Mariana Nicolesco - Primadonna Assoluta

ELE au cucerit lumea, de la podiumurile olimpice la scenele de concert și laboratoarele de știință... ELE au făcut istorie! Și continuă să o facă!

Mariana Nicolesco a fost o soprană română. În 1993 a fost aleasă membru de onoare al Academiei Române. A cântat pe cele mai renumite scene ale lumii, începând cu Teatrul alla Scala din Milano, unde a debutat în premiera mondială a operei La Vera Storia de Luciano Berio (1982), și unde apare apoi în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri și concerte, ca și la Metropolitan Opera din New York cu „La Traviata” de Verdi (1978).

A apărut în teatrele de la München, Viena, Paris, Monte Carlo, Chicago, Hamburg, San Francisco, Los Angeles, Barcelona, Madrid, Zürich, Roma, Florența, Parma, Veneția, Bologna, Torino, Palermo, Trieste, Strasburg, Toronto, Pretoria, Caracas, Philadelphia, Miami, Washington, Boston, Houston, New Orleans, Rio de Janeiro, Dresda, Tokyo, Berlin, la Festivalul de la Salzburg, la Maggio Musicale Fiorentino, la Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Festivalul de la Martina Franca sau la Festivalul Casals în Puerto Rico.

La invitația papei Ioan Paul al II-lea, cu ocazia primului concert de Crăciun în Vatican (1993), transmis în Mondovisione, Mariana Nicolesco a cântat vechile colinde românești.

Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice, Mariana Nicolesco a fost numită Artist UNESCO pentru Pace și Ambasador Onorific UNESCO “în semn de recunoaștere a angajamentului său în favoarea moștenirii muzicale, a creației artistice, a dialogului între culturi și a contribuției sale la promovarea idealurilor Organizației. A primit în 2020 Premiul Constantin Brâncoveanu “pentru cariera sa de excepție”.

În campania eroinELE te provocăm să le recunoști pe cele care au lăsat o amprentă de neșters în istoria noastră. Cu indicii captivante oferite pe parcursul zilei, ascultă, gândește-te și trimite-ne răspunsul tău! Primești indicii, deslușești mistere și, dacă răspunzi corect cel mai repede, pe WhatsApp la 0722206020, poți câștiga premii fabuloase de la TEILOR. Să vedem cât de bine cunoști marile femei care au scris istorie în România!

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.