Festivalul Săptămâna Haferland 2023 în cifre

Pe parcursul celor patru zile ale Festivalului Săptămâna Haferland, cei aproape 5.000 de spectatori s-au putut delecta cu peste 200 de minute de dansuri tradiționale săsești și ceangăiești.

Fanfarele au încântat publicul prezent cu nu mai puțin de 300 de minute de muzică tradițională. Cu o durată de peste 200 de minute, serile muzicale organizate în bisericile fortificate au adus în fața audienței concerte de canto, jazz și muzică clasică și instrumente precum orga, vioara și pianul.

Nu mai puțin de 100 de artiști din ansambluri diferite din România și Germania, cu vârste cuprinse între 15 și 70 ani, au făcut parte din programul festivalului.

Pe lângă spectacolele captivante, festivalul a mai găzduit nouă ateliere interactive, deschise tuturor participanților – adulți și copii –, care au avut oportunitatea de a învăța și experimenta noi abilități, meșteșuguri artizanale și tehnici artistice specifice Țării Ovăzului. 


Evenimentul a fost completat de o impresionantă paradă de costume și dezbateri interesante, care au adus în prim-plan teme relevante legate de cultura și tradițiile săsești și ceangăiești.

De asemenea, participanții au avut prilejul de a se conecta cu elemente culturale și istorice mai profunde prin seri de lectură, proiecții de film și expoziții care au prezentat bogăția moștenirii culturale săsești. 

Iubitorii de gastronomie au avut de ales dintre zecile de preparate locale cum ar fi lichiu, cozonac împletit, gogoși și Lia-Schnitte, o prăjitură tradițională cu miere. Au fost nelipsite siropurile de soc și mure pregătite de localnici, dar și dulcețurile de rubarbă, fructe de soc și măceșe cu nucă, precum și pâinea specifică zonei.

Ediția din 2023 a fost o experiență memorabilă pentru toți cei prezenți, aducând laolaltă artă, tradiție și bucurie într-un eveniment care a sărbătorit diversitatea și bogăția culturală a regiunii.

Biserica Evanghelică Fortificată din Rupea, redată circuitului turistic

Resfințirea Bisericii Evanghelice Fortificate din Rupea a fost unul dintre evenimentele centrale ale Săptămănii Haferland 2023. În cea de-a doua zi a evenimentului, biserica a fost resfințită după finalizarea lucrărilor de renovare ce au avut loc în ultimii trei ani, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de peste două milioane de lei. Primarul oraşului Rupea, Alexandru Opriş, a precizat că după redeschiderea Bisericii Evanghelice acest obiectiv va reintra și în circuitul turistic al zonei. 


Biserica din Rupea, ctitorită în secolul XIV-lea, a fost unul dintre centrele majore ale vieţii spirituale ale comunităţii săsești din Transilvania. Întregul ansamblu al cetății Rupea, construit între secolele XIV și XVII, a fost restaurat sau, acolo unde nu a mai fost posibil, reconstruit, începând cu zidurile, curtea interioară și turnurile (Turnul Porții, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetașilor, Turnul Pulberăriei). Evenimentul a avut loc în prezenţa Episcopului Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România, Reinhart Guib, a consulului Republicii Federale Germania la Sibiu, Kerstin Ursula Jahnn, a președintelui Fundației M&V Schmidt, domnul Michael Schmidt, a primarului orașului Rupea, Alexandru Opriș, a președintelui ICR, Liviu Jicman și a altor oficialități.

Scurt istoric al festivalului

Din 2013, Săptămâna Haferland a abordat la fiecare ediție anuală câte o tematică diferită din sfera culturii sau educației: Anul Muzicii (2013), Anul Restaurării (2014), Anul Educației (2015), Anul Familiei (2016), Anul Gastronomiei (2017), Anul Meșteșugului săsesc (2018), Anul Comunității (2019), prima ediție online a festivalului (2020), Anul Tradiției (2021), respectiv promovarea educației interculturale și conservarea mediului înconjurător, în 2022.

În fiecare an, Săptămâna Haferland are loc la mijlocul verii, pe o perioadă derulată între trei și șapte zile. Fiecare dintre localitățile incluse în festival prezintă un program propriu, în funcție de resursele și specificul cultural al locului.

Numărul participanților a crescut de la an la an, astfel încât la cele unsprezece ediții desfășurate până în prezent numărul total al acestora a depășit 42.500 de persoane.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.