Stația de metrou de la Piața Romană a fost pictată și arată acum spectaculos

Dacă treci pe aici, sigur o să scoți telefonul ca să faci o poză pentru Instagram.

Câteva dintre stațiile de metrou din București vor trece printr-o transformare și vor deveni galerii de artă. Totul face parte din cadrul proiectului „Orașul M”, care deja a schimbat la față trei stații: Timpuri Noi, Izvor și Piața Romană.

Aceasta din urmă a fost „pictată” de curând, după ce timp de o săptămână mai mulți artiști talentați au coborât în subteran și au colorat pereții stației de metrou Piața Romană


Galeria de artă de la Piața Romană este alcătuită deopotrivă din lucrări permanente și lucrări temporare. 14 artiști din noua generație, implicați voluntar, transformă spațiul subteran într-un dialog sincer între publicul călător și arta contemporană, pe teme inspirate din prezentul din care facem cu toții parte.

Printre lucrările permanente se numără și pictura murală a artistei ATOMA, care se află chiar pe peronul stației de metrou și care a fost foarte apreciată de călătorii care au trecut pe aici. 


ATOMA este artist vizual, muralist, graphic designer și lucrează din București. Absolventă a departamentului de Pictură, îşi perfecţionează studiile masterale în cadrul Departamentului de Artă Murală de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Participant activ la mai multe festivaluri de street art, a fost până în 2020 fondator și coordonator la artist-run space Celula de Arta.


În lucrările sale, își propune să surprindă realități sociale, stări umane în fața unor situații generate de impactul tehnologiei asupra noastră, pe care le redă cu claritate și nuanțe, frust, dar și cu fină ironie. Picturile în ulei, picturile murale, instalațiile, lucrările mixt-media acoperă tematici diverse, de la imagini cu caracter protestatar la ageism.

Într-un interviu pentru Zile și Nopți, ATOMA spunea despre felul în care decurge procesul ei creativ: 

„Îmi place să mă plimb pe stradă și să analizez oamenii, să le văd reacțiile, încerc câteodată să îi înțeleg, să mă pun în pielea lor. Multe dintre lucrările mele s-au născut așa. Ajung în fața șevaletului sau a caietului de schițe după ce am dus tot procesul creativ, după ce mi-am conturat mental lucrarea. În funcție de starea mea, am momente când mă preocupă finalitatea lucrărilor începute, dar și momente când vreau să fac total altceva pentru a mă elibera de un gând sau o emoție.”

Despre impresia cu care ar vrea să rămână un trecător care vede operele ei, ATOMA spunea:

„Consider că datoria unui artist este de a scoate publicul din zona de confort, de ai stârni o idee, o întrebare, de a-l provoca. Majoritatea publicului este receptiv în ceea ce privește noile tendințe în materie de reprezentare a artei, tranziția de la un suport tradițional la un perete este ceva impresionant pentru publicul consumator de frumos. Mi-aș dori să conștientizeze influența tehnologiei și să aibă un moment de introspecție. Îmi dau seama că asta necesită un proces mai îndelungat și mă mulțumesc doar cu ideea că au luat o pauză din cascada vieții.”

Iată și cum a arătat galeria de artă urbană din stația de metrou de la Piața Romană, odată ce a fost finalizată în weekend-ul care tocmai a trecut:

Sursă foto: Facebook/ ATOMA

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.