Toate relațiile sunt unice. Modul în care comunici cu partenerul, albumul obscur de muzică pop pe care îl ascultați și întâlnirile voastre lungi și extravagante sunt speciale pentru tine și probabil că nu ar avea sens pentru nimeni altcineva.
Dar când vine vorba de despărțiri, în majoritatea relațiilor tind să apară unele tipare.
Poate că, la începutul liceului, relațiile se terminau aproape întotdeauna printr-un mesaj sfâșietor după o perioadă de două până la patru săptămâni de ținut de mână, împărțit căștile în autobuz și ieșiri la shopping. Relațiile mature nu mai arată așa, dar totuși se conformează unor tipare dictate de intervale de timp și evenimente cheie. Care sunt momentele vulnerabile care pot declanșa încheierea unei relații?
Când se termină „luna de miere” a unei relații
Faza „lunii de miere” din orice relație e fericire pură. Sunteți pur și simplu obsedați unul de celălalt, puteți petrece toată ziua în pat împreună și aveți fluturași în stomac când primiți mesaje unul de la altul. Această fază durează, de obicei, între șase luni și un an, iar în timpul ăsta toată viața ta se învârte, de obicei, în jurul celeilalte persoane.
E trist, dar acest sentiment se estompează în timp și oamenii cred că a dispărut iubirea, deși, de fapt, dispare doar infatuarea. Un studiu din 2022 a descoperit că factori precum stresul, plictiseala și greutățile vieții încep să aibă un impact asupra calității unei relații după ce se încheie această perioadă. E plăcut să zaceți în parc și să vorbiți despre cum o să vă mutați împreună la o fermă în pădure, dar nu e atât de simplu. Locurile de muncă, școala, cariera și problemele de familie sunt foarte reale și pot perturba această utopie.
Uneori, după luna de miere, partenerii își dau seama că nu sunt atât de compatibili pe cât credeau. S-ar putea să își dea seama că au obiective și valori diferite sau pur și simplu să constate că nu mai au nimic nou de descoperit unul la celălalt.
Dacă „scânteia” inițială a dispărut și nu îți poți imagina un viitor în care să te înțelegi bine cu fratele lui enervant pentru că îl iubești, ăsta e probabil un semn că faza lunii de miere s-a încheiat.
Ce se-ntâmplă cu relația după trei, șapte, 11 și 15 ani
S-ar putea să fi auzit de „blestemul celor șapte ani”, dar consiliera de cuplu Kim Polinder spune că ar exista mai mulți markeri sau perioade sensibile pe parcursul unei relații: trei, șapte, 11 și 15 ani.
„Când cuplurile renunță devreme, cum ar fi după doi sau trei ani, înseamnă că nu au învățat cum să rezolve conflictele. Faza lunii de miere a trecut, iar resentimentele încep să copleșească relația”, spune Polinder.
Polinder afirmă că, în anul șapte, cuplurile pot începe să se gândească dacă au ajuns la stagnare și se dezvoltă în direcții diferite, iar în anul 11 cuplurile vor ști dacă au depus eforturi pentru a deveni mai puternice și au depășit perioada de stagnare. Ea spune că cuplurile care se despart după 15 ani au „uitat să fie prieteni” și probabil „au început să trăiască mai degrabă ca niște colegi de cameră” decât ca iubiți. Au!
Acești ani aduc, de obicei, schimbări majore în viață. Cuplurile care s-au combinat la mijlocul sau la sfârșitul liceului se despart adesea când începe facultatea - unul dintre ei își poate dori să își exploreze libertatea sau trebuie să se mute într-un oraș nou pentru studii. Cuplurile care se combină pe la douăzeci de ani încep adesea să privească diferit felul în care va arăta următorul deceniu al vieții lor, pe măsură ce se apropie de 27-28 de ani.
În timpul perioadelor de vacanță stresante
Ar trebui să fie cea mai minunată perioadă a anului, dar Crăciunul e responsabil pentru un număr destul de mare de despărțiri. Nu ții minte cum se certau părinții tăi la cina din Ajun și își aruncau priviri piezișe pe tema cadourilor? Ei bine, probabil că nu erau singurii care făceau asta. Datele colectate de Meta în urmă cu câțiva ani sugerează că majoritatea relațiilor se încheie pe 11 decembrie.
Cuplurile sunt mai predispuse să se despartă în perioada sărbătorilor precum Crăciunul, Revelionul și zilele de naștere importante, pentru că acestea pot amplifica fisurile deja existente. Sărbătorile pot aduce stres și probleme financiare, plus că lumea se îmbată și devine dramatică, așa că se creează condițiile perfecte pentru o dramă în relație.
Deși există o grămadă de factori care pot influența momentul în care se desparte un cuplu - vârsta, faptul că un cuplu e hetero sau gay, mediul cultural și multe altele, aceste tipare ne pot ajuta să realizăm că nu suntem singuri. Încheierea unei relații poate fi înfricoșătoare și te poate face să simți că ești singurul om din lume care trece prin acest nivel de suferință, așa că te mai consolează faptul că și alți oameni au trecut prin experiențe similare.
În general, dacă e efectuată cu respect, încheierea unei relații nu ar trebui să fie văzută drept un eșec, indiferent de cât timp ați fost împreună. Să știi că ai împărtășit amintiri dragi cu cineva, că te-ai vulnerabilizat și că ai experimentat una dintre cele mai ciudate și mai palpitante reacții chimice ale vieții e un lucru care merită sărbătorit și prețuit, chiar dacă simți că te doboară.