Toată lumea vorbește în perioada asta despre „spiritul Crăciunului”, despre cum ar trebui să fim mai buni și mai fericiți.
Chiar și dacă nu te dai în vânt după Sărbători, luminile care se aprind prin toate orașele țării n-au cum să nu te facă să simți că lumea e măcar un pic mai frumoasă.
Asta îmi place și la târgurile de Crăciun organizate peste tot prin țară. Adună o mulțime de oameni diferiți sub ideea aceleiași sărbători: c-am putea să fim mai buni.
Orașul în care trăiești devine capătă un alt vibe. E plin de luminițe, de copii care aleargă de col- colo cu turtă dulce în mâini, de muzică, decorațiuni și o senzație ciudată de liniște și fericire. N-ai parte de atmosfera asta decât o dată pe an.
De-a lungul anilor, genul ăsta de evenimente au devenit din ce în ce mai strălucitoare.
De la numărul de luminițe în care se întrec primăriile și până la tarabele comercianților care devin tot mai estetice.
Un lucru care nu s-a dezvoltat însă suficient e metoda de plată. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să văd un dispozitiv care arată ca un POS, să stau la coadă și să aud apoi că, de fapt, e pentru facturare și se poate plăti doar cash.
Lucrurile încep totuși să se miște și în sensul ăsta. ING a lansat aplicația ING SoftPOS, care le permite comercianților să-și folosească telefoanele pe post de POS.
Încă puțin și n-o să mai auzi pe nimeni care țipă din spatele tău: „Alo, se plătește cu cardu’? Ce zici? Nu? Bine. Eu ți-am zis să scoatem bani înainte.” Am pățit să fiu persoana aia de multe ori.
Anul ăsta am fost însă la târgul de Crăciun din Timișoara și m-am bucurat să văd că tot mai multe căsuțe acceptă plata cu cardul. Erau și ușor de reperat, că aveau plăcuțe portocalii cu semnul de la ING: „Plătești ca prin magie la ING SoftPOS”.
Pentru că uit des să scot bani când merg undeva și e un lucru care devine mereu o problemă la genul ăsta de târguri, am fost curioasă să aflu cât ajută, de fapt, aplicația și cum reacționează clienții.
Așa că am stat de vorbă cu trei dintre comercianții care și-au adus produsele la târg. Ți-am scris mai jos ce-am aflat de la ei, dar și despre atmosfera de la târg.
CAPITALA CULTURALĂ E ACUM ȘI DIGITALĂ LA T RGUL DE CRĂCIUN
Am ajuns la Timișoara duminică, pe 10 decembrie. Atunci a fost și ultima zi din spectacolul de închidere a proiectului Timișoara 2023 – Capitală Culturală a Europei.
Așa că, în ciuda ploii mărunte și a frigului, oamenii tot s-au strâns în Piața Victoriei, la căsuțele comercianților, în fața scenei, sub luminițe și la mici și burgeri în zona amenajată cu mese și scaune.
Iar Târgul a fost pe măsura așteptărilor. Tarabele cu dulciuri, mâncare și băuturi calde erau toate amenajate în același stil de căsuțe de lemn.
Deasupra sunt ghirlande de lumini, pornind din vârful bradului, sub care sunt decorațiuni în formă de cadouri enorme, reni care luminează și un Moș Crăciun enorm pentru care se stă la coadă. Mult.
Și, evident, ai și o roată mare, care încă mă întreb cum și când a început să fie simbolul oricărui eveniment public organizat de primării. Dar se potrivește în peisajul pe care voiam să-l contureze.
Atmosfera e însă cel mai important element.
Ai copii care se bucură la ciocolată de casă, cartofi prăjiți și ciocolată caldă. Mai sunt și adulții, care și-au dat voie să se relaxeze pentru o seară și devin tot mai puțin scorțoși pe măsură ce trece seara.
Apoi mai ai și bătrânii, veniți cu familia, nepoții, prietenii sau chiar singuri. Ei sunt și cei care se adaptează cel mai greu la schimbările care vin odată cu evoluția tehnologiei.
Bogdan Lobonea deține afacerea Lo’Burgers și a avut o caravană aproape de zona amenajată pentru mâncat. El mi-a povestit că, uneori, e nevoit să le explice clienților cum funcționează POS-ul. „Am auzit de câteva ori: «Asta a fost tot?»” Atunci le explică cum funcționează, că este un POS și că e totul în regulă.
„Suntem în 2023 și e clar că evoluția e tot mai mare. Aplicația asta de la ING aduce multe beneficii, că nu trebuie decât să apropii cardul de spatele unui telefon”, a subliniat el.
Un cuplu de timișoreni care așteptau acolo mi-au zis că și ei veniseră să se bucure de închiderea proiectului Timișoara 2023, dar și de Târgul de Crăciun: „E o experiență inedită în fiecare an.
Anul ăsta noutatea chiar pare să fie că poți plăti cu cardul la majoritatea căsuțelor.” Practic ideea că vendorii puteau să-și transforme telefoanele în POS a fost un punct important pentru mulți.
Modul în care funcționează aplicația ING SoftPOS e, de fapt, destul de simplu. Simona Noroc, fashion designer și fondatoarea atelierului Simona Noroc Atelier din Timișoara, mi-a explicat cum stă treaba cu aplicația asta.
După facturare, bagă în aplicația ING SoftPOS suma care trebuie plătită, apoi își apropie spatele telefonului de cardul sau telefonul clientului. Odată ce plata e finalizată, bagă adresa de mail a clientului în aplicație, iar acesta primește confirmarea tranzacției.
Pe Simona am găsit-o la prima căsuță de la intrarea din Târg, unde vinde haine și decorațiuni. „Multă lume e impresionată de faptul că telefoanele pot să citească carduri. Mulți nu știu chestia asta, dar așa învață”, mi-a explicat ea.
„Noi am cumpărat aplicația SoftPOS de la ING de un an și ceva și a fost wow pentru noi”, a povestit Simona. „Am încheiat cu ei un contract care a fost foarte avantajos.
Dacă în mod normal, înainte, costa o sută – o sută și ceva de lei să închiriezi un aparat, aplicația și contractul ING au fost undeva la 35 de lei pe lună. Asta a fost super super fain pentru o firmă mică ca noi.”
Simona mi-a spus că folosește aplicația ING SoftPOS de circa un an și că, în general, clienții sunt plăcut surprinși, mai ales tinerii.
Aproape de scena pe care se țineau spectacole l-am întâlnit pe Șerban, 42 de ani. L-am întrebat ce părere are despre problema metodei de plată la genul ăsta de evenimente și mi-a confirmat că nu e doar a tinerilor.
„Lumea se schimbă constant. Eu cred că afaceriștii sunt printre primii care trebuie să se racordeze la dinamica globală, dar noi, în România, suntem la ani distanță lumină de adaptare la nou. M-am bucurat totuși să văd câteva standuri care au ținut pasul.”
Într-o oarecare măsură, pot fi de acord. Ai inovații în tehnologie la tot pasul. Oamenii se tem că inteligența artificială ne-ar putea fura joburile sau că cineva s-ar putea folosi de asta ca să fure identitatea cuiva. Dar tot nu pot să plătesc cu cardul pentru turtă dulce la târgul de Crăciun?
Sigur, e totuși un început. Și e posibil să mai dureze ceva până când comercianții vor îmbrățișa această metodă de plată. Dar fix asta contează: că oamenii au început să își ajusteze afacerile la schimbările din societate. De exemplu, la căsuța Quick Smile Coffee de la Târgul de Crăciun din Timișoara am găsit bubble tea. Și da, am putut să plătesc cu cardul.
Așa că am vorbit și cu Ion Ionescu, de la Quick Smile Coffee, care mi-a spus că a primit reacții foarte bune la anunțul că se poate plăti cu cardul.
„Cel puțin pentru noi, ca și comercianți, este o aplicație bine venită, practică, utilă, ne ajută să procesăm foarte rapid tranzacțiile, comisionul este mai mic decât la un POS standard, ceea ce e un avantaj și pentru noi”, mi-a spus el despre aplicația ING SoftPOS de la ING.
„Se pare că devine cea mai folosită aplicație în momentul de față din ce am observat noi.”
Lângă căsuța de la Quick Smile Coffee am găsit și ceva care se numește Bancomatul de Turtă Dulce. Și e fix ceea ce crezi că e: un bancomat care eliberează turtă dulce. Practic, plătești la căsuțele care au ING SoftPOS și primești un cartonaș cu un cod. Apoi scrii codul în bancomat și poți primi ceva dulce.
Pe scurt, de acum încolo poți să-ți iei o ciocolată caldă la târgul de Crăciun din Timișoara și să o plătești cu cardul fizic sau cardul virtual de pe telefon la un ING SoftPOS, tot pe telefon.
A fost altceva să simt că pentru prima dată că nu trebuie să mă îngrijorez când vin la un târg de Crăciun fără cash de acasă și mai ales a fost minunat să văd atmosfera târgului de Crăciun din Capitala Europeană a Culturii 2023.