El, prinț grec. Ea, prințesă britanică. Însă soarta a făcut ca aceștia să se întâlnească și să fie împreună zeci de ani. Prințul Philip și Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii au format unul dintre cele mai frumoase și mai longevive cupluri din istorie, așa că ne-am gândit să îți dezvăluim și ție detalii despre povestea lor de dragoste.
Cum a ajuns Prințul Philip în Marea Britanie
Prințul Philip cunoscut şi sub numele Philip Mountbatten, s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei. Tatăl său a fost prinţul Andrew al Greciei şi Danemarcei, iar mama lui a fost prinţesa Alice, nepoată a reginei Victoria.
Deși s-a născut în Grecia, Prințul Philip nu a vorbit niciodată limba greacă, pentru că încă din copilărie, acesta s-a mutat cu întreaga familie în Franța, unde a locuit într-o suburbie a Parisului, într-o casă împrumutată de la mătușa sa, Prințesa Marie Bonaparte.
Primii ani de școală i-a făcut la Paris, iar în 1928, Philip a fost trimis în Marea Britanie unde a urmat școala Cheam și a locuit cu bunica maternă la Palatul Kensington și cu unchiul său George Mountbatten.
Când a cunoscut-o Prințul Philip pe Regina Elisabeta a II-a
În 1939, Prințul Filip a intrat în Marina Regală absolvind anul următor Colegiul Marinei Regale Dartmouth. Iar în același an, acesta a cunoscut-o pe cea care avea să îi devină soție. În timpul unei vizite regale la colegiul naval din Dartmouth, regina i-a cerut lui Philip să le escorteze pe cele două fete ale Regelui, Elisabeth și Margaret. Iar această întâlnire a fost de ajuns pentru ca Elisabeta să se îndrăgostească de Philip.
Pe atunci, Elisabeta avea doar 13 ani, însă s-a îndrăgostit iremediabil de Philip, care era un tânăr chipeș, înalt și cu ochii albaștri. Cei doi au ținut legătura ani de-a rândul prin scrisori, iar în 1947, când Elisabeta a împlinit vârsta de 21 de ani, și-au anunțat logodna.
Nunta lor, urmărită de 200 de milioane de oameni
Doar cinci luni mai târziu, în fața a peste 2000 de invitați, cei doi au făcut nunta istorică la Westminster Abbey. Nunta lor a fost înregistrată și difuzată de radio BBC și urmărită de 200 milioane de oameni din întreaga lume.
Cum Regatul Unit al Marii Britanii tocmai ieșise din războiul cu Germania, la nuntă nu au avut voie să participe rudele germane ale Ducelui de Edinburgh, inclusiv cele trei surori în viață ale lui Filip care erau căsătorite cu Prinți germani, dintre care unii cu conexiuni naziste.
După căsătorie, Ducele și Ducesa de Edinburgh și-au stabilit reședința la Casa Clarence. Acolo s-au născut primii lor doi copii: Prințul Charles în 1948 și Prințesa Ana în 1950.