Cool Stuff

Magic Morning cu Liana Stanciu - Prima emisiune LIVE din studioul radio de la Spitalul „Marie Curie”, în clădirea construită de Dăruieşte Viaţă

Magic FM şi Liana Stanciu au inaugurat studioul radio de la Spitalul „Marie Curie”, în clădirea construită de Dăruieşte Viaţă cu sprijinul a peste 350.000 de donatori persoane fizice și peste 8.000 de companii.

Matinalul Magic Morning cu Liana Stanciu s-a auzit în toată țara, dar și în interiorul Spitalului construit de #Noi toți, care este funcţional din 16 aprilie.

În noua cladire s-au relocat o parte dintre secţiile actualului Spital „Marie Curie”: oncologie, neurochirurgie, ATI, chirurgie şi blocul operator cu 5 săli de operaţie. 

Invitații speciali ai emisiunii au fost Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu, fondatoarele Dăruiește Viață, cei trei susținători care au fost încă de la început alături de proiect: Paula Herlo, Alex Dima și Tudor Chirilă, medicii Radu Spătaru, Ruxandra Vidlescu, Eliza Cinteză, Radu Tăbăcaru şi Sorin Târnoveanu, precum şi managerul spitalului, Dan Buzatu.

Emisia a fost încărcată cu emoție și speranță atât pentru noi, cât și pentru invitați.


„Până acum, pe infrastructura medicală, nu s-a gândit nimeni să pună lumina și pe părinți. Părinții sunt și ei pacienți în caeste spitale. Toată suferința lor pentru copilul internat e, de fapt, o boală. Părinții aceștia au nevoie și ei de susținere, de un loc unde să se poată retrage, să poată plânge dacă simt să plângă. De foarte multe ori am vorbit cu părinți care spuneau că, de când s-au internat, nu au putut să plângă niciodată pentru că micuții au nevoie să-i simtă puternici. Spitalul le oferă și lor locuri în care să se retragă, să poate sta de vorbă cu ceilalți părinți. (...) Mi se pare extraordinar în povestea Spitalului că am arătat statului cum se face și că poporul e mai puternic decât aleșii lui”, a spus Paula Herlo.
„Pe lângă mulțumirile adresate oamenilor care au donat banii care au ridicat clădirea, mulțumesc și pentru implicarea Dăruiește Viața în formarea medicilor. E foarte important să avem nu numai un loc de top, ci și medici de top care îngrijesc pacienții”, a spus Eliza Cinteză, șefa clinicii de pediatrie.

„Mi-ar plăcea să vin aici, în studiul radio al Spitalului, să citesc povești pentru copii. Așa simți direct că contribui. Acest studio poate abate copiii de la suferința lor, e o formă de normalitate adusă într-un context nu foarte fericit. Sistemul occidental avansat de sănătate merge pe teoria că e foarte important să-i induci bolnavului ideea că boala nu este ceva ieșit din comun și că e important ca în timpul tratamentului să nu pară că viața se suspendă. Faptul că arhitectul spitalului și fetele de la Dăruiește Viață s-au gândit să normalizeze tratamentul prin aducerea unor elemente cum e radioul este un exemplu. Radio asculți când ești bine, când mergi la școală sau la serviciu”, a mărturisit Tudor Chirilă.


„De obicei, nu-mi fac planuri pe mulți ani, ci încerc să fac zilnic lucruri care să îmbunătățească viața pacienților și a noastră. Le mulțumesc tuturor celor care ne ajută, de la societatea civilă la ONG-uri și tuturor celor implicați”, a spus Dan Buzatu, managerul spitalului.
„Până pe 25 iunie, companiile pot încă să redirecționeze 20% din impozitul pe profit deja plătit statului, doar completând formularul 177. Găsesc  informații suplimentare pe site-ul daruiesteviata.ro. Aș vrea ca oamenii care au donat prin SMS-uri la 8844 sau la 8864, în toți acești ani, să știe că așa s-au strâns 23 de milioane de Euro. Dacă a da un SMS poate să pară un gest mic, le spun că este, de fapt, un gest uriaș”, a continuat Oana Gheorghiu.

Studioul radio este doar una dintre facilitățile create în premieră în noul Spital pentru ca micuții pacienți să-și poată trăi copilăria cât timp luptă cu boala. Aceştia mai au la dispoziţie: cinema, camere de joacă, grădină interioară, observator astronomic.

#Noi FacemUnSpital merge mai departe - pe lângă activitățile organizate pentru copii, Dăruieşte Viaţă vrea să construiască Primul Campus Medical Pediatric la Marie Curie pentru ca toți copiii să aibă acces la cele mai bune condiții de tratament.


Cum te poţi implica în continuare:

PERSOANE FIZICE:

  • SMS la 8864 cu textul SPITAL pentru o donaţie lunară de 4 euro (23 mil euro s-au strâns doar din SMSuri de 2 si 4 euro)
  • pe site-ul daruiesteviata.ro sunt mai multe modalităţi de donaţie

COMPANII

  • Folosirea declaraţiei 177
  • dacă sponsorizările realizate în 2023 nu au atins plafonul maxim de sponsorizare (20% din impozit) companiile pot face o sponsorizare retroactivă
  • pot solicita ANAF prin declaraţia 177 să redirecţioneze către DV fondurile rămase disponibile pentru sponsorizare
  • ANAF este obligat să vireze fondurile în maximum 45 de zile
  • 25 iunie este ultima zi în care trebuie depusă declarația 177

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.