Cum au ocupat creaturile din folclor centrul Bucureștiului în acest weekend

XR Creatures sunt o serie de filtre de Instagram realizate de Fanta cu ocazia Radar, cel mai mare festival de new media din România.

București. Halloween. Străzile au fost pline weekendul acesta de tot felul de costume, monștri și pânze de păianjen, dar de departe cele mai interesante creaturi au fost cele virtuale care au ieșit la iveală din propriul meu telefon la Radar 2023, cel mai mare festival de new media art din România.

Cu ocazia evenimentului, care a avut loc anul acesta la Magazinul București (cel de la Lupoaică, din Centrul Vechi), Fanta a lucrat cu o serie de artiști new media foarte talentați pentru a construi seria de filtre XR Creatures, creaturi din folclorul românesc care au prins viață sub forma de realitate augmentată chiar la story pe Instagram. Găsești toate acestea pe Instagram dacă dai o căutare după „xrmonth” la secțiunea de filtre. Și poți să vezi cum s-au văzut creaturile 3D pe paginile Fanta și Radar.

Pentru că tot era weekendul în care s-au dat petreceri de Halloween în România, m-am deghizat cu filtrele lor de iele, pricolici, ursitoare, zmei și solomonari ca să explorez ce avea festivalul Radar de oferit, să-ți spun ce a fost pe acolo, dar și să-ți povestesc un pic despre creaturile care formează mitologia poporului nostru.

Primul lucru cum am intrat eram înconjurat de o pădure de neoane care se aprindeau în funcție de cum te apropiai de ele, așa că am decis că aici deghizarea perfectă ar fi cea de iele, spirite ale pădurii.

În folclor, ielele sunt zâne superbe ale pădurii care zboară de Rusalii pe deasupra pădurilor și dansează prin luminișuri. Ele pot fi în egală măsură blânde sau brutale în pedepsele lor, în funcție de basme.

Apoi am ajuns la altă instalație, care m-a scanat și m-a reprodus de parcă eram în Matrix. Aici am zis să aleg Solomonarul, pentru că altă creatură nu cred că s-ar fi potrivit la fel de bine cu magia digitală din spatele meu.

Solomonarii sunt vrăjitorii vechi din popor, care controlează vremea, elementele naturii și uneori pot fi văzuți călare pe dragoni. De multe ori se spunea că se deghizau ca niște cerșetori bătrâni, deci ai grijă cum te porți cu ei, că se presupune că farmecele lor ajută sătenii cu recolta, dar aduc și blesteme celor care-i sfidează.


Și am și lansat un solomonar printre exponatele de la Radar, că nu puteam să nu mă joc și cu funcția de filtru 3D.

Apoi am descoperit cum natura se îmbină cu lasere lângă un copăcel care părea că s-a transformat în artificii cu ajutorul luminii.

Dacă tot am văzut că e pe bază de furia naturii, aici am zis să merg pe filtrul de pricolici. Pricolicii sunt varianta românească de vârcolaci, oameni care se transformă în lupi din cauza unui blestem sau a mușcăturii unui alt pricolici și urlă la Lună.

Mai sus am ajuns la o instalație audio, formată din senzori și mai multe boxe, în care sunete de păsări mă înconjurau din toate părțile și se mișcau în funcție de ce făceam. Pentru că era vorba de armonie în natură aici am folosit filtrul de știmă a apelor. 


Știma apelor era o zeitate minoră din folclor de care depindeau apele din jurul satelor. Ele provocau în egală măsură inundațiile și seceta, dar și toate părțile bune care vin la pachet cu un iaz curat. Se presupune că fiecare râu avea știma lui. 

Filtrul de balauri nu a vrut să-mi meargă de la lipsa de lumină de pe acolo, dar până la urmă am găsit un loc mai luminos să-l testez și n-am regretat că era plin de animații frumoase stil doodle.

Și poate că simțea telefonul ceva, pentru că balaurii sunt dragonii din mitologia românească. De obicei ilustrați ca niște șerpi cu aripi, cu un număr variabil de capete și membre, se zice că ei aduc numai necazuri. Se presupune că ei sunt întruchiparea Răului, dar nu cred că un filtru atât de frumos poate fi ceva rău. 


CE AM MAI VĂZUT NICE PE LÂNGĂ CREATURI MAGICE LA RADAR

O altă parte interesantă a fost secțiunea asta de la Augmented Space Agency unde diverse tablouri prindeau viață cu ajutorul realității augmentate și ofereau diverse mesaje despre umanitate și modul în care ne conectăm cu realitatea.

Performance-ul „Actrițe. Adică scuze că te ating” m-a marcat mult, pentru că îmbina experiențele reale prin care trec femeile în industrii creative din România cu animații faciale 3D care făceau poveștile să pară și mai intense.

VR cât cuprinde. Dar recunosc că-s genul căruia i se face un pic rău de la realitatea virtuală, deci am lăsat cozile de copii să o ia înainte.

Și, desigur, Robotul Ogmios Z42 care discuta IRL cu copiii. Un twist frumos despre cum inteligența artificială poate fi de fapt mult mai umană decât ai crede.

În caz că nu ți-a ajuns, găsești multe alte creaturi magice digitale pe secțiunea de XR Month de pe Instagram, deci nu ezita să testezi câteva, că seria Fanta XR Halloween Collection a fost absolut magică și mi-a deschis telefonul către cele mai cool filtre românești pe care le-am văzut vreodată. Also, nu rata niște proiecții 3D superbe cu creaturi digitale de realitate augmentată inspirate din folclor pe pagina Fanta.


Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.