ADI are doar 22 de ani și este artist, compozitor și actor, fost student al Irish Institute of Modern Music din Londra, secția de compoziție și voce.
Pasiunea pentru muzică a decoperit-o la vârste fragede, învățând să cânte la tobe, pentru ca mai apoi să se ducă și spre chitară, chitară bas, pian și marimba. Fost membru în trupa Maxim, care a făcut ravagii în rândul adolescenților, ADI și-a început cariera solo recent, odată cu participarea în cadrul primului sezon al talent show-ului One True Singer. Cu un background artistic ce cuprinde peste 450 de concerte în toată țara, printre care și concerte pe scene mari alături de James Arthur și Willy William, ADI e pregătit să demonstreze că are toate calitățile necesare unui artist de succes.
Primul său album, „11”, lansat alături de Erika Isac, s-a bucurat de o apreciere mare în rândul tinerilor, bucurându-se de sute de folosiri ale sound-urilor pe platforma TikTok. Ultimele lansări ale artistului, piesele ,,Ultima oară” și ,,Totul meu”, au stârnit deja reacții în comunitatea sa și urcă în playlistul său Spotify.
Cum ai descoperit pasiunea ta pentru muzică și cum a evoluat aceasta de-a lungul anilor? Povestește-ne un pic și despre cum te-a format aventura la Irish Institute of Modern Music din Londra, unde ai fost student.
A început de foarte mic. Ai mei au văzut că tot bat prin perne cu creioane colorate, în scaune, în canapea, în absolut orice prindeam. După, am urmat cursuri de tobe și chitară simultan, de la canto am fugit, pentru că erau prea mulți copii în sală. Și m-am reapucat la câțiva ani după.
A decurs foarte natural, am vrut să învăț cât mai multe instrumente, să fiu din ce în ce mai bun în tot ce înseamnă muzica. Legat de scris, am început cu poezii și după s-au transformat în piese. Am urmat liceul de arte pe percuție și pian fix în timp ce eram în trupa Maxim și umblam prin toată țara în concerte. Mă împărțeam între școală și concerte tot timpul. Mai apoi, trupa s-a destrămat și m-am focusat pe a intra la facultate în UK, la BIMM London. A fost un proces lung, greu și frumos, plin de examene, admiteri. Am intrat fix la secția la care îmi doream (Songwriting & Vocals), m-am mutat în Londra și a început facultatea, care în niciun caz nu se simțea ca o facultate. Toată materia era bazată pe industria comercială prezentă, învățam de la profesori care lucrau cu artiști foarte mari din lume, am participat la o grămadă de masterclass-uri cu artiști mari (Bastille, Emily Sande, Snarky Puppy). Am învățat foarte multe lucruri.
Care sunt principalele influențe muzicale care te-au modelat și cum îți construiești propriul stil în creațiile tale?
Când eram mic ascultam foarte mult rock, tata cumpăra foarte multe CD-uri cu muzică de toate felurile (de la lăutărească, disco, până la flamenco), era tot timpul muzică în casă. Asta se resimte și acum, ascult foarte multe stiluri de muzică, ascult muzică și în limbi pe care nu le cunosc, mă inspiră foarte mult. Lately, ascult mult Harry Styles, Shawn Mendes, Justin Bieber. Propriul stil, îl las să curgă. Încerc pe cât posibil să nu forțez nimic, să nu fac muzică doar pentru o nișă, fac ceea ce simt, cum simt. Cine are impresia că artiștii sunt condiționați de case de producție să facă „muzică comercială”, greșesc amarnic și folosesc foarte greșit și termenul de muzică comercială, toată muzica din lume e comercială!
Ce teme sau experiențe personale ți-ai propus să explorezi în versurile și în muzica ta?
În principal, viața mea și ce experiențe s-au simțit cel mai intens. Dacă am văzut un film care m-a impresionat, a doua zi fac o piesă din povestea personajelor principale. Sunt multe feluri prin care creativitatea și imaginația își fac de cap. Dar tot ce mi-am propus este să fiu mega transparent și să fac muzică din suflet pentru suflete.
Cum te-ai dezvoltat ca artist de la începutul carierei tale până în prezent? Cu alte cuvinte, care au fost cele mai notabile episoade din cariera ta?
Am avut un parcurs destul de interesant, de la concursuri și festivaluri, la X Factor și după, direct în industrie, în trupa Maxim. Am muncit foarte mult, pentru că am vrut să știu că am destule noțiuni despre muzică, să știu că sunt prieten bun cu ea și că ne cunoaștem destul de bine, încât să putem lucra foarte bine împreună. N-a fost ușor, mai ales că îmi place atât de mult ce fac, încât nu am buton de oprire. Fac în fiecare zi muzică, dar tocmai pentru că nu-mi dozez această poftă nebună de muzică, ajung și în burnout și trebuie să-mi iau 2 săptămâni libere să trăiesc normal viața.
Merg să mă dau cu bicicleta, să alerg, mă duc la escape room, mă plimb prin natură. Basic & beautiful things. Dar am fost cu trupa Maxim prin toată România în concerte, am participat împreună la Eurovision, Media Music Awards, am împărțit scena cu artiști foarte mari și internaționali. S-au întâmplat foarte multe lucruri frumoase. După am fost la facultate, am fost parte din "The Voting Academy" la BRIT AWARDS, după la One True Singer, unde mi-am dat restart total și de acolo a început cu adevărat cariera mea solo.
Cum te pregătești pentru concerte și spectacole live și cum reușești să te conectezi cu publicul și să treci peste anxietatea de a cânta în fața unui public numeros?
Îmi place să stau în cadă, să ascult frecvențe, să mă relaxez, să mă deconectez de la toate grijile daily basis. Înainte să intru pe scenă, sunt destul de tăcut, pentru că mă păstrez pentru scenă, unde îmi place să explodez și să mă distrez cu toată lumea care a venit. Vreau să am un act cât mai exploziv și frumos, am un respect atât de mare pentru oamenii care vin să mă vadă, încât vreau să fie totul amazing. Ritualul meu, e doar cu mine în capul meu. Nu aș vrea să trec peste emoțiile de dinainte de concert, iubesc sentimentul cu totul.
Care este viziunea ta asupra succesului în muzică?
Succesul în muzică e foarte diferit, depinde ce îți dorești. Există urmarea trendului, adică de fiecare dată când ceva e la modă, faci și tu și urmărești acel val. Există crearea lui și acolo e multă introspecție, te descoperi pe tine, te pui pe tine în ceea ce faci, durează mult mai mult, struggle-ul e mult mai mare, dar și succesul pe măsură.
Nu știu „rețete” și nici nu aș vrea să știu. Tot ce știu e că dacă muncești foarte mult și îți pui tot sufletul în ceea ce faci, nu are cum să nu-ți iasă. Toți vrem concerte multe, sold-out shows, hituri la radio, ăsta e succesul. Dar mie îmi place și partea mai puțin vizibilă, când te oprește cineva pe stradă și îmi spune „bro, piesa ta m-a făcut să trec peste depresia pe care am avut-o” sau „ce mă bucur că nu sunt singurul care simte asta”. Tot succes e, vă spun sigur!
Faci parte dintr-o generație care a crescut cu rețele de socializare și cu smartphones. Cum crezi că influențează social media muzica, felul în care se face muzică, temele abordate sau stilurile?
Social media e o unealtă extraordinară. Eu încă învăț să o folosesc, chiar dacă sunt din generația Z. Există mult mai multe metode prin care poți să te promovezi, să te faci văzut. Muzica se face mai rapid, e totul la îndemână (poate fi și bine și rău). Stilurile sunt foarte greu de numit acum, totul mi se pare că e stilizat, descoperi amprente în muzică mult mai ușor acum. Ceea ce mi se pare interesant este cum piesele au devenit mai scurte de când a apărut TikTok, totul e concentrat în 2-2:30 min, pentru că oamenii primesc multă informație acum și vor să fie scurtă și de calitate. Volumul de muzică lansată a crescut, mi se pare că totul e în creștere în muzică și mă bucur foarte mult.
Ce sfaturi ai oferi altor tineri artiști care își încep cariera muzicală?
Să crezi în tine mai mult decât în oricine altcineva. Ascultă-ți intuiția, fă ceea ce simți, dar informează-te și fii la curent cu tot ce se întâmplă în jurul tău. Fă muzică pentru că vrei cu totul să faci muzică, nu pentru bani. Dacă faci pentru bani, nu o să faci bani niciodată. În muzică trebuie să fii și hard worker și smart-worker. Dacă pe tine te impresionează puternic muzica ta, atunci și pe alții o să impresioneze (asta nu înseamnă că pe toți). În rest, iubiți mult rău de tot!