Body Worlds Vital ajunge pentru prima oară în România. O expoziție unică, unde vei învăța despre viață și anatomie cu ajutorul unor specimene umane reale

O experiență fascinantă.

Ai fost vreodată curios să înțelegi corpul uman și ce se află sub pielea noastră? Să știi cum funcționează sistemul nervos sau cel muscular, să înțelegi mai bine cum fiecare alegere de lifestyle pe care o faci are un impact asupra trupului tău?

Dacă da, acum ai ocazia. În România, pentru prima oară, va ajunge o expoziție interesantă și informativă, în care vei înțelege mai bine viața, dar și cum poți să o prelungești. 

BODY WORLDS Vital (bilete iei de aici) celebrează potențialul corpului uman, complexitatea, fragilitatea și rezistența sa. La Biblioteca Națională din București, în perioada 15 octombrie 2024 - 26 ianuarie 2025, ai ocazia „să te vezi pe interior.”

Ești invitat într-o incursiune intimă în anatomia, fiziologia și sănătatea umană. Cum vei face asta? Cu ajutorul unor corpuri umane, donate Institutului pentru Plastinație din Guben, Germania, în scop științific.

Ce înseamnă plastinația, cine a inventat-o, care este rolul ei și de ce e important să vizităm o astfel de expoziție, poți citi în rândurile de mai jos.


BODY WORLDS - Vital - ce vei vedea în cadrul expoziției

Corpul uman obișnuia să fie explorat în medii academice sau științifice, însă omul de știință dr. Gunther von Hagens, în 1977, a hotărât să-l facă accesibil publicului larg, atunci când a inventat procesul de plastinație.

Plastinația este o tehnică care oprește descompunerea corpului decedat și produce specimene anatomice solide, inodore și durabile pentru instruire științifică și medicală.

Cu ajutorul acestei tehnici, oamenii pot înțelege mai bine corpul lor, iar la București, în cadrul expoziției din 15 octombrie, vor putea vedea organe individuale și secțiuni transparente ale corpului care oferă o imagine completă a funcțiilor corpului uman, atât în stare de sănătate, cât și atunci când este afectat de boli.

Expozițiile Body Worlds au fost create cu scopul educației pentru sănătate și reprezintă unele dintre cele mai de succes expoziții itinerante din lume. Deși există doar 11 la nivel mondial (iar creatorii săi nu-și doresc mai multe), au atras peste 55 de milioane de vizitatori din aproximativ 165 de orașe din Europa, America, Asia, Africa de Sud și Oceania.

Body Worlds dezvăluie corpul uman de la nivel structural până la nivel celular, prin studii anatomice detaliate, disecții complicate și compoziții estetice care rezonează cu fiecare vizitator.


Vital, expoziția care va fi prezentă în Capitală, este o ediție specială a seriei Body Worlds, unde vei vedea numeroase exemplare de corpuri umane reale.

De la scheletul uman și până la interacțiunea musculaturii și dezvoltarea în uter, vei primi o perspectivă detaliată asupra structurii interioare a corpului tău. 

Sunt prezentate și organe afectate de boli, precum un plămân de fumător cu emfizem și cancer, un ficat gras, fracturi osoase și articulații cu osteoporoză.

Sunt așteptați oameni de toate vârstele, de la copii, la bătrâni, deoarece cu toții pot vedea funcționarea complexă a corpului, și ilustrează modul în care deciziile de viață ne influențează bunăstarea și sănătatea.

Expoziția este curatoriată de Dr. Angelina Whalley, medic și designer conceptual de la începuturile Body Worlds. „Expoziția explorează modul în care tot ceea ce facem – exercițiile fizice, dieta, fumatul – afectează corpul nostru.

Peste două treimi dintre vizitatorii globali chestionați au decis să acorde mai multă atenție sănătății lor fizice după ce au vizitat expoziția. Să vezi expoziția înseamnă să fii mișcat, inspirat și să apreciezi miracolele corpului uman, pe care adesea le considerăm de la sine înțelese”, a transmis ea.

Whalley a contribuit profund la impactul expozițiilor, deoarece a dezvoltat concepte mai sofisticate - a încorporat teme care combină studiul anatomiei umane cu alte aspecte ale vieții moderne.

Datorită muncii sale, Body Worlds au devenit multilaterale și au creat o experiență emoțională, filosofică și educativă, care incorporează constant probleme noi și actuale. 

Ea și-a început studiile medicale la Freie Universität Berlin, și le-a finalizat la Universitatea din Heidelberg în 1986. Aici, în timpul unui curs de formare, l-a cunoscut pe Hagens, care i-a devenit nu doar soț, ci și partener de drum în plan profesional.

În 1993 au fondat Institutul pentru Plastinație din Heidelberg, iar în 1995 au creat Body Worlds și au adus prima expoziție publică de plastinați umani în lume, în Japonia.

Dr. Whalley a conceput și  prima expoziție ANIMAL INSIDE OUT, în 2010 (unde animale precum elefanți, struți sau girafe au trecut prin procesul de plastinație), care de atunci a călătorit în multe țări. 


Iată câteva dintre punctele cheie ale expoziției din România:

  • Sănătatea și Boala Dezvăluite: organele sănătoase sunt prezentate în comparație directă cu cele bolnave, pentru a dezvălui impactul fizic al bolilor.
  • Elemente Interactive: „oglinda anatomică” te lasă să vezi cum sunt poziționate organele vitale în propriul corp.
  • Expoziție foto documentară: află mai multe despre longevitatea și îmbătrânirea sănătoasă.
  • Zone de instruire: „salvează-ți coloana vertebrală” oferă sfaturi ergonomice pentru a menține corpul în aliniament.
  • Înțelegerea Sănătății Creierului: boli precum Parkinson și Alzheimer sunt explorate prin exemplare detaliate, scanări ale creierului, dar și un videoclip explicativ.
  • Infografice: o serie de infografice informative, și ușor de înțeles, care-ți oferă oferă informații despre diverse boli și afecțiuni care influențează diferitele sisteme ale corpului.


Ce înseamnă plastinația și cine sunt donatorii

Așa cum povesteam, Body Worlds își propune să educe publicul despre funcționarea interioară a corpului uman și să arate efectele sănătății precare, sănătății bune și ale alegerilor de viață.

Organizatorii cred că atunci când oamenii înțeleg mai bine toate cele de mai sus, sunt predispuși să aleagă un stil de viață sănătos și durabil.

Utilizarea specimenelor autentice permite o examinare profundă a bolilor, fiziologiei și anatomiei, pe care nu o poți găsi în modele, manuale sau fotografii. Odată cu asta, vei înțelege cum fiecare corp are caracteristici unice, chiar și pe interior. 

Inițiativa și proiectul din prezent își au rădăcinile în 1977, atunci când Dr. Gunther von Hagens a inventat un proces unic pentru a conserva specimenele în scopuri educaționale medicale.

Procesul înlocuiește fluidele și grăsimile corpului cu plastice fluide care se întăresc după impregnarea forțată cu vacuum. După ce sunt modelate în poziții realiste, corpurile sunt întărite cu gaz, căldură sau lumină. Plastinații arată cum se mișcă corpurile noastre în viața de zi cu zi, precum și în timpul activităților atletice. Mai multe informații despre proces găsești aici.

Așadar, toate exponatele sunt reale și au aparținut unor oameni care au declarat în timpul vieții că trupul lor ar trebui să fie disponibil după moarte pentru calificarea medicilor și instruirea publicului larg. Așa cum menționează organizatorii expoziției, mulți donatori cred că după ce-și donează trupul pot fi utili și după moarte.

Așa cum poți vedea și din graficul de mai jos, există 21.000 de persoane care s-au înscris pentru a fi donatori, dintre care 2970 sunt deja moarte (date până în ianuarie 2024).


Body Worlds, încă de la începuturile sale (în 1995, Japonia - locul unde a avut loc prima expoziție oficială), se bazează pe un program stabilit de donare a corpurilor. Majoritatea sunt germani și nord-americani, dar există și persoane din Noua Zeelandă, spre exemplu.

Donatorii solicită specific ca trupurile lor să fie utilizate într-o expoziție publică după moartea lor, în scopuri educaționale. Conform acordului cu donatorii de corpuri, identitățile și cauzele decesului nu sunt dezvăluite.

Prin semnarea formularului de consimțământ și a cardului de identificare, donatorul de corp confirmă oficial decizia sa. Cu toate acestea, donarea de corpuri pentru plastinație este o declarație de voință care poate fi revocată în orice moment.

Expoziția se concentrează pe natura corpurilor noastre, nu pe divulgarea informațiilor biografice. Întreg procesul aduce un omagiu donatorilor dar, așa cum subliniază organizatorii, este o expoziție despre viață, în scop educativ și științific, nu un loc de doliu pentru cei care nu mai sunt printre noi. 

Câți litri de sânge pompează inima ta pe zi

O vizită la Institutul pentru Plastinație din Guben

La final de septembrie am fost în vizită la Guben, un mic orășel aflat la graniță cu Polonia, poziționat la două ore distanță de Berlin. Aici poți găsi Institutul pentru Plastinație, considerat cel mai important centru de cercetare, dezvoltare și pregătire în plastinație din lume.

Deși încă își dedică timp cercetărilor, Dr. von Hagens suferă de Parkinson în prezent, iar managementul institutului a fost preluat de fiul său, Rurik von Hagens. Într-o discuție purtată cu Rurik, el a vorbit despre background-ul copilăriei sale și modul în care și-a însoțit mai mereu tatăl în laboratoare, până când realitatea la care a fost expus a devenit o normalitate.

Atât Hagens senior, cât și junior își vor dona trupurile institutului, la fel cum a făcut și bunicul lui Rurik, care a murit la 106 ani.


Deși este conștient de controversele pe care o astfel de expoziție le poate atrage, Rurik spune că obiectivul rămâne unul educativ și științific - mare parte din specimene sunt cumpărate de universități din întreaga lume, astfel încât studenții la medicină să aibă material de lucru. El subliniază încă odată cum există un program de donare, dar și cum toți cei care au ales să facă asta și-au dorit să contribuie la știință.

Plastinarium Germania

În spiritul acestor principii, von Hagens are o politică de transparență, așa că institutul este deschis publicului în fiecare vineri, sâmbătă și duminică și poate fi vizitat fără restricții de toți cei care doresc să înțeleagă mai bine fenomenul. În cadrul institutului am văzut și expoziția de aici, dar și parte din echipa angajată care lucra la specimene și pregătirea lor.

A fost cu adevărat o experiență interesantă și chiar dacă este în afara zonei de confort, înțelegi rapid că toți cei care lucrează aici au în vedere doar partea rațională și științifică. Spre exemplu, Rurik povestește cum pentru el este foarte interesant să vadă reacțiile oamenilor, având în vedere că mediul în care lucrează este și a fost o normalitate pentru el dintotdeauna.

Apropo de asta, tânărul nu a urmat medicina, ci s-a dus spre management, unde are și un MBA, însă atunci când tatăl său s-a îmbolnăvit, a preluat conducerea moștenirii sale.

„În ziua de azi, în principal, colaborăm cu universități din toată lumea. Sunt multe zvonuri false despre noi, și tocmai de asta deschidem porțile institutului, pentru ca oamenii să vadă cu ochii lor despre ce e vorba”, explică el.

Rurik spune și cum acceptă donatori din toată lumea, însă, procesul de aducere a trupului este suportat de familia donatorului, așa că majoritatea celor implicați în program sunt din Germania.

Rurik von Hagens

Producția unui plastinat uman întreg necesită aproximativ 1.500 de ore de lucru. Există o echipă de aproximativ 100 de oameni care lucrează aici și majoritatea au background medical, iar cel care nu au, trec printr-un proces de training intens, unde învață extrem de bine anatomie.

Așa cum descrie Rurik, durează aproximativ un an ca un angajat să fie complet pregătit pentru a fi implicat total în procesul de plastinație.

Spațiul în care se află institutul este o fostă fabrică de pălării, lăsată în paragină, cumpărat de von Hagens în 2006 și refăcută integral.

Au avut mult mai mulți angajați în acele vremuri, dar nu a fost ușor la început, deoarece mulți erau sceptici cu privire la întreaga metodă. Între timp, lucrurile au intrat într-un ritm.

Însă, în ciuda controverselor, oamenii au fost mereu fascinați de lucrurile mai puțin obișnuite, așa că în 1997, aduci când Hagens senior a organizat o primă expoziție spontană (la un nivel incipient), self-made, în Mannheim, întreaga familie a fost implicată, și mii de oameni s-au prezentat la fața locului și au stat la cozi interminabile de dimineața până a doua zi dimineață, pentru a vedea despre ce e vorba.

Managerul vorbește despre cum este o expoziție pentru toată lumea, o posibilitate ca „oamenii să se vadă pe interior” și îi invită pe toți să aibă parte de experiența asta.

Plastinarium Germania

Cine este Gunther von Hagens, inventatorul plastinației

Hagens, poreclit de-a lungul anilor și Dr. Death, este descris drept un spirit liber, un vizionar care a făcut corpul uman accesibil pentru educație și cercetare într-un mod fără precedent. Născut în 1945, în Alt-Skalden (cunoscut astăzi sub numele de Skalmierzyce, Polonia), el a devenit nu doar medic și anatomist, ci și un om de știință și inventator.

Parcursul său este foarte interesant și non-liner - la 20 de ani a început studiile de medicină la Universitatea din Jena în Republica Democrată Germană (RDG), fosta Germanie de Est. 

În 1969, a devenit prizonier politic în RDG, dar a fost eliberat în 1970 când Republica Federală Germania (Germania de Vest) i-a cumpărat libertatea. Acum , în cadrul Institutului de Plastinație, și-a recreat propria celulă din acele timpuri, nu fără a-i aduce gratiile și ușa originală.

Odată eliberat, Hagens și-a continuat studiile la Lübeck, a acceptat o ofertă de muncă la Universitatea din Heidelberg, unde și-a obținut doctoratul la Departamentul de Anestezie și Medicină de Urgență, apoi s-a transferat la institutul de anatomie și patologie, unde a devenit inventator.

La tehnica de plastinație a început să lucreze în 1977, când și-a format și propria companie, BIODUR® Products, unde vinde materiale necesare procesului. În 1993, a fondat Institutul pentru Plastinație și, la scurt timp după aceea, a atins un alt reper important: în 1995, împreună cu colega și soția sa, Dr. Angelina Whalley, a deschis prima expoziție Body Worlds. 

Asta se întâmpla în Japonia, unde oamenii s-au arătat deschiși pentru a învăța mai bine. Cei de la Body Worlds lucrat tot în baza programului de donatori, dar controversele nu au încetat să apară, așa că Dr. von Hagens a revenit în țara natală, unde a rămas concentrat pe predarea la universități din întreaga lume, precum și pe perfecționarea tehnicii sale de plastinație.

În 2013, omul de știință a primit un premiu pentru întreaga sa activitate din partea Asociației Internaționale a Centrelor de Știință și Tehnologie (ASTC). A înființat prima dintr-o serie de expoziții permanente BODY WORLDS, curatoriate de Dr. Whalley, în 2015. În ultimii ani, din cauza progresiei bolii Parkinson, Dr. von Hagens s-a retras în mare parte din viața publică.

Plastinarium Germania

Prin plastinație, dr. von Hagens a schimbat ireversibil domeniul tradițional al anatomiei și publicul său.

„Scopul plastinației de la începutul ei a fost unul științific, de a educa studenții la medicină. Dar interesul oamenilor obișnuiți pentru specimenele plastinate m-a inspirat să mă gândesc la expoziții publice, ceea ce a fost urmat de realizarea că trebuia să ofer un simț estetic accentuat pentru a evita șocarea publicului și pentru a le captiva imaginația”, a spus von Hagens.

Expoziția Body Worlds și impactul asupra vizitatorilor

Body Worlds rămâne o experiență interesantă, unde ai ocazia să-ți înțelegi mai bine corpul, dar și cum poți avea grijă de el. Un sondaj de urmărire realizat printre vizitatorii din Viena, la șase luni după încheierea expoziției, a indicat clar că o parte considerabilă a vizitatorilor și-au schimbat de fapt comportamentul în conformitate cu hotărârea de a duce o viață mai sănătoasă.


Iată câteva dintre statistici:

  • Până la 9% dintre vizitatori au declarat că au fumat mai puțin și au consumat mai puțin alcool
  • 33% au urmat o dietă mai sănătoasă de atunci.
  • 25% s-au implicat în mai multe activități sportive.
  • 14% au devenit mai conștienți de corpul lor.
  • 56% au spus că expoziția i-a făcut să reflecteze mai mult asupra vieții și a morții
  • 79% au simțit „un respect profund” față de minunăția corpului uman
  • 47% dintre vizitatori au raportat că și-au apreciat corpul mai mult după ce au văzut expoziţia.

Tot ce rămâne este să vezi cu ochii tăi expoziția din Capitală, în mod cert va fi o experiență inedită, din care vei rămâne cu lucruri valoroase. Ne vedem acolo, da?

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.