O melodie care ajunge hit nu e neapărat și o capodoperă lirică. Sunt destule melodii care au cucerit topurile, au versuri care nu se leagă, nu au sens între ele, însă asta nu te oprește să nu le fredonezi.
De multe ori, este vorba de beat-ul melodiei, de vibe-ul bun pe care ți-l transnmite, iar „vorbele” contează mai puțin. De exemplu, unul dintre hiturile verii a fost „Watermelon Sugar”, a lui Harry Style. Nu e foarte clar despre ce cântă. O fi vorba despre o fată? Despre un fruct? Sau îngrijirea pielii? Însă melodia lui întărește ideea că nu e necesar ca versurile să aibă neapărat sens pentru a deveni un hit.
Iată câteva melodii cu versuri care nu au neapărat sens, dar au ajuns mari hituri:
Red Hot Chili Peppers - „Give it Away”
I'm a low brow but I rock a little know how
No time for the piggies or the hoosegow
Get smart get down with the pow wow
Never been a better time than right now
Atrage atenția, în al doilea vers, construcția de cuvinte „piggies or the hoosegow”. E o alăturare fără înțeles între porci și „hoosegow”, un argou folosit în ghetourile americane pentru închisoare. De ce n-ar fi timp pentru porci sau închisori? Doar autorul știe.
Harry Styles - Waterlemon Sugar
I don't know if I could ever go without
Watermelon sugar high
Harry trebuie să-i mulțumească în primul rând Tiktok-ului pentru că melodia sa a ajuns numărul 1 în Bilboard Top 100 pentru prima dată de când e artist solo. Greu de spus ce înseamnă „watermelon sugar high”, de ce cântă Harry despre zahărul din pepene. Atunci când a fost întrebat care este sensul acestui vers, artistul a spus că nu are o explicație, fiecare înțelege ce vrea.
Black Eyed Peas - „Boom Boom Pow”
Beats so big I'm steppin' on leprechauns
Melodia de la Black Eyed Peas a stat 12 săptămâni în topul Bilboard. În ceea ce privește „Beats so big I'm steppin' on leprechauns”, nu e clar de ce ai călca pe spiriduși când beat-ul e puternic.
Lady Gaga - „Babylon”
You can serve it to me ancient city style
We can party like it's B.C.
With a pretty sixteenth century smile
Lady Gaga are în aceste versuri o adevărată salată de cuvinte: stilul unui oraș antic și zâmbete din secolul al 16-lea. Însă pe mulți dintre fani i-a băgat în ceață versul „We can party like it's B.C.”. Doar Lady Gaga știe de la ce vin inițialele B.C.. Fanii au speculat că ar fi prescurtarea de la „before coronavirus” (trad. „înainte de coronavirus”), însă artista nu a confirmat acest lucru.
The Beatles - „I Am the Walrus”
Man you should have seen them kicking Edgar Allan Poe
I am the eggman, they are the eggmen
I am the walrus, goo goo g’ joob goo goo g’ joob
Potrivit lui John Lennon, versurile acestei melodii sunt scrise inteționat să nu aibă niciun sens, iar intenția este „să se joace” cu mințile criticilor care ar fi încercat să descifreze sensul. Într-un interviu pentru revista Playboy în 1980, Lenon a explicat că o mare parte a melodiei a fost scrisă după ce consumase substanțe interzise, iar completările au venit după ce a cunoscut-o pe Yoko.
Carly Rae Jepsen - „Call Me Maybe”
Before you came into my life
I missed you so bad
Până la acest hit, Carly Rae Jepsen nu era cunoscută. A dat lovitură în vara lui 2012. Cele două versuri suferă o fractură de logică. E greu de spus cum lui Carly i s-a făcut dor de cineva înainte să-l cunoască. E ca și cum ai spune că ea era foarte cunoscută înainte de această melodie. Chiar dacă nu prea o știa nimeni.
Hozier - „Take Me To Church”
Drain the whole sea
Get something shiny
Something meaty for the main course
Chiar dacă ne pierdem în aceste versuri, care vorbesc despre apa mării, căutarea a ceva strălucitor și descoperirea a ceva potrivit pentru felul principal de mâncare, trebuie să recunoaștem că această melodie are o relevanță artistă deosebită și în ceea ce privește lirica.