L-am sunat pe Nane săptămâna trecută, să vorbim despre creativitate în izolare. Carantina i-a adus colaborări grele și piese solo de succes, toate-n trending pe YouTube, cumulând câteva milioane bune de views. Când mi-a răspuns, Ică tocmai îi pasa tatălui său controller-ul de Nintendo Switch. Era în izolare, într-o casă din mijlocul naturii, aștepta „să facă din nou ce vrea, nu ce-i impune Guvernul”. Până atunci, când nu scrie muzică și nici nu se joacă pe consolă, face sport și pregătește un drop nou de merch.
Colaborările lansate-n ultima lună sunt blană. „Gustul tău”, cu Amtilb este cea mai recentă, o fuziune între flex și romanță cu miros de weed, cum zice pe vers: „Trei g-uri într-un blunt, ca să-mi cârpesc inima”. „Cum era” cu Delia și „BRB” cu Alina Eremia sunt fix hit-urile care te aștepți să fie. „Fluture” cu El Nino e un banger numai bun pentru mușchii gâtului, iar „Ceai”, lansată la final de martie, e genul ăla de piesă-n care, preț de două minute jumate, spune destule lucruri ca să te facă s-o bagi în playlist.
„Dragostea ta” este o baladă solo, un fel de antonim al piesei „Ți-am futut coarda”. Acum niște ani, Guess Who spunea că „Nu există drog mai tare decât sexul”. În 2020, Nane spune că „dragostea e cel mai tare drog” și că „nu există antidot”. Mi-a și explicat: „Eu sunt un romantic. Cred în dragoste, nu doar în sex. Mi se pare un lucru minunat. Nu e totul doar despre sex. O frumusețe vine cu totul la pachet. Nu-s atât de superficial.”
Încă de anul trecut, Nane dă teasere pe Instagram despre viitorul lui album, Nanalien, și tot amenință că iese, dar nu spune când sau despre ce va fi. Știi și tu că majoritatea rapperilor țin totul pentru ei, ca să creeze hype în jurul materialului, chestie care deja a umplut netul de meme pe subiect. Am aflat, totuși, despre ce vor fi versurile.
VICE: Cum a fost ultima lună pentru tine?
Nane: A însemnat multă introspecție, m-am dus foarte adânc în gânduri, am săpat ca lumea. Mi se pare că, în ziua de azi, n-ai niciun reper în condițiile date. Încerc să rămân pe cât de creativ și de constructiv pot fi. Nu fac vreo super schemă, sunt într-o casă-n mijlocul naturii și, yeah, man, I’m stayin’ creative. Stau departe de căcaturile toxice și toată otrava din media, unde toată lumea are păreri și toți sunt savanți. Muzical vorbind, fac exact ceea ce făceam dintotdeauna. Dar acum mi se pare că-s puțin sub lupă. E un moment bun și un an bun, careerwise, evident.
Înțeleg că pe plan personal nu merg lucrurile așa de bine?
Nu cred că-i nimeni fericit sută la sută acum. Pe plan personal, mi se pare că prea puțin contează realizările materiale, statutul social. E o frustrare continuă cu izolarea asta, suntem foarte limitați. E o treabă care întristează, în special, antreprenorii.
Cum au luat naștere piesele cu care ai lovit trendingul luna asta?
Dintre toate, „Dragostea ta” e cea mai veche. Scheletul și liniile de chitară au fost trase acum doi ani. Treceam prin niște experiențe cu o fată, am avut niște trăiri și s-a născut piesa asta, pur și simplu. Sunt foarte multe piese care se lansează la mult timp după ce-s făcute. Le lucrez, le ascult și trebuie să mă conving că merită să fie lansate. E foarte weird procesul meu, n-are nicio regulă. În același timp, sunt piese precum „Fluture” sau „Cum era”, care-s făcute acum vreo două luni. Toate au povești aparte și toate au un schimb foarte special de energie. Am stat cu oamenii când s-au făcut piesele, eram acolo cu Alina când i-am scris strofa.
Mai spune-mi.
Piesa cu Alina s-a născut după ce ne-am cunoscut, acum vreo doi ani. Eram la Vlad Lucan în studio, un producător cu care lucram amândoi. Ne-am nimerit întâmplător în studio. Am făcut vreo zece piese, dar n-a mai ieșit niciuna. Cred c-așa-s sesiunile mișto, faci piese multe și apoi prioritizezi. Eu fac și songwriting. Foarte multe dintre colaborările mele nu mă implică pe mine ca artist. Depinde mult, nu-mi place s-apar pe piese când ele-s deja terminate - fără mine.
Colaborarea cu Delia a fost foarte surprinzătoare. Am primit piesa și mi s-a spus c-ar vrea ea să bag o strofă. Delia e, practic, artista mea preferată din România. Nici n-am avut timp de reacție, am sărit direct în studio să trag strofa. Am fost foarte entuziasmat de oportunitate. Mi se pare că s-a întâmplat mai repede decât îmi doream. Clar voiam o piesă cu ea, dar s-a întâmplat ca Delia să aibă o piesă pentru mine.
Tare. Și cu El Nino cum ai ajuns să lucrezi?
Suntem deja la a treia colaborare. Am lucrat împreună pe un proiect care se numea LUPII - în el cântau El Nino, Samurai și Stres. Colaborarea avut loc pe piesa „Adevărații Criminali”. Atunci am început să ne cunoaștem mai bine, să facem caterincă la filmări. Am fost la el la studio, apoi i-am trimis „Amsterdam”, de pe Șmecherescu, albumul din 2019, m-a rupt strofa lui și cred că deja relația noastră profesională era consolidată. Plus că-i și el craiovean.
După chestia asta, ne-am întâlnit, însă deloc accidental, la Seek Music, la LuK-Beats. Eu aveam beat-ul, pe care i l-am arătat și i-am zis că mi se pare că l-am rupe în două. Totul s-a întâmplat cu ajutor esențial din partea lui Luca. Ne-a ajutat cu idei, „Aici trebuie să dai tu câteva versuri, apoi Nino”. Dialogul a fost tot ideea lui. Și-a fost una dintre sesiunile alea epice rău, în care ne-am distrat și am și făcut o piesă hard as fuck.
Spune-mi ceva despre piesa „Gustul tău”, care să mă facă să vreau s-o ascult.
Nu i-am scris versurile, le-am făcut la microfon în timp ce înregistram. E una dintre piesele alea care s-au întâmplat așa. La fel a fost și cu „La piept”, dar nu-i vorba neapărat despre balade. Dacă mă prinde foarte tare un vibe, îmi place să brainstorm-uiesc direct la microfon, nu mai stau să pierd timpul cu scrisul. Vibe-ul real e ăla avut pe moment.
Cum a luat naștere albumul Nanalien?
Am început să accept foarte mult chestiile care-s diferite la mine. Acum stăpânesc foarte bine tot ce mă făcea să mă simt exclus. Despre asta e vorba pe album. Sunt o sumedenie de experiențe personale în el. Cu gândul ăsta am creat. Chiar dacă piesele-s înregistrate și în proces de mixing, albumul va ieși când va fi chiar gata. Îi căutăm un sound, lucrăm niște detalii. E foarte important să iasă cum vreau. Dacă ar fi să-l descriu în două cuvinte, aș spune că este „frumusețe în haos”.
Te-ai gândit să faci un concert stream-uit pe net?
Un concert de la lansare e, momentan, ultima mea problemă. Se făceau concerte pe net și-nainte de pandemie. Nu cunosc niciun sistem care să poată monetiza un astfel de eveniment. Sunt cu tot capul în album, n-am cum să mă împart în atâtea chestii. E un proces creativ, vreau să rămân total concentrat. Tot ce-mi doresc e să lansez pe platformele de streaming, ca s-ajungă în telefoanele oamenilor.
Unii se ceartă în izolare. Crezi că beef-ul dintre El Nino și Sișu a fost alimentat de cel dintre tine și Puya, de acum șapte ani?
Beef-urile și încercările de a atrage atenția mă lasă cu un gust amar. Eu m-am întrebat mereu, de ce? Pe ce avem noi beef-uri în țara asta? Pe ce ne certăm aici, de fapt? Noi între noi, în sărăcia asta de țară? Eu îmi văd de treaba mea și mă feresc în mod intenționat de orice scandal care apare-n presă. Nu vreau să am numele scris lângă al altora. Nici nu-mi place să vorbesc despre alți oameni. Chiar dacă am colaborări cu Nino, tot nu-mi dau cu părerea despre scandal.
Dar e plin de comentarii care-ți spun că „te dai după cum bate vântul”, că faci muzică ca să fii la modă.
Când ești necunoscut și nu faci views, n-are nimeni ce să zică despre tine, că nu-i pasă nimănui. Dar când faci numere, toată lumea are păreri. Aș pierde foarte mult timp să ascult fiecare om. Important e ce știu io că fac. Toți artiștii vor să rămână relevanți. D-aia faci muzică. Să fii ascultat și s-arăți lumii cine ești și ce vrei să faci. N-am făcut niciodată ce face toată lumea. Nu știu ce muzică ascultă oamenii care o zic p-asta cu vântu’ sau la ce clipuri se uită. Am știut mereu foarte bine ce fac. Sunt foarte pasionat de muzică, o studiez și-mi place să încerc lucruri noi, să învăț să cânt într-un anumit fel. Îmi place să experimentez mult.
A existat punctul acela în care ai simțit c-ai făcut tranziția de la rapul lui 2006 la trapul de azi?
Trapul e rapul din 2020. N-a fost un moment în care s-a întâmplat ceva. Tot ce se vede-n ziua de azi e construit cărămidă cu cărămidă. N-am stat niciodată să-mi fac un plan. Dacă manelele fac cele mai multe views, nu-nseamnă că switch-uiesc la manele. Tranziția a venit pur și simplu de la muzica pe care o ascult. Sunt la curent cu ce se întâmplă și am simțit că asta vine din afară, de la americani. Toți artiștii mei preferați sună așa. N-o să încerc să fac ce făceam în 2006, pentru că asta ar însemna să nu evoluez.
Ai zero oameni pe care-i urmărești pe Insta. Ai și un cont personal?
Nu, mai degrabă urmăresc fix persoanele care mă interesează. Dacă-s foarte curios ce face cineva, dau search și arunc un ochi pe story-urile și pe feed-urile lor. Problema e că la un moment dat urmăream în jur de trei sute de oameni și chiar nu mă interesa cine și ce face. Sunt mai degrabă interesat de ce fac eu, decât de live-urile altora.