Astăzi, tot Internetul a luat foc când pe pagina Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova a apărut un filmuleț în care mai multe cadre medicale încingeau o horă pe ritmuri de „M-a făcut mama oltean”. Unii au râs sau au aplaudat gestul, dar mulți alții i-au acuzat pe cei din imagini că-și bat joc de echipamentul medical și nu respectă distanța socială. Pentru a lămuri contextul situației, am stat de vorbă cu Adina Turcu, managera spitalului:
VICE: Care a fost ideea din spatele demersului?
Adina Turcu: Este o filmare de 30 de secunde pe care i-am dedicat-o unui pacient care ne urmărea de la etaj. Se află de 32 de zile în spital, era să piardă lupta cu viața de nenumărate ori, iar astăzi este vindecat de COVID. Este un moment de succes al echipei medicale și a lui, pentru că a colaborat întru totul. Ne despărțim cu greu de el, cât a stat internat nu a fost vizitat de nicio persoană, n-a avut niciun aparținător. Ne-am ocupat ca de propriul copil. Noi l-am aplaudat și era în spital. Filmarea a fost făcută astfel încât să nu-i expunem imaginea.
A fost ideea dumneavoastră?
Nu, a fost a cadrelor medicale care s-au ocupat de dânsul și care de nenumărate ori erau să-l piardă, au schimbat mai multe scheme de tratament, au aplicat mai multe protocoale. Este un pacient cu foarte multe comorbidități, care a venit direct în terapie intensivă, a stat acolo opt zile, apoi a revenit. Și astăzi e vindecat.
Unii au reclamat că cei din imagini și-au bătut joc de medicamentul medical.
Cadrele medicale lucrează opt ore, repaus opt ore și apoi iar opt ore de muncă. [Când s-a întâmplat hora] Cadrele medicale se deplasau spre locul de odihnă, erau în pauză. Nu am văzut comentariile, eu nu am Facebook, dar colegii mei probabil s-au grăbit când au făcut postarea, ei știind despre ce este vorba. Am înțeles de la cel care se ocupă de pagină că au adăugat și pe cine aplaudam. Eventual, diseară, când o să plece, o să-i mai luăm o scurtă înregistrare.
Ce vedeți în imagini sunt echipamentele de zi cu zi, combinezoanele sunt în spital, nu au legătură cu echipamentul din sectorul de lucru. Sunt măști chirurgicale simple cu care se deplasează în curte, către locul de odihnă. Toată lumea a fost echipată corespunzător, au păstrat distanța de un metru și jumătate între ele și a durat 30 de secunde.
Nu se țineau de mână?
Da, dar între unul și celălalt este un metru și jumătate, se țin de mână cu mânuși, toată lumea a avut mască, halat, capelină (n.r. bonetă medicală) și tot ce trebuie. Sunt halate chirurgicale obișnuite, peste care-și mai pun un halat de unică folosință.
Problema multora era că se contaminează echipamentul.
Nu, nu, Doamne ferește, este echipamentul cu care ies în curte, nu putem spune că aceasta e contaminată, nici nu se pune problema. Este un pacient care are toate rudele în Italia, nu are pe nimeni, este din zona Olteniei, de-aia am și ales melodia aceea.
Cum răspundeți celor care vă critică în mediul online?
Îmi pare rău dacă ne-au înțeles greșit. Dacă vă uitați la momentul în care aplaudă și se oprește totul, veți vedea ce distanță au între ei. Nu se pune problema să nu fie respectate regulile.
Ați participat și dumneavoastră?
Absolut, trebuia să fiu între ei. Sunt colegii mei. Toți așteaptăm de 32 de zile să vedem pronosticul acestui pacient. Mă îngrijorează că toată lumea e îngrijorată de echipament, dar nimeni nu se axează pe om.