De Ariana Coman
Când eram mică, shaorma mi se părea cel mai bun lucru din lume pentru că nu mâncam așa ceva prea des. Dar era și cea mai apropiată formă de fast food pe care o găseai într-un oraș de provincie din anii’ 2000.
Așa că am crescut cumva cu imaginea asta în minte: shaorma se mănâncă la ocazii speciale. Ce s-a schimbat de-a lungul anilor a fost definiția pe care o dădeam acestor ocazii speciale.
Acum ar fi o ipocrizie să spui că shaorma nu s-a împământenit în cultura românească. Poate fi mereu ce trebuie în multe contexte sociale și uneori chiar e o pârghie în crearea de conexiuni umane. Ajungi la un alt nivel de confort cu o persoană după ce mâncați shaorma împreuna și-l lași să te vadă cu mâinile și fața pline de sos.
De aia m-am bucurat când am aflat că shaorma urmează să intre în meniul de la KFC. Pui crispy și toată încărcătura socială care vine la pachet cu ideea de shaorma? Nu știu ce-ai vrea mai mult. Crispy Shaorma de la KFC vine cu „de toate”: pulpă de pui picantă sau nepicantă, tortilla, cartofi prăjiți, salată Coleslaw, sos cu usturoi, ketchup, roșii, castraveți murați și ceapă roșie.
Ba chiar vine și cu un playlist, Crispy Records, unde ai piese rap și trap bombă, toate dedicate shaormei, care-ți arată că respectă magia și tradiția acestui preparat atât de iubit de români, precum Respect Crispy Shaorma, O am de la KFC, Respect shaorma, respect pofta #pebune și OMG Crispy Shaorma.
Ca să explorăm cum reușește shaorma să unească atât de mulți oameni în jurul ei, am vorbit cu mai mulți români despre ce înseamnă iubirea de shaorma pentru ei și de ce o respectă atât de mult.
Eduardo, 20
VICE: Când intră cel mai bine o shaorma?
Eduardo: Sincer, în orice moment al zilei.
Cel mai bine intră în sesiune înainte de fiecare examen. Atunci îmi comand mereu o shaorma, ca să fiu sigur că-mi ține de foame toată noaptea cât învăț.
Povestește-mi un moment din viața ta în care ai mâncat una cu poftă.
Primul gând a fost „după fiecare beție”. Dar cu cea mai mare poftă o mâncam atunci când eram mic și făcea mama mea shaorma de casă. Atunci stăteam la masă, ne alegeam ingredientele și ne-o compuneam singuri.
Dar o ieșire memorabilă cu prietenii care s-a terminat cu o shaorma?
Memorabile sunt mai toate ieșirile cu prietenii după care ne întorceam noaptea în Grozăvești și băgam o shaorma.
Ai vreodată stări sau situații specifice în care ți se face poftă de shaorma?
Da, mi se face poftă de fiecare dată când ajung în zona în care e shaormeria mea preferată.
Shaorma e parte din cultura urbană românească. Cum ți se pare că se raportează oamenii la felul ăsta de mâncare?
În general, lumea se raportează la shaorma ca la un fel de opțiune low-cost, luată la colț de stradă. Realitatea însă nu este chiar așa.
În București, cel puțin, există o diversitate imensă în ceea ce privește shaorma: de la prețuri și până la ingrediente și felul în care e preparată. Mie mi se pare foarte fun să asculți părerile oamenilor legate de „unde-i cea mai bună shaorma”. Dar și toate poveștile care vin la pachet cu asta.
Marius, 33
VICE: Când intră cel mai bine o shaorma?
Marius: Merge la fix când stai la o terasă până târziu și te-apucă foamea. Alt comfort food nici nu-ți trece prin minte.
Povestește-mi un moment din viața ta în care ai mâncat una cu poftă.
Într-o vară, am urcat cu niște prieteni pe Jepii Mici, însă fără vreo intenție de a merge prea departe. Dar l-am parcurs pe tot, dus-întors, doar cu apă la noi. Shaorma pe care am mancat-o când am coborât în Bușteni mi s-a părut cea mai bună mâncare ever.
Ai vreodată stări sau situații specifice în care ți se face poftă de shaorma?
Dacă se trezește vreunul dintr-un grup că ar vrea shaorma de obicei comanda crește, e molipsitoare treaba.
Shaorma e parte din cultura urbană românească. Cum ți se pare că se raportează oamenii la felul ăsta de mâncare?
Am făcut de câteva ori shaorma și acasă. În câțiva ani sigur o vedem în meniu la restaurantele tradiționale, lângă mititei și pizza cu cârnați.
Simona, 21
VICE: Când intră cel mai bine o shaorma?
Simona: După ce am mâncat shaorma în mai multe contexte, am ajuns la concluzia că cel mai bine intră după un chef.
Povestește-mi un moment din viața ta în care ai mâncat una cu poftă.
Nu e un singur moment în care am mâncat cu poftă, cred că fiecare shaorma a fost mâncată cu pofta pentru că, de multe ori, era singura masă din ziua respectivă și era așteptată.
Dar o ieșire memorabilă cu prietenii care s-a terminat cu o shaorma?
Eram în club și era destul de plictisitor. Aveam un debate cu prietenii dacă niște lilieci care zburau în zonă erau lilieci sau păsări. Așa că am decis împreună cu doi dintre ei că e timpul pentru o shaorma cinstită.
Bine, nu mai țin minte cât de cinstită a fost, dar cât stăteam pe o bordură mâncând ne-a vizitat și un câine. Credeam că o să mă mănânce dacă nu îi dau din shaorma mea, și chiar nu voiam să o împart cu el.
Ai vreodată stări sau situații specifice în care ți se face poftă de shaorma?
Cred că sunt fix două în momentul asta: după ieșiri care se întind spre dimineața și când am de învățat.
Shaorma e parte din cultura urbană românească. Cum ți se pare că se raportează oamenii la felul ăsta de mâncare?
Am putea să privim shaorma ca pe o sarma, așa poate ar semăna mai mult cu ceea ce considerăm „tradițional românesc”. Oricum, și fără acest exercițiu de imaginație mi se pare că shaorma a devenit un fel de „my go to food" în destul de multe situații și pentru destul de mulți oameni.
Andreea, 20
VICE: Când intră cel mai bine o shaorma?
Andreea: Mereu.
Povestește-mi un moment din viața ta în care ai mâncat una cu poftă.
Veneam de la club cu o prietenă și ne era foarte poftă de o shaorma din Regie, dar n-aveam energie să mergem pe jos până acolo. Așa că l-am rugat pe șoferul de taxi sa ne ducă. Domnul a stat cu noi cât am mancat și cred că shaorma aia a fost cea mai bună shaorma mâncată în viața mea.
Dar o ieșire memorabilă cu prietenii care s-a terminat cu o shaorma?
Eram cu fetele într-o seară și ne plimbam ca „divele”. Dintr-o dată, ne-a lovit pofta de o shaorma ticăloasă. Așa că, tot ca niște dive, am mers și ne-am luat.
Ai vreodată stări sau situații specifice în care ți se face poftă de shaorma?
Da, mereu când trece de trei dimineața. Mai ales când vin din club sau când sunt la mare. La mare aș mânca shaorma 24/7.
Shaorma e parte din cultura urbană românească. Cum ți se pare că se raportează oamenii la felul ăsta de mâncare?
Cred că oamenii apreciază tare mult această parte din cultură. Sinceră să fiu, cred că o apreciază chiar prea mult în unele situații.
Mircea, 35
VICE: Când intră cel mai bine o shaorma?
Mircea: Intră cel mai bine după un antrenament. Ajută la deficit caloric.
Povestește-mi un moment din viața ta în care ai mâncat una cu poftă.
Îmi amintesc clar de parcă era ieri. Da, era chiar ieri. Shaorma, dacă nu o mănânci cu poftă, înseamnă că n-ai luat-o de unde trebuie. E momentul ăla de sinergie și comunicare sută la sută cu shaormistul care ți-o prepară. E o artă să te faci înțeles cu ceea ce vrei.
Dar o ieșire memorabilă cu prietenii care s-a terminat cu o shaorma?
Am mers odată îmbrăcați în shaormiști la o altă shaormerie decât cea care era inscripționată pe hainele noastre. Oamenii s-au uitat ciudat la noi.
Ai vreodată stări sau situații specifice în care ți se face poftă de shaorma?
Desigur. Variază de la fericire, curiozitate și nirvana, până la tristețe și foame.
Shaorma e parte din cultura urbană românească. Cum ți se pare că se raportează oamenii la felul ăsta de mâncare?
Eu cred că poți afla multe despre un om din modul în care preferă să mănânce o shaorma. E foarte personal raportul. De exemplu, prea multă ceapă, roșii sau castraveți poate strica toată experiența pentru unii.
Care a fost momentul în care te-ai simțit cel mai conectat cu shaorma?
Cel mai tare m-am conectat cu acest deliciu culinar când am filmat clipul GRMFN - Get It. Eu, desigur eram shaormar din viitor în clip. S-a ras și s-a mancat shaorma.
Teodora, 21
VICE: Când intră cel mai bine o shaorma?
Teodora: Cel mai bine intră după o petrecere sau când vrei să sărbătorești ceva.
Povestește-mi un moment din viața ta în care ai mâncat una cu poftă.
Majoritatea momentelor în care am mâncat o shaorma au fost cu poftă. Dar unul tare a fost când am descoperit o shaormerie care vindea shaorma la 12 lei cu de toate.
Ai vreodată stări sau situații specifice în care ți se face poftă de shaorma?
Nu chiar, că nu mănânc atât de des. O fac atunci când îmi e foarte foame odată la nu știu cât timp și mă simt pregătită pentru o masă care să-mi dea knock out.
Shaorma e parte din cultura urbană românească. Cum ți se pare că se raportează oamenii la felul ăsta de mâncare?
Cred că shaorma satisface apetitul românesc. Totodată, e și un ritual social care aduce oamenii mai aproape unul de celălalt.
Răzvan, 20
VICE: Povestește-mi un moment din viața ta în care ai mâncat o shaorma cu poftă.
Răzvan: Mă mutasem în București de două luni și mă întorceam acasă pe jos de la o petrecere. Plecasem din Grozăvești și trebuia să ajung la Lujerului. Mi-a apărut în cale o shaormerie ca o oază în deșert. A fost mediocră, dar la ora aia era de cinci stele Michelin.
Dar o ieșire memorabilă cu prietenii care s-a terminat cu o shaorma?
Am mers la alergat în Parcul Timișoara și, la un moment dat, m-am oprit pe o bancă să-mi mai trag sufletul. M-au abordat apoi niște băieți și m-au întrebat dacă vreau să joc fotbal cu ei, că n-aveau echipele egale. După două – trei ore de jucat am mers împreună să ne luăm shaorma. Apoi n-am mai vorbit niciodată cu ei.
Ai vreodată stări sau situații specifice în care ți se face poftă de shaorma?
După ce câștigă Rapid București mereu îmi este cel mai poftă de shaorma.
Shaorma e parte din cultura urbană românească. Cum ți se pare că se raportează oamenii la felul ăsta de mâncare?
Mi se pare că vorbim despre shaorma ca despre cel mai mare junk food posibil. Dacă ar fi un gen muzical, shaorma ar fi manelele. Îmi plac ambele. De aici e și expresia „mă duc să bag o shaorma nesimțită”.
Mira, 21
VICE: Când intră cel mai bine o shaorma?
Mira: Noaptea, când ți se ia de învățat.
Povestește-mi un moment din viața ta în care ai mâncat una cu poftă.
Într-o dimineață, când mă întorceam din club și nu mai era nimic deschis în oraș.
Ai vreodată stări sau situații specifice în care ți se face poftă de shaorma?
Noaptea, uneori, când mă uit la clipurile vloggerilor de mâncare.
Shaorma e parte din cultura urbană românească. Cum ți se pare că se raportează oamenii la felul ăsta de mâncare?
Toată lumea știe că shaorma e turcească. Dar, în același timp, toată lumea e de acord că shaorma românească hits different.
Andrei, 21
VICE: Când intră cel mai bine o shaorma?
Andrei: Cel mai bine intră când n-ai bani. Sau când ți-e foame rău. Sau când ieși undeva și e trecut de două noaptea.
Dar o ieșire memorabilă cu prietenii care s-a terminat cu o shaorma?
Nu știu, toate ieșirile în club sunt memorabile, pentru că toate se termină cu o shaorma.
Ai vreodată stări sau situații specifice în care ți se face poftă de shaorma?
Da, când mă uit la clipurile youtuber-ului meu preferat. De fapt, mi se face poftă de una bună când mă uit pe net.
Shaorma e parte din cultura urbană românească. Cum ți se pare că se raportează oamenii la felul ăsta de mâncare?
Shaorma e ca o manea. Toți o judecă, dar tot la ea ajungem. Știi cum e? Când suntem în cel mai vulnerabil punct al vieții, fie financiar, fizic sau psihic, shaorma e prietena ta.
Dacă piesa și oamenii ți-au făcut poftă de shaorma, vezi că te așteaptă oricând Crispy Shaorma de la KFC aici.