După ce a publicat o postare critică la adresa Primăriei din Florești, localitate în care locuiește, Iulia Ungureanu, o studentă în Cluj, a fost amendată de Poliția Locală cu suma de o mie de lei pentru că „lezează demnitatea primarului provocând indignarea cetăţenilor”. Se întâmpla în data de 25 martie, când în România intra în vigoare Ordonanța Militară nr. 3 pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Momentan, în județul Cluj, sunt confirmate 198 de cazuri de coronavirus.
Iulia are 40 de ani și este studentă la Facultatea de Administrație Publică din Cluj. Locuiește de peste șapte ani în Florești, cea mai mare comună din România, aflată în imediata apropiere a orașului Cluj-Napoca. Spune că și în trecut a adus critici la adresa administrației locale, dar niciodată n-a fost amendată pentru că și-a exprimat liber opinia. Acum, însă, în pandemia de coronavirus, pare că Primăria Florești a avut grijă ca rețelele sociale să fie îndeaproape verificate de mesaje care i-ar putea leza.
Femeia susține că nu doar ea a primit această amendă, ci și unul dintre localnici care i-a lăsat un comentariu, tot critic la adresa primarului, la postarea ei inițială. „Haideţi să-l bombardăm pe netrebnic cu mesaje”, este mesajul care i-a atras sancţiunea bărbatului.
Și în cazul lui, și în cazul Iuliei, poliția locală a considerat că aceștia „i-au adresat cuvinte jignitoare primarului” Horia Șulea. Primarul din Florești, PNL, a fost condamnat în decembrie 2019, la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Sentința însă nu este definitivă.
Pentru că au considerat că s-a produs o încălcare a libertății de exprimare, Asociația pentru apărarea drepturilor omului în România, APADOR-CH, a preluat cazul Iuliei și îi cer ministrului de Interne, Marcel Vela, să dispună o anchetă internă, „întrucât de la instituirea stării de urgenţă poliţiştii locali au trecut în subordinea MAI, nu se mai află în subordinea primarilor, la a căror imagine sunt atât de sensibili”, a transmis Asociația.
„Mai mult decât atât, Curtea Europeană a Drepturilor Omului subliniază că statul nu are dreptul să sancţioneze şi, astfel, să inhibe criticarea persoanelor care deţin funcţii publice, atunci când se pun în discuţie chestiuni de interes public. Chiar dacă acea critică s-ar realiza prin expresii jignitoare, ofensatoare sau şocante, ceea ce nu este cazul de faţă”, se mai arată în comunicatul APADOR-CH.
Am vorbit cu Iulia despre cum a primit această amendă, dacă o consideră un caz de cenzură și ce va face mai departe dacă instanțele din România nu-i vor da dreptate odată ce va contesta amenda.
VICE: Ce critica mai concret mesajul tău postat pe pagina de Facebook?
Iulia: În postarea din 25 martie 2020, pentru care am fost amendată, am criticat modul în care se face informarea cetățenilor pe site-ul primăriei, în sensul că între 18 și 25 martie nu au fost postate informații actualizate privind prevederile Ordonanțelor Militare, nu a fost postată Hotărârea Comitetului Local pentru Situații de Urgență Florești, prin care locurile de joacă erau închise publicului, respectiv nu a fost anunțat un număr de telefon alocat pentru ca noi, cetățenii, să putem anunța Primăria despre vecinii peste 65 ani care au nevoie de ajutor.
Ce s-a întâmplat după ce ai postat mesajul pe pagina ta de Facebook?
A doua zi, în 26 martie, pe site-ul primăriei a fost postat un comunicat al domnului primar prin care ne anunța și numerele de telefon la care se poate apela pentru cazuri de persoane peste 65 ani, fără susținători sau altă formă de ajutor.
A venit vreun polițist local direct la tine sau cum ai fost informată de această amendă?
Am primit în data de 3 aprilie plicul cu procesul-verbal în cutia poștală, deși eram la domiciliu. Nu am semnat aviz de primire, nu mi-a fost înmânat personal plicul, a fost lăsat acolo pur și simplu.
Care a fost reacția ta când ai văzut amenda primită?
Am fost uimită. Deși de-a lungul timpului am avut mai multe postari critice la adresa administrației locale, dar și nenumărate sugestii și propuneri de proiecte, nu am folosit niciodată un limbaj injurios.
Ai plătit deja amenda?
Am achitat online suma de o sută de lei, jumătate din minim, așa cum este menționat în procesul-verbal.
Te-au contactat cei de la APADOR-CH pe tine sau tu te-ai dus către ei?
Mulțumesc și pe această cale celor de la APADOR-CH, care și-au oferit susținerea în acest caz. Discuția cu dânșii este rezumată în interpelarea postată pe site-ul lor. Demersurile le voi efectua cu ajutorul avocatului meu, iar dacă la nivel național nu voi avea câștig de cauză, voi lua în calcul să merg mai departe la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Menționez că mai multe ONG-uri și avocați din țară și-au oferit susținerea. Le mulțumesc tuturor. Este impresionantă solidaritatea oamenilor și organizațiilor.
Ai de gând să continui acest demers? Ce speri să obții de la el?
Inițial nu am dorit să fac publică amenda, fiind stare de urgență, nu am dorit să deviez atenția pe care trebuie să o acordăm recomandărilor autorităților, eu fiind foarte activă în promovarea comunicatelor oficiale. Dar în data de 8 aprilie am aflat că un alt consătean a fost amendat pentru un comentariu la postarea pentru care și eu am fost amendată.
Consider că starea de urgență nu ne restrânge dreptul la liberă exprimare și nici vigilența asupra activității administrației. Eu voi contesta sancțiunea, va stabili instanța dacă a fost aplicată incorect.
Pe Facebook sunt mii de postări critice la adresa guvernărilor locale sau naționale. Consideri că este o modalitate de cenzură această amendă aplicată ție?
Aș putea percepe sancțiunea ca atare. Va stabili instanța dacă este un abuz. Eu consider că sancțiunea a fost aplicată incorect. Sper ca pe viitor cetățenii să nu mai fie sancționați pentru critici aduse autorităților. Acolo unde există transparență, bune practici, o bună comunicare cu cetățenii și rezultate, foarte probabil ca aceste critici să se restrângă și să se transforme în colaborarea lor cu administrația. Criticile pot fi și sunt de multe ori constructive.
Îmi mențin opinia că avem dreptul de liberă exprimare folosind un limbaj decent, respectând viața privată a oricărui demnitar sau funcționar public, dar criticând activitatea lor publică sau a instituțiilor.
Care este situația în Florești acum, în privința restricțiilor, se respectă?
Nu sunt în măsură să emit opinii legate de modul în care se respectă restricțiile. Eu sunt la domiciliu, în izolare. Practic, de aproape patru săptămâni am stat în casă, cu foarte puține ieșiri pentru alimente de bază și la veterinar, pentru o urgență cu câinele meu.
Ce fel de propuneri de proiecte ai avut tu pentru Primărie?
Acest studiu de trafic, întrucât comuna s-a aglomerat puternic în ultimii 12 ani. Un alt proiect depus la primărie a fost pentru construirea unei piețe agroalimentare în localitatea Florești.
Alte propuneri au fost pentru înființarea unui centru de colectare deșeuri tip moloz, mobilier, etc. Multe intervenții au fost pentru respectarea legislației pe Urbanism, a procentului de spații verzi, necesitatea consultării populației la proiectele de hotărâri ale Consiliului Local pentru PUZ, necesitatea montării unor sisteme de supraveghere pentru a identifica persoanele care aruncă deșeuri pe malul Someșului.
Crezi că primarul s-a implicat în dezvoltarea comunei Florești în anii de conducere?
Primarul comunei Florești este acum la finalul celui de-al doilea mandat de primar, anterior fiind viceprimar. Comuna Florești este cea mai mare din țară, avem un buget consistent, suntem circa 43 000 de locuitori oficial, iar neoficial aproape 60-70 000. În ultimul deceniu s-a construit foarte mult, din păcate ne lipsește o sistematizare urbanistică coerentă. Multe străzi sunt strâmte, lipsesc trotuare sau sunt foarte înguste. Avem foarte puține locuri de joacă, nu avem parcuri. Traficul la orele de vârf către Cluj-Napoca este foarte aglomerat. Am avut probleme mari cu salubritatea menajeră, stradală.
Au fost construite o școala și grădinițe, au fost făcute asfaltări, există un progres față de acum 20 ani, când aici era un simplu sat. Sper ca în viitorul apropiat să existe o dezvoltare mai armonioasă.