FOTO | Opt dintre cele mai frumoase parcuri din România și poveștile lor!

Pe care dintre acestea le-ai vizitat?

Atunci când ai nevoie de o gură de aer proaspăt, dar nu ai timp pentru vacanță, parcurile sunt cea mai bună variantă de relaxare. Dacă locuiești în mediul urban, acestea sunt locul perfect pentru a scăpa de agitația vieții cotidiene, mergând la o terasă, citind o cate sau pur și simplu, admirând natura.

Din păcate, în ultimii ani, spațiile verzi nu au reprezentat o prioritate. Deși multe dintre ele au fost lăsate în paragină sau sunt neîngrijite, în țară există doar câteva locuri cu care ne putem mândri. Vorbim despre parcuri vechi, cu povești la fel de atrăgătoare precum liniștea pe care o oferă.

Iată unde poți găsi cele mai frumoase parcuri din România!

Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău) din București

FOTO: Zig Zag prin România

Situat in zona de nord a orașului, Parcul Regele Mihai I este cel mai mare parc al Bucureștiului și un excelent loc de agrement. Weekend de weekend, mii de de oameni ocupă aleile acestuia și se bucură de spațiile verzi, de o plimbare cu barca sau de terasele amenajate pe malul lacului.

Construcția parcului a început în anii ’30, prin asanarea unei zone mlăștinoase. Acum, el găzduiește o expoziție florală, Grădina Japoneză și Muzeul Satului, unul dintre cele mai mari muzee etnografice din Europa.

Parcul Copou din Vaslui

FOTO: adevarul.ro

Parcul Copou este atât de vechi încât chiar și cei care nu locuiesc acolo au auzit de el. Situat pe dealul Copoului, acesta a fost amenajat la începutul secolului 19, pe vremea domnitorului Mihail Sturza și se întinde pe aproape 10 hectare.

Teiul lui Eminescu tronează și astazi în centrul parcului, alături de busturile celor doua mari personalități ale culturii românești – Mihai Eminescu și Ion Creanga, și atrage vizitatori în fiecare an.

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova

FOTO: trecator.ro

Parcul Nicoale Romanescu din Craiova este al doilea ca mărime din România, după Herestrău și al treilea ca mărime din Europa. Inaugurarea din 1903 a reprezentat un eveniment atât de important încât a avut loc în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand și a prim-ministrului Dimitrie Sturza.

Aflat pe moșia familiei Bibescu, parcul a purtat şi numele de Parcul Bibescu, apoi, Parcul Independeţei sau Parcul Poporului și acum Nicolae Romanescu.

Parcul Cișmigiu din București

FOTO: life.ro

Cismigiul este cel mai vechi parc al Bucureștiului și chiar unul dintre cele mai vechi din România, fiind amenajat la mijlocul secolului 19. Acesta are un farmec aparte, dat de aleile acoperite de coroanele arborilor bătrâni, de Lacul Cișmigiu și debarcader, de unde se pot închiria bărci sau hidrobiciclete. Lacul își păstreză farmecul chiar si iarna, atunci când se transformă într-un patinoar imens.

Pentru cei care nu stiu, numele a fost dat după cel al responsabilului cu cișmelele orașului.  În 1870, el a primit ordin de la Domnul Țării Românești să construiască două cișmele în această zonă. Dar odată cu acestea, au apărut și bălțile care au devenit tot mai mari de la an la an, până când a fost nevoie de o igienizare a locului. Balta imensă care se formase a fost asânata, iar în locul ei a fost amenajată Gradina Cismigiu, cu aproape 30.000 de arbori și arbuști ornamentali aduși de la Brașov și Viena.

Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea

FOTO: Facebook Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea

Și Parcul Zăvoi este încărcat de istorie. Aici s-a intonat pentru prima dată imnul „Deșteaptă-te, Române!”, cu ocazia depunerii jurământului pe Constituția revoluționară, la 29 iulie 1848. Cu toate acestea, gradina a fost declarată parc public abia în 1853.

Una dintre atracțiile parcului este „Fântana Turbatului”, amplasată în zona lacului, care în trecut, reprezenta sursa principală de alimentare cu apa a întreg orașului.

Parcul Rozelor din Timișoara

FOTO: Planiada

După o investiție de 1,3 milioane de euro, Parcul Rozelor și-a schimbat total fața și a devenit o mândrie nu doar pentru timișoreni, ci pentru întreaga țară. Peste 9.000 de fire de trandafiri, 500 de arbori şi arbuşturi, aproximativ un hectar de suprafaţă gazonată, alei cu pietre natrurale, 11 pergole, 12 vase de ceramică de tip roman, sunt doar o mică parte din planul de cosmetizare care a locul de agreement în 2012.

Parcul Rozelor are aproximativ 2,5 hectare şi a fost amenajat în anul 1891, la iniţiativa unuia din cei mai mari cultivatori de trandafiri din Europa, Wilhelm Mühle.

Parcul Sub Arini din Sibiu

Așa cum îi spune și numele, Parcul Sub Arini adăpostește aproape 70 de specii vegetale, exotice în mare parte – arțar american, molid înțepător, ienupăr de Virginia, dar și autohtone – arini, platani, tei sau castani. Inaugurat la 1856 de austriacul Wolfgang Seifried. De asemenea, aici trăiesc peste 90 de specii de păsări migratoare sau sedentare.

Principalele atracții ale parcului sunt fântâna arteziană –  construită la 1894, sera – care dateaza din 1883, și pavilionul de muzică – ridicat la 1898. Cu o suprafata de 22 de hectare, Sub Arini este și unul dintre cele mai mari parcuri din Romania.

FOTO: (cover) Divaro

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.