Te-ai gândit vreodată ce s-ar întâmpla dacă cineva drag ar avea nevoie de primul ajutor iar tu nu ai ști să i-l acorzi? Dar dacă ai fi tu cel care necesită niște manevre simple, însă nimeni din jurul tău nu s-a obosit vreodată să facă niște instructaje simple, de bază? Chit că știm de ele sau nu, astfel de cazuri se întâmplă zilnic, iar lipsa de instructaj poate costa viața unui om nevinovat, care poate fi salvat.
Știi „Staying Alive”, piesa celebră din 1977 semnată de Bee Gees? Poate ar fi de folos să ne amintim și că ritmul pulsant al acelei piese imită bătăile inimii umane. Iar, în situații limită, în care cineva necesită primul ajutor, manevrele de resuscitare pentru stimularea ritmului cardiac se fac exact peritmul melodiei. Piesa e, în cele mai multe cazuri, chiar felul în care oamenii sunt instruiți la cursurile speciale să acorde primul ajutor.
Din păcate, cazurile oamenilor care intră în stop cardio respirator e îngrijorător, iar șansele de a se întâmpla brusc, în mijlocul unui loc public, sunt mereu o variantă de luat în calcul. Pentru a ridica substanțial șansele oamenilor la viață, Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu Lidl România și Fundația pentru SMURD, a instalat peste 50 de defibrilatoare automate în magazine Lidl și spații publice din București și din județul Ilfov.
Pe lângă acestea, echipamentele medicale au fost montate în această primă etapă și în spații publice din capitală: Teatrul Național, Opera Națională, Sala Palatului, Academia de Studii Economice și Ateneul Român.
Următorul oraș care se va alătura rețelei naționale de defibrilatoare automate va fi Târgu Mureș, unde vor fi instalate echipamente medicale în toate magazinele Lidl la nivel local și în spații publice. În cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” vor fi instalate peste 370 de echipamente medicale în magazine Lidl România și instituții publice la nivel național.
Pe lista orașelor din țară în care proiectul se va extinde treptat se află și Iași, Sibiu, Timișoara, Oradea, Constanța, Cluj-Napoca și Craiova.
De asemenea, în perioada următoare, acest echipament medical va fi instalat și în diferite stații de metrou din București: Piața Sudului, Tineretului, Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Universitate, Piața Romană, Piața Victoriei 1, Piața Victoriei 2, Gara de Nord, Eroilor, Politehnica, Dristor, Nicolae Grigorescu.
„În situațiile de urgență, în care o persoană suferă un stop cardio-respirator, acordarea primului ajutor, respectiv, masajul cardiac și administrarea unui șoc electric sunt intervenții vitale care trebuie aplicate, până la sosirea echipajelor medicale. Șansele de supraviețuire cresc cu 50-70% atunci când manevrele de resuscitare și defibrilare automată au loc în primele 3-5 minute de la declanșarea stopului cardio-respirator. În acest context, Proiectul Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” vine în sprijinul cetățenilor și facilitează intervenția la timp în situațiile în care fiecare secundă contează”, a spus dr Raed Arafat, secretar de stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.
Raed Arafat: „Cu cât instruim mai mulți oameni, cu atât salvăm mai multe vieți”
Am participat la conferința de presă pentru anunțarea acestui demers. Acolo am și asistat la o demonstrație a felului în care funcționează aceste aparate care vor ajunge în cât mai multe spații publice din România. Sunt relativ simplu de folosit, primești indicații din partea aparatului, care detectează singur care sunt parametrii cardiaci ai pacientului și îți indică exact de ce are nevoie, e absolut sigur și riscurile celor care îl folosesc sunt aproape inexistente. Cu toate acestea, sunt câteva informații pe care oamenii ar trebui să le știe. Cel mai important: cum să faci manevrele de resuscitare! Unde, cât de tare, la ce interval să apeși pe sternul omului pentru a-i resuscita ritmul cardiac. Iar asta ne întoarce la nevoia de a instrui cât mai mulți oameni pentru astfel de cazuri.
Am stat de vorbă, la finalul conferinței, cu secretarul de stat Raed Arafat, și l-am întrebat, exclusiv pentru kissfm.ro, cum vede situația instructajului public și riscurile pierderii de vieți într-o Românie care nu știe cum să își ajute aproapele în cazuri de urgență.
Eusebiu Tudoroiu: Cum educăm și instruim cât mai mulți oameni din populația României pentru a diminua numărul de incidente în care oamenii mor pentru că cei de lângă ei nu știu să-i salveze?
Raed Arafat: Prin a educa copiii. Noi ne propunem să facem această educare prin intermediul caravanelor pe care le trimitem în zonele rurale și urbane. Dar această educație trebuie să pornească din școală, prin niște cursuri speciale. Că sunt parte din curiculare, că sunt extra și se fac în colaborare cu pompierii și alte echipe, important e să înceapă totul de la școală, de la rădăcină.
Atunci, când și cum se va schimba curicula pentru a include primul-ajutor pe lista obiectelor de studiu?
Noi colaborăm cu Ministerul Educației și am organizat o serie de cursuri în parteneriat cu ei. Obligativitatea cursurilor și introducerea lor în curiculare e o altă discuție, care trebuie să fie analizată la nivelul lor, pentru că aici e vorba despre instruirea profesorilor, de asigurarea de manechine, de instrumente de pregătire și de a asigura toate astea cu caracter permanent. Noi acum lucrăm ducând pompieri sau voluntari care țin cursuri. Avem și un proiect care s-a făcut în zona Prahova, unde la mai multe școli au fost luate manechine și au fost instruiți câțiva elevi, pentru a instrui la rândul lor elevii din școală și a încerca să se asigure perpetuarea informațiilor de la un an la altul, pentru ca proiectul să rămână la nivelul elevilor care instruiesc alți elevi. Momentan e de mare reușită. Așa că avem modele și încercăm să găsim și alte soluții.
În cât timp vom vedea o țară educată, unde oamenii să nu mai moară, deși salvarea lor ține de un instructaj de bază?
Fiecare zi pe care o pierdem înseamnă vieți. Pentru situațiile de urgență, cu cât instruim mai mulți oameni, nu doar în situații de prim-ajutor, ci și în cazuri de calamitate, cu atât salvăm mai multe vieți.