De ce anxietatea te lovește cel mai tare noaptea

Se întâmplă ceva între miezul nopții și 5 dimineața care scoate din mințile oamenilor cele mai anxioase gânduri.

E ora 11 seara și te pregătești de culcare. Totul e bine și frumos. Închizi veioza și te culci. Dar deodată, e trei dimineața și ești treaz din nou.

Te gândești că probabil ar trebui să te duci la ANAF să verifici dacă ești la zi cu taxele, altfel ai putea fi arestat pentru evaziune fiscală. Ar fi de căcat, nu? Să faci pușcărie. Dar ai aproape 27 de ani, poate te iartă dacă ești așa de tânăr. Uau, 27 de ani... ce ai făcut cu viața ta? Ai fost doar în patru țări și n-ai făcut niciodată un threesome. Oare prietenii tăi chiar te plac sau doar se prefac? Ar trebui să faci ceva cu pata aia de mucegai din baie.

Deși acest fenomen e cunoscut de mulți, sunt puține cercetări care au încercat să afle de ce devine anxietatea mai puternică noaptea (majoritatea cercetărilor despre anxietate se concentrează pe felul în care aceasta afectează somnul și nu pe faptul că suntem exagerat de stresați în legătură cu lucruri care nu ne sperie atât de tare pe timpul zilei.) Statisticile arată că una din patru persoane din Marea Britanie suferă, anual, de o problemă de sănătate mintală, precum anxietatea. În România, douăzeci de procente din populație suferă de o tulburare psihică. Și, pentru mulți dintre noi, această anxietate se manifestă de două ori mai grav după lăsarea întunericului, când nu mai avem în jur lucruri care să ne distragă.
 

Kat are 32 de ani și trăiește în Londra. A zis că, de cele mai multe ori, se simte bine și relaxată pe parcursul zilei, dar atunci când se bagă în pat, toate anxietățile ies la suprafață. „Ajung să mă cert în mintea mea cu oameni despre lucruri pe care nici nu le-au făcut încă, într-un viitor imaginar”, mi-a zis ea la telefon. „Mă simt ca într-un carusel emoțional. Uneori am plâns din cauza unor lucruri care nu se întâmplaseră încă, precum o despărțire sau o persoană care mi-a adresat vorbe urâte în mintea mea. A doua zi, nici nu mai țin minte de ce am fost așa de supărată seara.”

Kat nu e singura care simte asta. Gabriel, 27 de ani, a zis că anxietatea lui se manifestă cel mai puternic între miezul nopții și 5 dimineața. „Am fost mereu o persoană anxioasă cu o minte exagerat de activă, dar în timpul zilei sunt mai multe lucruri care îmi distrag atenția. Chiar dacă te simți anxios, poți gestiona mai bine sentimentul. Dar când te trezești noaptea anxios, e mai abstract și ciudat. Ești confuz și panicat, pentru că nu poți contextualiza la fel ca pe timpul zilei. Te ia prin surprindere.”

 

De-a lungul anilor, Gabriel a recurs la diverse mecanisme de protecție, unele mai eficiente decât altele. „Iarba m-a ajutat mult cu insomnia, doar că a doua zi mă trezeam hiper-anxios, deci e o sabie cu două tăișuri”, mi-a zis el. „Dar cel mai mult m-a ajutat terapia, pentru că am ajuns la baza acestor probleme. Mă mai ajută și mișcarea, sportul. Ajung acasă obosit și adorm mai ușor.”

Conform Emmei Carrington, manager de consiliere și informații la Rethink Mental Illness, anxietatea acută din timpul nopții e o problemă foarte răspândită, de care se plâng mulți dintre clienții lor.

„E un fenomen foarte răspândit. Cred că are sens să se agraveze pe timpul nopții. Ziua suntem ocupați cu diverse activități, cu prietenii, cu familia. Gândurile astea sunt undeva pe fundal. Dar noaptea nu mai ai atâtea lucruri care să te distragă și gândurile devin mai zgomotoase”, a zis ea.

Chris O’Sullivan, de la Mental Health Foundation, crede că există mai multe motive pentru care anxietatea se simte mai puternic noaptea. „Sunt patru situații care cauzează anxietate de obicei. Una e tendința de a reflecta asupra zilei care a trecut. Apoi mai e somnul în sine, și provocarea de a dormi cu care se confruntă unele persoane. Apoi mai e faptul că noaptea e liniște și te simți mai singur și mai izolat. Și mai sunt grijile pentru viitor. Ziua e plină de distrageri și tehnici de apărare, dar atunci când ne relaxăm, grijile ies la suprafață.”

Chris a mai zis că noaptea, diversele tipuri de anxietate se manifestă în moduri diferite. „Somnul și conștiința alterată pot fi o sursă de anxietate pentru persoanele care au un trecut traumatizant. Multe persoane sunt traumatizate și întunericul le scoate la suprafață simptomele. Unele au coșmaruri și se trezesc din cauza lor, după care nu mai pot adormi.”

Și atunci, cum poți opri gândurile anxioase să îți macine creierul când ești singur în pat? Nu există doar un răspuns pentru asta. „Trebuie să încercăm diverse lucruri. Eventual, putem fi mai conștienți de anxietățile care ne bântuie pe timpul zilei, ca să nu le lăsăm pe toate să apară noaptea. Și pregătirea pentru somn e importantă. Nu trebuie să faci sport înainte de culcare. Nu mânca înainte de culcare. Fă o baie fierbinte ca să te relaxezi. Renunță la cafea și alcool. Închide telefonul. Aerisește bine camera”, a zis Emma.

Dar dacă o baie fierbinte ne-ar vindeca tuturor anxietățile, toți am face asta. „Dacă niciuna dintre aceste tehnici nu ajută, trebuie să mergi la medicul de familie, care te poate trimite la diverse feluri de terapie. Unele tehnici de terapie cognitivă comportamentală pot face minuni în cazul anxietății”, a zis ea.

Articolul a apărut inițial pe VICE UK.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.