„Am văzut eu că scria pe internet”. Cum ne alegem sursele de informare în care avem încredere

Jurnalista Codruța Simina e specialistă în fact-checking și autoare la Misreport, primul newsletter din România cu știri despre știrile false.

Zice lumea că internetul e plin de chestii, dar tu știi că nu toate sunt adevărate. Și, na, cum să te prinzi ce-i bun și ce-i prost? Hai să punem niște filtre în joc, ca să nu ne lăsăm duși de nas cu tot felul de minciuni și povești.

În primul rând, așa cum stăm cu ochii pe ce mâncăm, ar fi bine să ne uităm și la ce înghițim de pe net. Că, stai să vezi, informațiile astea pot da peste cap și mintea noastră.

Deci, dacă vrei să-ți faci o „dietă sănătoasă de știri", începe cu câteva surse de încredere. E mai ușor să citești de pe un site în care ai încredere, decât să te apuci să verifici fiecare ceartă de pe rețelele sociale, care, vorba aia, nu-s nici măcar pe departe ziare.

Alege-ți două sau trei publicații și ține-le aproape ca pe ochii din cap. Dar să să fie serioase, cu materiale scrise de oameni reali. Că n-au fost văzuți jurnaliști cu nume de „admin" sau „redacția", nu-i așa? Verifică și dacă publicația aia dă șansă la toți politicienii, nu doar unuia singur. Cu cât auzi mai multe voci, cu atât îți faci o idee mai bună despre ce se întâmplă și rămâi cu picioarele pe pământ. Așa, mai echilibrat, înțelegi?

Și mai aruncă o privire să vezi dacă ce citești are și sursă. Adică, dacă autorul citează pe cineva, sau se ascunde în spatele unor povești fără cap și coadă pe care ai putea să le scrii și tu de la tastatură.

Dacă ții de sursele alea încredere și ele îndeplinesc criteriile astea, atunci ești pe drumul cel bun. Dar nu uita: dacă scrollezi pe rețele sociale și dai click pe orice, o să te trezești cu un munte de informații care te va face să te întrebi ce-i real și ce nu. Așa că, mare atenție!

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.