Aplicația asta îți permite să îți retrăiești amintirile prin VR, fix ca în Black Mirror

„Tehnologia ne-a permis mereu să înregistrăm momente și să ne putem întoarce la ele”, a zis dezvoltatorul aplicației Wist.

Memoria e, simultan, una dintre cele mai frumoase și cele mai dureroase abilități ale creierului uman. O amintire cu râsul primului tău copil îți rămâne întipărită în creier pe viață, în timp ce, poate, nu-ți mai amintești deloc cum a decurs majoratul lui. Tehnologia ne-a ajutat mereu să captăm aceste momente prețioase, dar să te uiți la un video nu e ca și cum ai retrăi momentul.

Andrew R McHugh speră să rezolve această problemă cu o aplicație numită Wist, care promite să transforme clipurile utilizatorilor de pe telefoane în filme 3D pe care aceștia le pot accesa în realitatea virtuală. 

„Bunica mea a murit când eram în școala generală”, a zis McHugh. „Am amintiri din perioada aceea, dar nu mi-o amintesc foarte bine. Avem fotografii și clipuri cu ea, dar nimic nu se compară cu realitatea... plus că nici n-a apucat să-mi cunoască copilul.”

Dacă aplicația Wist ar fi existat pe vremea când McHugh era în școala generală, iată cum ar fi putut fi diferită situația: Aplicația funcționează prin captarea unui videoclip cu telefonul și transformarea imaginilor 2D în 3D pe toate planurile: adâncime, culoare, informație audio. Odată procesat, acest filmuleț poate deveni o experiență VR pentru utilizator.

McHugh mi-a arătat o parte dintre amintirile lui prin intermediul Wist. Un videoclip 3D se suprapune peste realitatea din jur, se aude un râset de bebeluș și apare copilul lui. Imaginea e foarte clară.

Un videoclip cu demo-ul din aplicație a fost distribuit masiv pe Twitter, după ce a fost postat de Wist. Multora li s-a părut cool sau futurist, alții au zis că îi sperie, pentru că le reamintește de Black Mirror. În episodul „The Entire History of You”, un implant tehnologic similar le permite utilizatorilor să capteze și să retrăiască amintiri de câte ori doresc, până când lucrurile iau o turnură înfricoșătoare.

După cum arată demonstrația lui McHugh, amintirile Wist pot fi retrăite individual sau împreună cu prietenii și familia. Acest feature a jucat un rol important în timpul sarcinii soției sale.

„Am surprins momentul în care i-a făcut doctorul ecografia și, astfel, mama mea a putut trăi momentul de la distanță ca și cum ar fi fost cu noi acolo”, a zis McHugh.

McHugh a avut ideea pentru Wist pe când lucra în echipa de dezvoltare VR ca senior designer la Samsung. A renunțat la poziția respectivă în 2021 și a început să lucreze la proiectul Wist împreună cu cofondatorul Michael Oder în 2022. Cei doi au lansat varianta beta a aplicației la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

În forma actuală, Wist are câteva limitări. De exemplu, e compatibil doar cu cele mai recente iPhone-uri și două seturi de VR Quest. Și nu reușește să redea și amintirile olfactive, cele legate de miros.

Dar McHugh și Oder vor folosi feedback-ul de la utilizatori ca să îmbunătățească aplicația și vor întări și sistemul de protecție a datelor. McHugh crede că această aplicație e un pas înainte în rezolvarea problemei legată de memoria umană. 

„Tehnologia ne-a permis mereu să înregistrăm momente și să ne putem întoarce la ele”, a zis McHugh. „Chiar și tehnologiile care țin de pictură, desen sau scris. Acestea au fost primele metode prin care oamenii au reușit să păstreze amintiri.”

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.