Într-o după-amiază noroasă din Orlando, Florida, zece neonaziști s-au adunat în fața intrării în Disney World.
Unii purtau măști cu cranii, iar tricourile lor erau inscripționate cu literele OBS-Order of the Black Sun - numele grupului lor. Unul dintre ei ținea o pancartă pe care erau scrise numele unor criminali în masă condamnați pentru crime rasiale, printre care Dylann Roof și Anders Breivik, alături de cuvintele „Eliberați-mi oamenii”. Alții fluturau steaguri cu svastici, iar o persoană flutura un steag mare pe care scria „DESANTIS 2024”.
Asta a fost doar una dintre demonstrațiile neonaziste care au avut loc în Orlando în ziua respectivă. La aproximativ 40 de kilometri distanță, în suburbia Altamonte Springs, membri ai grupurilor Blood Tribe și Goyim Defense League, îmbrăcați în roșu și negru, au mărșăluit și ei în timp ce scandau „We Are Everywhere” (Suntem peste tot).
Mitingul a avut loc la exact o săptămână după ce un neonazist, înarmat cu o pușcă AR-15, a intrat într-un magazin Dollar General, la doar două ore mai la nord de zona în care s-a ținut marșul, și a împușcat și ucis trei persoane de culoare după care a întors arma spre el însuși. Pe arma lui erau scrise cu un marker alb simboluri și sloganuri neonaziste - multe dintre acestea au apărut și la marșul din față de la Disney World, șapte zile mai târziu.
Ura nerușinată care a fost afișată la marșul din Orlando face parte dintr-un curent mai larg care sugerează că grupurile neonaziste au din nou curaj să apară în public, după ani de zile în care au operat din umbră.
VICE News a creat o bază de date a demonstrațiilor în care au fost implicați membri ai grupurilor neonaziste și a identificat aproape 20 de astfel de evenimente în 2023 până acum, ceea ce înseamnă că numărul evenimentelor similare pe care le-am înregistrat anul trecut a fost deja depășit.
Reapariția activității neonaziste la nivel de stradă vine în contextul în care directorul FBI, Chris Wray, a confirmat în această vară, în cadrul unei mărturii în Congres, că „extremiștii violenți motivați de ură rasială sau etnică” reprezintă în continuare una dintre cele mai mari amenințări la adresa siguranței naționale.
Wray a mărturisit că numărul de investigații despre terorismul intern - care include persoane neonaziste - a ajuns la 2 700 la sfârșitul anului trecut, adică mai mult decât dublul numărului de cazuri similare care au fost deschise în primăvara lui 2020.
În acest an, până în prezent, aparițiile neonaziste au fost răspândite în 15 state diferite și, în general, au implicat membri din grupuri relativ noi care s-au format inițial drept comunități libere online, iar apoi s-au transformat în organizații formale precum NSC-131, Aryan Freedom Network, Blood Tribe, Goyim Defense League și o rețea națională de cluburi de lupte.
Majoritatea grupurilor neonaziste mai noi au sediul în Florida, unde guvernatorul Ron DeSantis, care candidează la președinție, a fost lăudat în mod repetat de extremiști pentru „teoria rasială critică” și politicile sale dure împotriva imigrației și a drepturilor LGBTQ. Acesta e motivul pentru care unii neonaziști, precum Order of the Black Sun, flutură steagul DESANTIS 2024 la demonstrații.
Neonaziștii au fost invitați din nou în stradă
Experții spun că există o corelație directă între retorica agresivă, conspiraționistă și intolerantă din mainstream și faptul că extremiștii se simt încurajați să treacă la acțiune.
Fie că e vorba de creșterea crimelor motivate de ură împotriva evreilor după discursurile antisemite extrem de mediatizate ale rapperului Ye (fostul Kanye West), de contul transfobic „Libs of TikTok”, care a inspirat legislația anti-LGBTQ din Florida, sau de o mulțime furioasă care a luat cu asalt Capitoliul SUA după ce a fost hrănită cu minciuni de către legislatori cu privire la alegerile din 2020, e clar că outsiderii, influencerii, mass-media de dreapta și GOP fac parte din aceeași supă toxică.
„Outsiderii sunt o reflexie a agresiunii din mainstream”, a declarat Brian Levin, fost director al Center for the Study of Hate & Extremism de la California State Univ. San Bernardino și expert național în infracțiuni motivate de ură. „Aceste grupuri apar acolo unde locuiesc imigranții, apar în sinagogi și hărțuiesc congregații, atacă persoanele trans la ședințele consiliilor școlare. Există o componentă mainstream în acest fenomen.”
„Atunci când e aprins curentul principal, aceste flăcări, chiar și o mică pâlpâire, vor deveni un combustibil pentru curentele de la periferie”, a adăugat Levin.
Câteva dintre demonstrațiile neonaziste din acest an au vizat imigranții. De exemplu, în august, membrii NSC-131 au apărut în fața unui hotel din Woburn, Massachusetts, care găzduiește refugiați haitieni, unde au făcut salutul lui Hitler, au aprins rachete de semnalizare și au ținut un banner pe care scria „Invadatorii să plece acasă”. Fotografiile distribuite online de antifasciștii locali arată pe cineva din interiorul hotelului care se uită prin perdele să vadă ce se întâmplă afară.
Dar majoritatea covârșitoare a demonstrațiilor neonaziste înregistrate de VICE News în 2023 au vizat spectacole drag sau evenimente LGBTQ.
„Lucrurile astea nu se întâmplă din senin, ci din cauză că a existat o platformă construită de politicieni, experți și așa-numitele canale de știri care legitimează agresiunea împotriva anumitor grupuri într-un mod foarte public și respectabil”, a declarat Levin. „Oamenii care sunt ținta acestor grupuri naziste sunt, de asemenea, ținta unor oameni de la televizor care poartă cravată.”
Paranoia oamenilor legată de așa-numită propagandă LGBTQ, adică educația despre acceptare și diversitate prin intermediul cărților sau al personajelor din filme, s-a transformat într-un război cultural, iar neonaziștii au profitat de asta.
O rețea largă de activiști de extremă dreaptă din întreaga țară a protestat în 2022 în fața școlilor și a spectacolelor de drag, inclusiv împotriva grupurilor pentru drepturile părinților precum „Moms for Liberty” și „Gays Against Groomers”, alături de grupuri de extremă dreaptă mai clasice precum Proud Boys, Patriot Front - și, tot mai des, organizații neonaziste explicite.
Deși ura anti-LGBTQ a fost întotdeauna o piatră de temelie a ideologiei neonaziste, e posibil ca aceste grupuri să exploateze în mod oportunist acest moment ca să-și consolideze imaginea, a zis Jacob Davey, șeful departamentului de cercetare a politicilor de extremă dreaptă și de ură rasială de la Institutul pentru Dialog Strategic, o organizație non-profit dedicată combaterii extremismului și polarizării.
„Au oportunitatea să ajungă la un public nou și să-și transmită mesajele, să-și facă reclamă. E o strategie destul de clară. Doar mass-media adoră să se sperie de neonaziști, nu-i așa?”, a spus Davey. „Un grup neonazist, care apare la un protest drag alături de grupuri de părinți conservatori și de mișcări creștine conservatoare, va fi întotdeauna în centrul atenției mass-media.”
După protestul rasiștilor de la Charlottesvile, neonazismul extremist a devenit underground
Vizibilitatea tot mai mare a neonaziștilor hardcore reprezintă o abatere bruscă de la extrema dreaptă care a apărut din cenușa mitingului Unite the Right din 2017 de la Charlottesville.
Evenimentele din acel weekend, care au culminat cu un tânăr neonazist care a intrat cu mașina într-o mulțime de contraprotestatari și a ucis-o pe Heather Heyer, în vârstă de 32 de ani, rănind alte zeci de persoane, au adunat un amestec de grupuri de extremă dreaptă în orașul universitar din Virginia. Trolii Alt-right au mărșăluit pe străzi alături de naționaliștii albi cu pretenții de intelectuali și de naziști skinheads.
În loc să unească extrema dreaptă, evenimentele au stârnit o dezbatere despre „imagine” în cadrul comunității. Unii dintre membrii mișcării aspirau la legitimitate politică și sperau să promoveze ideologia naționalistă albă în rândul majorității. Dar erau îngrijorați de faptul că asocierea cu manifestările explicite de ură le-ar putea afecta eforturile de extindere.
Chiar și National Socialist Movement, o organizație neonazistă veche de zeci de ani, a decis să nu mai folosească svasticile cu un an înainte de Unite the Right, „cu scopul de a pătrunde în mainstream".
Unele grupuri care au fost puternic implicate în Charlottesville au căutat să își schimbe stilul ca să se distanțeze de violențele din acea zi și ca să iasă din vizorul autorităților și al mass-media.
Identity Evropa, ai cărei membri, care au mărșăluit în pantaloni kaki și au scandat „Evreii nu ne vor înlocui”, s-au transformat în „Mișcarea Identității Americane”, care sună inofensiv (între timp a dispărut). Vanguard America, o organizație neonazistă, s-a scindat, iar fostul lider al filialei din Texas a înființat un nou grup numit Patriot Front, care cultivă o estetică americană intelectuală și se bazează pe eufemisme ca să exprime ideologii rasiste. E unul dintre cele mai active grupuri din prezent, dar, în numele imaginii bune, membrilor le e interzis să facă salutul lui Hitler în public.
La câțiva ani după Charlottesville, neonazismul extremist a intrat în underground, din cauza proceselor care au urmat și a altor consecințe juridice ale mitingului. Dar, prin 2019, precum gândacii care ies din nou la lumina zilei, extrema dreaptă a început să se regrupeze și să se reorganizeze.
Grupările extremiste au origini similare
Multe dintre grupurile care ies în stradă s-au format în ultimii cinci ani. De exemplu, Blood Tribe a fost format în 2021 de adepții lui Christopher Pohlhaus, un fost pușcaș marin devenit neonazist influent. Pohlhaus a fost activ în cadrul extremei drepte ani de zile, iar în 2023 a decis să își scoată adepții în stradă. Acum, la doar doi ani de la înființare, trupa de neonaziști a lui Pohlhaus apare la mitingurile din întreaga țară și e ușor de reperat după codul vestimentar roșu-sânge.
Toate aceste grupuri s-au înființat în diverse feluri, dar pe aceeași filieră cu Blood Tribe: o personalitate consacrată a mișcării formează un grup care recrutează online tineri, în unele cazuri minori, pe care îi scoate în stradă atunci când aceștia se simt pregătiți. Atât Goyim Defense League, cât și NSC-131 au urmat acest tipar.
În mod similar, Aryan Freedom Network, o organizație neonazistă și de supremație albă cu sediul în Dekalb County, Texas, e condusă de un membru al familiei regale extremiste americane: Tonia Sue Berry, al cărei tată a fost Vrăjitorul Imperial al Cavalerilor Americani ai Ku Klux Klan, și Dalton Henry Stout, al cărui tată a fost traficant de arme și lider al Bisericii Ku Klux Klan.
Aryan Freedom Network s-a format ca un centru de networking online în 2018, a organizat prima conferință în persoană în 2021 și a devenit un club formal în 2022. În prezent, susțin că au membri în 25 de state. În 2022, aceștia au început să apară la protestele anti-drag.
„Mai multe persoane care au cunoștințe organizaționale au făcut recrutări”, a declarat Sarah Moore, analistă pentru combaterea extremismului anti-LGBTQ+ la Anti-Defamation League (ADL). „Știm că există mulți tineri care sunt implicați în aceste mișcări, inclusiv minori.”
Un alt grup ale cărui ramificații se întind nu doar în SUA, ci și în Canada și în unele regiuni din Europa, sunt așa-numitele „Active Clubs”. Cluburile de lupte Active Clubs au fost înființate pentru prima dată la sfârșitul anului 2020, de către Robert Rundo, un luptător de stradă neonazist american, în timp ce acesta se afla în exil în Europa de Est, ca să se eschiveze de acuzațiile de acasă (până la urmă a fost arestat și extrădat în Statele Unite). Celulele locale Active Club pot fi inițiate de către oricine și sunt relativ autonome, așa că s-au răspândit în aproape toate statele din SUA. Acum, după ani de gestație, grupurile încep să se arate în public și au devenit rapid foarte vizibile.
National Socialist Florida e un alt grup care s-a format în ultimul an și care are legături internaționale. Liderul grupului, Josh Nunes, care pretinde că este un veteran militar care a luptat în Afghanistan, spune că a modelat parțial organizația după National Socialist Network (ASN) cu sediul în Australia, potrivit ADL. Nunes îl creditează pe liderul ASN, Thomas Sewell, ca mentor și consilier al grupului său. Într-un interviu recent pentru NPR, Nunes a declarat că activismul anti-LGBTQ l-a ajutat mult să atragă membri noi.
„Pulsațiile mișcării sunt ca bătăile unei inimi. Se adună, se destramă, se adună, se destramă”, a declarat Jacob Davey, șeful departamentului de cercetare a extremei drepte din cadrul Institutului pentru Dialog Strategic, un think tank anti-extremism. „De obicei se reunesc în mediile politice foarte febrile, fie că este vorba de alegeri, de politicieni controversați sau de momente în care anumite comunități, cum ar fi cea LGBTQ, intră în vizorul mass media. Acest tipar de unire și destrămare însoțește istoria extremei drepte pe termen mediu și lung.”
Ce va urma în 2024
Condițiile care îi încurajează pe neonaziști să mărșăluiască cu nerușinare prin orașele din America sunt aceleași condiții care contribuie la crimele rasiale, spune Levin. Ambele sunt simptome ale unei probleme mult mai profunde, una care se va agrava, probabil, și mai mult, pe măsură ce ne îndreptăm spre 2024.
În mai, Departamentul pentru Securitate Internă a avertizat că, în lunile următoare, unii indivizi ar putea fi mobilizați să comită acte de violență din cauza mai multori factori, printre care percepția lor asupra campaniei electorale din 2024. „Printre țintele probabile ale unor potențiale violențe se numără infrastructura critică a SUA, instituțiile religioase, persoanele sau evenimentele asociate cu comunitatea LGBTQIA+, școlile, minoritățile rasiale și etnice, precum și facilitățile guvernamentale și personalul acestora, inclusiv forțele de ordine.”
Infracțiunile motivate de ură fluctuează mereu, dar de obicei au coincis istoric cu anii de alegeri electorale, a declarat Levin. Anul trecut, infracțiunile motivate de ură în cele mai mari zece orașe americane au atins un nivel record. Cele mai multe infracțiuni motivate de ură au vizat persoanele non-albe, evreii și comunitatea LGBTQ.
În 2023, infracțiunile motivate de ură au înregistrat o ușoară scădere - la fel ca și numărul grupurilor rasiste organizate, potrivit Southern Poverty Law Center. Dar tensiunea e în continuare foarte mare, iar scăderile nu sunt atât de abrupte pe cât ar trebui.
„Nu am mai văzut așa ceva în cei 37 de ani de când urmăresc acest fenomen”, a declarat Levin. „Această accelerare a nazismului agresiv și a altor tipuri de intoleranță e un avertisment pe care nu îl luăm în serios suficient.”