M-am plimbat cu caravana KFC care a adus respect #pebune shaormeriilor din București

Crispy Shaorma de la KFC aduce respect tuturor șaormeriilor istorice din București printr-o caravană inedită.

de Ariana Coman

Bucureștiul are de oferit lumii câteva lucruri importante: de la tot felul de evenimente socio-culturale, oportunități și instituții de învățământ, până la artă, cultură urbană și fast food. Dar mai ales shaorma. Asta e realizarea pe care o ai odată ce facultatea te propulsează din provincie direct în capitală. Așa a fost și pentru mine. În orașul din care vin eu nu prea ai atât de multe opțiuni când vine vorba despre fast food, deci am avut destule de explorat și încercat.

Plus că mai toate memele pe care le găsești pe net sunt un fel de inside jokes pentru bucureșteni și alții care s-au relocat aici. Și mai toate-s despre mâncare sau tot felul de locații. Așa că fierbeam să înțelegem și noi memele cu sosuri și carne la proțap. Și de ce-s așa de diferite.

KFC a dat lumii luna trecută Crispy Shaorma, care combină două experiențe aparent diferite și totuși egal de  căutate: puiul lor, într-o configurație de shaorma. Sigur, nu e nici ca atunci când îți comanzi un bucket și nici ca atunci când stai la coadă la trei dimineața și-ți repeți în minte „fără ceapă, fără ceapă”. Dar nici nu trebuie să fie la fel. E doar the best of both worlds și poți să-i dai aceste experiențe orice însemnătate vrei. 

E clar că, în România, shaorma e mai mult decât un fel de mâncare, e o întreagă experiență, chit că ajungi să o mănânci pe o bancă într-un parc obscur sau la tine acasă, cu un film pe fundal și un pachet mare de șervețele.

Iar povestea shaormei în București este pe cât de lungă, pe atât de întortocheată. Pusă prima dată pe piață la începutul anilor ‘90 de doi frați libanezi și lanțul lor de restaurante, shaorma era foarte diferită de ce avem azi în lipii, era mult mai similară cu shawarma levantină, nu existau cartofi și nu era prea mare, iar carnea era mai ales de berbecuț. Treptat, rețeta s-a amestecat cu rețeta turcească de kebap, până au ajuns de nediferențiat, și de asta vezi multe cu acest nume, deși ceea ce servesc ei este tot mai aproape de shawarma libaneză.

De atunci shaorma în București a trecut prin nenumărate evoluții, unele mai curajoase decât altele, a fost shaorma dulce stil cannoli, shaorma cu fruncte de mare, shaorma cu miere și rodie, până a evoluat în zilele noastre în Crispy Shaorma, un mix de experiențe care îmbină viitorul cu trecutul glorios al magiei din lipie.

KFC a vrut să-și arate respectul față de shaormeriile consacrate din București, atât prin niște piese hip hop blană dedicate shaormei, cât și printr-o caravană care a pornit prin București să le dedice tuturor shaormeriilor celebre din oraș niște mesaje inspiraționale. Am urmărit tot traseul și ți-am scris mai jos cum a fost.

Respect shaormeriei care a dus Băneasa în toată țara


Prima oprire a fost la o shaormerie celebră din Băneasa, cea de la Aerogării, care a făcut numele acesta faimos. N-am să te mint, a fost prima oară când am ajuns acolo și am rămas surprinsă din două motive. Unu, pentru că nu mă așteptam ca prima să fi fost aproape la ieșirea din oraș. 

Și doi, pentru că, odată ce caravana KFC s-a pus în mișcare, au ieșit mai mulți shaormari ca să vadă și să filmeze. S-a făcut un mix frumos între culorile caravanei, agitația care s-a produs și toate râsetele oamenilor. Între ele, din mașină răsuna piesa KFC, Respect pofta #pebune.

Unul dintre băieții de la shaormerie care au ieșit și-a sunat un prieten ca să-i arate și lui. „Uite, aici e mașina. Și aici e shaormeria”, i-a zis râzând, în timp ce schimba cadrele foarte repede, între clădire și caravană. L-am întrebat cum i se pare inițiativa. „Respect că au venit aici în față la noi cu reclama”, mi-a zis el. „Ne prinde și nouă bine.”

Cu atitudinea asta shaormeria asta a ajuns peste tot prin țară și, fie că ești în București, Cluj sau Iași ai înțeles de ce o shaormerie de cartier din nordul Bucureștiului a reușit să-și facă renume național. Secretul, conform influencerului principal care-i promovează ar fi usturoiul.

La finalul zilei, e frumos să vezi că locul în care lucrezi e recunoscut. E și ceva poetic în mesajul „Respect shaormeriei care a dus Băneasa în toată țara”, pus în fața primei shaormerii din acest lanț.

Respect shaormeriei care a făcut din sos o artă


Ți-am zis mai sus că shaorma e o experiență de sine stătătoare. Așa îți și alegi locul de unde să-ți iei una, pentru că fiecare ar putea avea ceva special. Vrei să mergi pentru carne? Sos? Știi tu una la tine-n cartier, unde-ți pun angajații mai mult decât ai putea visa? Mergi pentru însemnătatea pe care a dobândit-o în cultura urbană? Depinde de context.

Următoarea destinației a caravanei KFC a fost celebra shaormerie din Floreasca cu un sos de curry iute neegalat, ca să arate „Respect shaormeriei care a făcut din sos o artă.” Nu știu cine n-ar fi de acord că sosurile schimbă totul când vine vorba de o shaorma bună.

E un efort uneori să ajungi la sosul lor cu adevărat iute, trebuie să testezi, să negociezi, să le arăți că ești cu adevărat pregătit pentru el, dar odată ce-l primești vei plânge cu lacrimi de fericire, dar probabil și de la capsaicina care te pișcă pe suflet. Nu uita să stingi cu ayran.

De asemenea, fiind pe lângă stadionul Dinamo, ai mari șanse să te întâlnești pe acolo și cu sportivii obosiți după un antrenament dur. 

Respect shaormeriei unde faci o băiețeală după party


Oameni suntem, așa că e inevitabil să nu asociem anumite lucruri, locuri sau feluri de mâncare cu momente sau sentimente. De multe ori, te atașezi de amintirile pe care le-ai făcut acolo și de modul în care te-ai simțit la un anumit timp, într-un anume context.

Mă rog, ca să ajung la subiect: toată lumea bagă o shaorma cinstită după un party. În ideea asta, mesajul caravanei KFC s-a transformat în „Respect shaormeriei unde faci o băiețeală după party” odată ce a ajuns aproape de Piața Amzei, unde este shaormeria la care se termină multe seri în oraș. Nu te cred dacă-mi spui că nu e relatable.

După o noapte prin cluburile din Centru (mai ales din zona căii Victoriei), toți am ajuns inevitabil aici la o shaorma mică (care era și ea mare). E ceva inegalabil în experiența de a te umple de sos pe față, la măsuțele din fața shaormeriei, în timp ce trec pe lângă tine alți petrecăreți care, după ce te privesc în ochi, își dau seama și ei că ar avea nevoie de o shaorma caldă în Amzei.

Respect shaormeriei care a hrănit atâtea generații de studenți


Când eram în primul an de facultate și încă primeam bani de la ai mei ca să trec luna, îmi planificam în fiecare săptămână cât ar trebui să dau pe mâncare. Calculam la virgulă tot ce voiam să cumpăr și mergeam cu listuța la magazinul de lângă cămin. Aproape niciodată nu mă țineam de ce-mi propuneam. Uneori simțeam că prețurile se schimbau radical peste noapte. Alteori era și vina mea. Oameni suntem.

Bucureștiul are însă câteva locuri pe care studenții le frecventează ca pe spălătoriile din cămine. Acolo, prețurile par să rămână mereu la fel. Sau, mă rog, păreau până recent. Cel puțin. Revenind, sunt aceste câteva locuri care nu te dezamăgesc niciodată. Dai acolo de alții care-s în aceeași situație ca tine. Te faci și cu niște mâncare. Dar rămâi mai mult cu experiența de comuniune între studenți. Unul dintre ele era KFC, altul era shaormeria de la Kogălniceanu.

Din ce am auzit, a existat o shaormerie acolo sub un nume sau altul timp de aproape 20 de ani care prindea fluxul de studenți din zonă, dar și toate cluburile din apropiere de Cișmigiu. La un moment dat, shaorma de la Kogălniceanu se lăuda și că este cea mai accesibilă din oraș, dar îți și cântăreau fiecare ingredient la miligram în acele vremuri. Acum lucrurile s-au mai relaxat, dar plăcerea unei shaorma bună pe lângă Cișmigiu a rămas aceeași pentru mine și colegii mei. 

Așa că am ajuns în fața ei cu mesajul  „Respect shaormeriei care a hrănit atâtea generații de studenți” scris pe caravana KFC. Mai mulți oameni s-au oprit ca să se uite, iar o fată mi-a spus că i se pare „foarte tare că le integrează pe toate în reclamă.” Mai era un băiat cu ea și i-am întrebat, de curiozitate, dacă au încercat Crispy Shaorma de la KFC. „N-am încercat încă, dar ne e foame și după reclama asta, cred că acolo mergem.”

Respect shaormeriei care-și merită cașcavalul


Nu știu de tine, dar eu sunt genul ăla de om care e foarte picky când vine vorba de mâncare. Aș putea să încerc și cele mai dubioase combinații fără vreo reținere, dar nu pot să agreez multe feluri de mâncare clasice. Așa că nu-s mare fan salam pe pizza. Și dacă n-aș avea intoleranță la lactoză, probabil aș pune cașcaval și brânză pe orice. Mă rog, nu e ca și când m-a oprit asta vreodată, dar înțelegi tu.

Apropo de asta, următoarea oprire din traseu a fost la shaormeria din Berceni, care a făcut istorie punând cașcaval în shaorma, iar mesajul a fost, de data asta, un joc de cuvinte tare bun: „Respect shaormeriei care-și merită cașcavalul.” Hah!

Dacă ajungi vreodată în Berlin, o să ai surpriza că turcii de acolo pun o formă sau alta de cașcaval sau brânză în orice shaorma, sau donner cum îi zic ei. Ani de zile m-am întrebat cât va trece până va implementa cineva asta și la noi, dar iată că a început fenomenul odată cu această shaormerie celebră din Berceni. 

Respect shaormeriei care a făcut faimos numele unui cartier


Sigur că shaormeria celebră din Dristor n-avea cum să lipsească din acest tur. A fost primul cartier de care am auzit înainte să mă mut în București. De fapt, cred că mi-a luat ceva timp ca să mă prind din aluziile peste care dădeam pe net că e și un cartier, nu doar o shaormerie.

Caravana a mers direct la sursă cu mesajul „Respect shaormeriei care a făcut faimos numele unui cartier.” Iar reacțiile au fost pe măsură. 

Doi băieți care treceau pe lângă locație s-au oprit să filmeze. Unul dintre ei era îmbrăcat în pantaloni scurți, în decembrie. Altul, care părea în trecere, și-a întrebat prietena dacă n-ar vrea să mănânce o shaorma. Apoi s-a oprit și a scos telefonul ca să filmeze: „Ia uitați. Respect!”

Shaormeria asta nu doar că a răspândit acest produs peste tot prin oraș, dar a ajuns să aibă fiecare locație specială în felul ei. Una dintre ele combină shaorma cu tehnici de steak house, alta o combină cu preparate turcești la grătar stil adana kebap. Alta cu înghețată și tiramisu.

Cea originală este mereu plină, iar noaptea poți vedea mereu mașinile de la oamenii care vin acolo pentru un “midnight snack”, pentru că toți din Dristor și Mihai Bravu știu de ea.

Respect shaormeriei care și-a dus faima și pe TikTok


Trăim vremuri în care e greu să faci orice fără social media. Și nu mă refer că nu poți să adormi fără să faci un pic de scrolling pe social media, ci că a devenit un mijloc indispensabil de comunicare și promovare. 

Unii încă n-au înțeles cât de importantă e media când încerci să-ți crești afacerea. Alții s-au prins la timp și au profitat din plin de valul ăsta. Așa a fost și cazul unei shaormerii celebre din Nicolae Grigorescu, care s-a remarcat pentru că a ajuns virală pe TikTok.

De fapt, chef-ul care se ocupă de shaormerie a devenit brandul în sine, e un personaj care le vorbește zilnic zecilor de mii de fani care îl urmăresc despre produsele lui, noutăți, dar și la critici. Se vede pur și simplu că omul e dedicat trup și suflet shaormei și de-asta îl apreciază toți. De altfel, ai mare șanse să-l găsești când vii să-ți iei una la pachet, ori la shaormeria din Nicolae Grigorescu, ori la aia din Giulești.

Se lăsaseră deja seara și frigul, când am ajuns, așa că nu mai treceau decât mașini pe stradă și câțiva oameni în grabă. Caravana s-a oprit în fața shaormeriei cu același pachet: un mesaj semnificativ („Respect shaormeriei care și-a dus faima și pe TikTok” și piesa KFC). La un moment dat, lângă caravană, s-a oprit o femeie pe la vreo 50 de ani care a început să danseze. 

Respect shaormeriei care are toate motivele să se dea mare


Ultima oprire a fost la shaormeria de la Arena Națională, celebră pentru că este cea mai mare. - shaorma e cea mai mare, nu shaormeria. ☺ E shaormeria despre care am auzit cel mai mult în primul an de facultate, pentru că stăteam la cămin în Pallady. Iar mulți dintre cei care stăteau de mai mulți ani acolo mi-au spus că uneori își cumpără o shaorma de la ei și mănâncă din ea trei zile. Okay, poate e o exagerare, dar e una cinstită. 

Pe net găsești tot felul de food vloggeri care se duc s-o cântărească p-aia mare de la ei și unul nu nimerește sub 800 de grame.

Și mesajul KFC a fost pe măsură: „Respect shaormeriei care are toate motivele să se dea mare”. 

Oamenii tind, uneori, să fie destul de fixiști când vine vorba de lucruri care le plac. Câțiva o fac și când vine vorba de shaorma. Dar uită că ăsta e, de fapt, farmecul acestui fel de mâncare: e o experiență subiectivă. Nu e niciodată la fel pentru toată lumea, nu are niciodată același gust și e mai mereu dependentă de circumstanțe, de context și de oamenii cu care ești. De asta respect KFC că le-a arătat respect #pebune tuturor shaormeriilor care au deschis pofta romanilor de shaorma. Și de Crispy Shaorma. 

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.