Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viaţă. Anunțul a fost făcut de către reprezentații reginei cu puțin timp în urmă. Familia regală a menționat într-un mesaj că alte informații vor fi făcute publice mai târziu.
Prințul Philip a fost internat timp de o lună în spital, din cauza unei infecții, suferind apoi o intervenție cardiacă. Însă la jumătatea lunii martie, acesta a fost externat, și urma să își aniverseze cea de-a 100 aniversare în luna iunie, alături de familie.
El a suferit de mai multe boli de-a lungul anilor, fiind tratat şi de blocarea unei artere coronariene la spitalul Papworth din Cambridgeshire în decembrie 2011. Prinţul a mai fost în spital şi pentru o infecţie la vezică în iunie 2012, când a fost nevoit să lipsească de la Jubileul de diamant al reginei. În anii următori, a fost tratat pentru probleme abdominale şi de auz.
Toate aceste probleme medicale au dus şi la retragerea sa din viaţa publică în 2017. Cel mai recent eveniment public la care a participat a avut loc în luna mai 2019. El a luat parte la nunta fiicei prinţilor de Kent, Lady Gabriella Windsor.
Parcursul Prințului Philip în istorie
Philip, duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich, cunoscut şi sub numele Philip Mountbatten, s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei. El este soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Tatăl său a fost prinţul Andrew al Greciei şi Danemarcei (1882-1944), unul dintre fiii regelui George I al Greciei. Mama lui a fost prinţesa Alice (1885-1969), fiica cea mare a lui Louis Alexander Mountbatten, marchiz de Milford Haven, şi a prinţesei Victoria de Hesse, o nepoată a reginei Victoria.
Filip a fost educat la o școală americană din Paris condusă de Donald MacJannet, care l-a descris pe Filip ca "robust, gălăgios ... dar întotdeauna deosebit de politicos". În 1928, a fost trimis în Marea Britanie unde a urmat școala Cheam și a locuit cu bunica maternă la Palatul Kensington și cu unchiul său George Mountbatten.
în 1939, Prințul Filip a intrat în Marina Regală absolvind anul următor Colegiul Marinei Regale Dartmouth. Filip a petrecut patru luni pe cuirasatul Ramillies protejând convoaiele forței expediționare australiene în Oceanul Indian, urmat de staționări mai scurte pe navele Kent și Shropshire.
Cum a cunoscut-o Prințul Philip pe Regina Elisabeta a II-a
În 1939, Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta au vizitat colegiul naval din Dartmouth. În timpul vizitei, Regina și Contele Mountbatten i-au cerut lui Filip să escorteze cele două fete ale Regelui, Elisabeta și Margareta, cu care Filip era verișor de gradul trei prin Regina Victoria și verișor de gradul doi prin Regele Christian al IX-lea al Danemarcei. Elisabeta s-a îndrăgostit de Filip și au început să-și scrie scrisori când ea avea 13 ani.
În cele din urmă, în vara anului 1946, Filip a cerut Regelui mâna Elisabetei. Regele a admis cererea lui însă orice angajament oficial a fost amânat până când Elisabeta urma să împlinească 21 de ani, în aprilie, anul următor. Între timp Filip a renunțat la titlurile sale grecești și daneze, s-a convertit de la ortodoxism la anglicanism și a adoptat numele Mountbatten din familia maternă.
Logodna a fost anunțată public la 10 iulie 1947. Cu o zi înainte de nuntă, Regele George al VI-lea i-a acordat lui Filip titlul de Alteța Sa iar în dimineața nunții titlurile: Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth și Baron Greenwich.
Filip și Elisabeta s-au căsătorit printr-o ceremonie la Westminster Abbey, înregistrată și difuzată de radio BBC și urmărită de 200 milioane de oameni din întreaga lume.
După căsătorie, Ducele și Ducesa de Edinburgh și-au stabilit reședința la Casa Clarence. Acolo s-au născut primii lor doi copii: Prințul Charles în 1948 și Prințesa Ana în 1950.