Se știe deja că pisicile și câini simt emoțiile umane, uneori ba chiar le oglindesc pe cele ale stăpânilor lor. Până la urmă, când te uiți la clipuri și imagini cu animale drăgălașe, zâmbetul și privirea lor îți atrag cel mai mult atenția.
Dar unii oameni de știință cred că expresiile faciale nu sunt o cale tocmai precisă prin care poți citi emoțiile animalelor, pentru că nu corespund tot timpul cu felul în care oamenii se exprimă.
Oare animalele pot plânge și râde ca un om? Dacă da, ce anume le emoționează? Dacă nu, cum își exprimă emoțiile?
Conform lui Bryan Amaral, de la Grădina Zoologică Națională Smithsonian, animalele pot plânge, dar nu pentru că sunt triste. Când lăcrimează, o fac pentru că ochii lor sunt uscați. Când animalele de la Zoo plâng, el cheamă imediat un veterinar ca să se asigure că nu au o infecție sau o abraziune corneană.
Profesorul Ad Vingerhoets de la Universitatea Tilburg din Olanda a zis că oamenii sunt singurele ființe capabile să-și exprime emoțiile prin lacrimi. În cartea sa Why Only Humans Weep: Unravelling the Mysteries of Tears, Vingerhoets a scris că mamiferele folosesc o varietate de moduri pentru a da semnale că sunt triste sau rănite, ca atunci când sunt separate de la naștere.
Dar nu doar oamenii folosesc expresiile faciale pentru a sublinia emoții. Câinii sunt cunoscuți pentru „fețele drăgălașe” pe care le fac când vor ceva de la stăpâni. Într-un studiu publicat în Current Biology, unor lupi și câini domesticiți li s-a dat un container cu carne care a fost închis. Lupii au încercat să distrugă containerul ca să-l deschidă, în timp ce câinii au făcut contact vizual cu oamenii ca să le spună ce vor.
„Contactul vizual e un mecanism de bază pentru cooperare. Câinii nu pot comunica prin limbaj, așa că-și folosesc în schimb contactul vizual cu oamenii”, a zis Alex Benjamin, profesor de psihologie la Universitatea York din Anglia.
Un studiu publicat în Scientific Reports a descoperit că patrupezii par să zâmbească în situații pozitive, ca ieșitul în parc sau când te joci cu ei. Dar cercetătorii încă nu sunt siguri dacă „zâmbetele” indică fericire sau sunt doar încă un mod de comunicare. „Nu există date care explică zâmbetul unui câine”, a declarat Juliane Kaminski, cercetătoare la Universitatea Portsmouth. Dezbaterea despre emoțiile animalelor există de secole întregi. Charles Darwin a declarat în lucrarea lui din 1872, The Expression of the Emotions in Man and Animals, că oamenii și animalele exprimă emoțiile în același fel. Ca atunci când plâng când sunt triști sau râd când sunt fericiți.
Deși oamenilor le place să creadă că pot citi expresiile faciale ale animalelor lor de companie, cel mai probabil se înșală. Există căi mult mai convingătoare prin care le poți detecta emoțiile. Cercetătoarea Mathilde Stomp, de exemplu, a zis despre cai că se exprimă prin grohăit. Stomp a separat 48 de cai în două grupuri: cai de grajd și cai liberi, și a descoperit că cei „liberi”, cărora li s-a permis să exploreze, au grohăit de două ori mai mult decât cei închiși.
Stomp a concluzionat că grohăiturile astea, care-s diferite de nechezat, indică bucurie pentru că apar și când mănâncă sau se joacă, în loc de momentele în care sunt agitați de oameni.
Articolul a apărut inițial în VICE ID.