ar putea ca Eiffel să o fi folosit la ridicarea Statuii Libertății: „Unde poți lega cu sârmă, e păcat să pui șurub".
1836: Un foc izbucnit la Biroul de Brevete al Statelor Unite distruge aproape 10.000 de brevete. Probabil în timp ce era demonstrat prototipul aruncătorului de flăcări.
1860: Împăratul Austriei, Franz Joseph I, hotărăște alipirea Banatului la Ungaria fără a ține seama de cererea românilor bănățeni de a se înființa în Banat un „Căpitănat român".
Românii bănățeni:
1876: A luat ființă Cercul Militar al ofițerilor din garnizoana București, actualul Cerc Militar Național, și, chiar mai actual, cea mai scumpă sală de nunți din București.
1887: Apare primul număr al publicației lunare „Revista Nouă”, condusă de Bogdan Petriceicu Hasdeu. Mai pornise opt reviste, dar a zis, totuși, că a noua e cu noroc.
1964: Oficialitățile canadiene au arborat pentru prima dată actualul lor steag, reprezentând o frunză roșie de arțar. A fost refuzat însă design-ul cu frunză, propus de cetățeni pentru Jamaica.
1965: Navetele spațiale americane „Gemini 6” și „Gemini 7” au realizat prima întâlnire în spațiu. Dacă erau șapte Gemini, erau practic septupleți.
1995: La Conferința Uniunii Europene, a fost convenit EURO ca monedă europeană. Pe 1 ianuarie 2002, EURO a înlocuit moneda națională a mai multor țări, printre care și trei învinse de Maroc în Qatar.
2001: A fost redeschis, pentru public, Turnul din Pisa, închis în 1990 pentru consolidare. Este printre puținele lucruri din lume pentru care are sens expresia românească „stă să cadă”.