Cea de-a 93-a gală a Premiilor Oscar a avut loc anul acesta pe data de 25 aprilie, după ce a fost amânată cu două luni din cauza pandemiei de COVID-19. În cadrul acestei ediții, cel mai bun film a fost desemnat "Nomadland", iar Anthony Hopkins și Frances McDormand au primit Oscarul pentru cel mai bun actor și, respectiv, cea mai bună actriță în rol principal.
Din păcate, documentarul „Colectiv”, care a fost nominalizat la două categorii, nu a obținut niciun Premiu Oscar. Aceasta ar fi fost prima șansă a României de a obține un premiu din partea Academiei Americane de Film.
Anul acesta, ceremonia de decernare a premiilor Oscar a fost transmisă live din două locaţii, ambele în Los Angeles: Dolby Theatre şi Union Station. Au fost, de asemenea, şi două locaţii internaţionale, una în Marea Britanie, pentru toţi nominalizaţii de origine britanică, şi cea de-a doua, în Paris.
În fiecare an, Premiile Oscar sunt atribuite pe baza voturilor exprimate de cei aproximativ 9.000 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS).
"Nomadland", cel mai bun film al anului
Lungmetrajul "Nomadland" a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film. Această producție a mai primit deja premiile BAFTA şi Globul de Aur la aceeaşi categorie, iar acum, i-a adus şi Oscarul pentru regie cineastei chineze Chloe Zhao.
Filmul spune povestea lui Fern, o femeie de 60 de ani care pierde tot ce avea şi porneşte într-o călătorie prin Vestul American, trăind viaţa unui nomad modern. În rolurile principale pot fi urmăriţi actorii Frances McDormand, David Strathairn şi Linda May.
Anthony Hopkins a primit al doilea Oscar din carieră
Anthony Hopkins a devenit cel mai vârstnic câştigător al premiului Oscar, după ce a fost recompensat cu trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal graţie interpretării sale din lungmetrajul "The Father". Actorul mai are în palmares un premiu Oscar, câștigat pentru interpretarea lui Hannibal Lecter din thriller-ul „Tăcererea mieilor”.
Anul acesta, Hopkins a concurat pentru marele trofeu cu Riz Ahmed ("Sound of Metal"), Chadwick Boseman ("Ma Rainey's Black Bottom"), Anthony Hopkins ("The Father"), Gary Oldman ("Mank"), Steven Yeun ("Minari").
Frances McDormand, vedeta Premiilor Oscar
Frances McDormand se poate lăuda deja cu o colecție de premii Oscar, după ce anul acesta, a câştigat trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol principal graţie interpretării sale din filmul "Nomadland". Frances McDormand a devenit prima persoană care câştigă două premii Oscar cu acelaşi film ("Nomadland"), în calitate de actriţă dar şi ca producătoare.
De asemenea, McDormand a mai câştigat două premii Oscar în carieră, tot pentru cel mai bun rol principal feminin, cu producţiile "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" (2017) şi respectiv "Fargo" (1996).
Iată mai jos lista completă cu câștigătorii Premiilor Oscar 2021!
Cel mai bun film: "Nomadland"
Cel mai bun regizor: Chloe Zhao ("Nomadland")
Cel mai bun actor în rol principal: Anthony Hopkins ("The Father")
Cea mai bună actriţă în rol principal: Frances McDormand ("Nomadland")
Cel mai bun actor în rol secundar: Daniel Kaluuya ("Judas and the Black Messiah")
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Yuh-Jung Youn ("Minari")
Cel mai bun lungmetraj internaţional: "Another Round" (Danemarca)
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: "Soul
Cea mai bună scenografie: "Mank"
Cel mai bun scenariu adaptat: "The Father"
Cel mai bun scenariu original: "Promising Young Woman"
Cea mai bună imagine: "Mank"
Cel mai bun montaj: "Sound of Metal"
Cea mai bună coloană sonoră: "Soul"
Cel mai bun cântec original: "Fight For You" (interpretat de H.E.R. pentru filmul "Judas and the Black Messiah")
Cel mai bun sunet: "Sound of Metal
Cele mai bune efecte vizuale: "Tenet"
Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: "Ma Rainey's Black Bottom"
Cele mai bune costume: "Ma Rainey's Black Bottom"
Cel mai bun scurtmetraj animat: "If Anything Happens I Love You"
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: "Two Distant Strangers"
Cel mai bun lungmetraj documentar: "My Octopus Teacher"
Cel mai bun scurtmetraj documentar: "Colette"
Premiul umanitar Jean Hersholt: Tyler Perry şi Motion Picture & Television Fund (MPTF)